leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6968 - 21 mai 08:53

Pietonal viu colorat şi vizibil de pe Tâmpa, în Valea Cetăţii

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 18 aprilie 2019

Tema de proiectare a fost prezentată ieri în Consiliu Local Braşov

Pietonal viu colorat şi vizibil de pe Tâmpa, în Valea Cetăţii

Tema de proiectare a zonei pietonale din Valea Cetăţii, care porneşte de la strada Tâmpei a fost prezentată miercuri în Consiliul Local Braşov de către arhitectul Lucian Păltânea şi peisagistul Christian Voinescu. În perioada următoare se vor pregăti şi celelalte documentaţii tehnice, iar anul acesta municipalitatea braşoveană speră să finalizeze prima etapă a proiectului, respectiv porţiunea care începe de la strada Tâmpei.  „Investiţia este prevăzută în bugetul local pe acest an”, a anunţat primarul Braşovului, George Scripcaru.
Conform temei de proiectare, pietonalul va fi unul viu colorat, răcoros şi accesibil tuturor categoriilor de persoane. „În prezent, pietonalul este o insulă de căldură, astfel că vara este evitat de braşoveni. Proiectul de reabilitare presupune extinderea zonelor verzi, amenajarea unor fântâni arteziene sau folosirea unor materiale termoplastice care vor fi aplicate peste stratul de asfalt. Întregul ansamblu va fi viu colorat, vizibil chiar şi de pe Tâmpa, existând astfel posibilitatea ca acesta să-i tenteze pe oameni să îşi dorească să meargă şi la acest pietonal”, a declarat Lucian Păltânea.
Mărirea suprafeţelor verzi se va face prin plantarea de arbori cu talie mare (arborii vor avea aproximativ 4 metri încă de la plantare şi vor avea deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reţine praful şi, desigur, vor avea şi un rol estetic. Copacii vor fi unii adaptaţi zonelor urbane şi climei Braşovului, din speciile arţar, jugastru, scoruş, magnolie, măr de pădure. „Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantaţi 15 arbori, în două jardiniere cu suprafaţa de peste 200 mp fiecare şi care vor fi amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundaţia pietonalei şi umplerea spaţiului cu pământ. Zona de vegetaţie va fi completată cu arbuşti floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire şi vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc.)”, se arată în documentaţia prezentată în Consiliul Local Braşov.

Rampe accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi
Un obiectiv principal al proiectului este realizarea unor amenajări care să permită accesul persoanelor cu nevoi speciale pe acest pietonal. În prezent, există câteva rampe, dar, a spus Lucian Păltânea, pe acestea nu se poate urca nici măcar cu bicicleta. Noile rampe vor respecta normele actuale în ceea ce priveşte înclinaţia. Acestea vor putea fi utilizate de pietoni, de biciclişti, de persoanele care se deplasează cu ajutorul fotoliilor rulante, a celor care merg cu rolele, dar şi de persoanele care au un cărucior de copii.
Pe de altă parte, în tema de proiectare este propusă amenajarea unor bănci de lemn.

Apa, un element definitoriu al noului pietonal
Dacă se vor aplica soluţiile prevăzute în tema de proiectare, fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu una de pardoseală cu joc de apă şi lumini, astfel încât utilizatorii spaţiului că poată interacţiona direct cu apa şi să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.
Fântâna va fi înconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.
„Forma fântânii şi dimensiunile sale vor fi replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur şi foarte rezistent în timp) şi va fi mărginită de arbori”, se arată în documentaţia prezentată în Consiliul Local Braşov.
Pe de altă parte, pavajul va fi realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va drenarea apelor pluviale, va amortiza şocurile şi va reduce zgomotul.  În plus, lucrările vor cuprinde refacerea reţelelor de utilităţi publice (iluminat şi drenaj/canalizare), sistemul de irigaţii va fi automatizat şi vor fi instalate trei cişmele, câte una pentru fiecare „etaj” al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi şi un sistem de internet wifi.
„Având în vedere solicitările domnilor consilieri locali, ne-am dorit să prezentăm în plenul consiliului acest proiect privind amenajarea pietonalului din Răcădău, pentru ca aceştia să îşi poată exprima punctul de vedere cu privire la modul în care vedem această reamanajare. Este un proiect care a plecat de la nevoile cetăţenilor din zonă, atât în ceea ce priveşte rolul pietonalului pentru viaţa socială a cartierului, cât şi asupra modului în care ar trebui amenajat. El răspunde nevoilor tuturor categoriilor de cetăţeni din zonă, de la copii şi până la părinţi şi bunici, şi care face parte din contractul de asistenţă al Primăriei Braşov cu Banca Mondială”, a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit echipei care a realizat proiectul, acesta a fost gândit în urma unui studiu sociologic adresat punctual cetăţenilor din Răcădău,cu posibilitatea extinderii în etapele a doua şi a treia, astfel încât întregul pietonal să poată fi amenajat unitar şi integrat. În etapele ulterioare, se are în vedere replicarea în oglindă a primului tronson în partea superioară a pietonalului, în zona artezienei de „La urs”, şi asigurarea unei „rezerve spaţiale” în partea de mijloc, care să poată fi folosită ca spaţiu neconvenţional de expoziţii şi evenimente, dedicat în special elevilor Liceului de Artă. În principiu, pietonalul se doreşte a fi nu numai o zonă de recreere emblematică pentru cartier, ci şi o cale alternativă de acces, cu mijloace ecologice (role, bicicletă) la Bulevardul Valea Cetăţii.



Reacţie instantanee a consilierilor PSD   
După ce a fost prezentat conceptul pietonalului, chiar în timpul şedinţei de plen a Consiliului Local, social-democraţii braşoveni au transmis un comunicat de presă prin care au anunţat că  „Un proiect, propus de consilierii locali ai PSD, începe să capete contur. Este vorba despre refacerea pietonalului din Cartierul Valea Cetăţii. Atrăgeam atenţia, în urmă cu mai bine de un an, că plăcile care formează pavimentul sunt sparte în număr mare şi pun, în acest fel, în pericol trecătorii, mai ales că este o zonă frecventată de adulţi cu copii mici. Proiectul prezentat astăzi  (ieri  - n.r.) în şedinţa de plen a Consiliului Local corespunde cu viziunea noastră despre refacerea arhitectonică a cartierului”, se arată în comunicat.
Odată rezolvată această problemă, reprezentanţii PSD Braşov au ridicat alta: „Atragem atenţia că în acelaşi cartier se află Parcul «Rishon LeZion – Parcul Trandafirilor», reabilitat pe ici, pe colo, dar căruia îi lipsesc nişte toalete publice decente. E adevărat că propunerea noastră a fost aceea de a fi amplasate toalete ecologice,  dar în speranţa că procedurile  proiectare şi   construire a unora corespunzătoare se vor derula mai rapid. Cerem Executivului Primăriei să urgenteze demersurile şi în această privinţă, pentru toate parcurile municipiului din care lipsesc aceste semne ale civilizaţiei”.

Piaţetă specială pentru Liceul de Arte Plastice
În timpul prezentării temei de proiectare a pietonalului din Valea Cetăţii, consilierul local Carmen Ferghete Ţop (PNL)  a întrebat dacă va fi amenajată şi o zonă care să permită organizarea unor expoziţii în aer liber, în care să fie prezentate lucrările elevilor Liceului de Arte Plastice, aflat în vecinătate.  „Proiectul va fi implementat în mai multe etape, însă conceptul a fost gândit pentru întreaga zonă. De asemenea, în dreptul clădirii liceului este propusă amenajarea unei piaţete în care să poată fi organizate astfel de expoziţii”, a declarat arhitectul Lucian Păltânea, unul dintre autorii temei de proiectare. De altfel, acesta a afirmat că, în elaborarea documentului, a fost luată în calcul chiar şi zona amenajată de „La Iepure”, unde se va realiza o zonă pentru biciclişti.

 



 

+9 -2

Comentarii

mihaescu veronica

2019-04-26 09:44:38


aceiasi parere o am si eu in privinta culorilor care ar da mai bine sa fie calde iar cu rolele pe pietonal nu sunt de acord . Aici locuim si nu cred ca este recomandat pentru odihna noastra . pentru role sa se amenajeze un spatiu special .Oricum suntem bucurosi de inceperea lucrarilor de amenajare a Pietonalului pentru care va multumim .rugamintea cea mare este cat mai multa zona verde si paza in care sa se dea amenzi celor needucati . PASTE BINECUVANTAT !

Ioana

2019-04-18 16:01:21


Pai tocmai, că blocurile din jur au o cromatică jalnică... cu aspect de peticeala, gri murdar și grena penibil.

valescu

2019-04-18 14:30:26


Apreciez grija primariei pentru pietonalul din Racadau, dar mi se pare prea colorat, parca nu se incadreaza cu blocurile din jur. Eu consider ca folosirea unor culori mai calde gen bej, maro deschis sau gri deschis s-ar incadra mai bine. Asfalt doar pentru biciclisti, pentru pietoni as vrea sa mai vad si dale din marmura sau alte materiale mai moderne.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional