Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:15

Ping-pong cu dosarul podului de la Comăna

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 iulie 2018

În luna martie a fost avariat de viitură, iar duminică a fost luat de Olt. Consiliul Judeţean a solicitat alocarea unor fonduri de la bugetul de stat pentru construirea unuia noi, dar, la nivelul Guvernului nu s-a găsit răspunsul la întrebarea: care minister trebuie să dea banii?

Ping-pong cu dosarul podului de la Comăna

După ce podul de la Budila a fost luat sâmbătă de ape, la numai 5 minute după ce a trecut un tren cu călători pe el, duminică seara, un alt pod din judeţ a fost distrus de ape. Este vorba despre podul peste râul Olt, care făcea legătura între localităţile Crihalma şi Comăna de Jos, pe DJ 104 K. Podul fusese serios avariat la inundaţiile din luna martie, iar duminică seara a cedat complet, după inundaţiile, ploile şi viiturile de la sfârşitul săptămânii trecute.
Pentru reabilitarea sau refacerea acestui pod, administraţia judeţeană a transmis încă din luna martie către Guvernul României o cerere prin care a solicitat alocarea sumei necesară reconstruirii acestuia, având în vedere că a fost vorba de o calamitate naturală, dar nici un răspuns. De asemenea, tot în luna martie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost la Comăna, a constatat că este o problemă gravă şi urgentă, a promis sprijin, dar totul s-a blocat în acest punct.
Luni, premierul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi Ministrul Agriculturii, Petre Daea, au mers în mai multe zone inundate din ţară, iar la Braşov au organizat o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii autorităţilor locale. A participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care, după şedinţă, i-a predat premierului României documentaţia aferentă construcţiei unui nou pod între localităţile Crihalma şi Comăna de Jos.

Recomandarea Guvernului: mergeţi la CNI 
Preşedintele CJ Braşov a declarat că încă de anul trecut podul de la Crihalma a fost trecut pe lista de investiţii a administraţiei judeţene, când s-au realizat inclusiv expertizele tehnice. „Anul acesta a fost elaborat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, documente ce au fost trecute prin Comisia tehnico-economică, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi de Consiliul Judeţean. Am făcut diligenţe către Ministerul Dezvoltării Regionale şi către cel de Interne pentru a găsi o soluţie de finanţare. Am primit răspuns să ne adresăm Companiei Naţionale de Investiţii, pentru că există subprogramul «Investiţii în primă urgenţă». Mâine (marţi – n.r.) voi merge la Ministerul Dezvoltării Regionale şi la Compania Naţională de Investiţii, pentru a găsi o soluţie ca acest proiect să intre într-o procedură de achiziţie”, a declarat Veştea.  Reprezentantul administraţiei judeţene a reamintit că administraţia judeţeană nu are fondurile necesare: „Nu există în buget acest capitol. 90 de milioane de lei au fost bani pe care nu i-am primit de la bugetul de stat. Este exclus să putem găsi cei 22,5 milioane de lei în bugetul propriu. Va trebui să găsim o soluţie împreună cu Guvernul”.

Viorica Dăncilă a pasat problema ministrului Transporturilor
După videoconferinţă, premierul Viorica Dăncilă a răspuns că „am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, mi-a dat situaţia şi, pe măsură ce primim evaluările, încercăm să rezolvăm prin şedinţe de Guvern problemele existente. Noi solicităm bani din fondul Solidaritatea al Uniunii Europene şi sperăm ca în trei luni să primim de acolo fondurile necesare, astfel încât să rezolvăm şi o mare parte din problemele existente”.
După ce i s-a spus că dosarul podului de la Comăna e gata încă din luna martie, Dăncilă i-a dat cuvântul ministrului Transporturilor, Lucian Şova, care a spus că podul este pe un drum judeţean. „Am înţeles că documentaţia a fost întocmită de Consiliul Judeţean Braşov”, a spus Şova. Acestuia i s-a precizat că dosarul pentru reconstruirea podului a fost transmis Guvernului României.

Ministrul Transporturilor: „Nu la Guvernul României trebuia trimisă documentaţia”
„Nu la Guvernul României trebuia trimisă documentaţia, ci proiectul trebuie introdus pe procedurile Ministerului Afacerilor Interne, dacă se intenţionează decontarea lui cu susţinere de la bugetul de stat pe fondul de calamităţi. Altă soluţie ar fi putut şi poate fi depunerea unei cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aşa cum şi alte comunităţi locale au făcut. I-am comunicat acest lucru prefectului judeţului Braşov, Marian Rasaliu”, a mai spus Şova.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de Consiliul Judeţean Braşov, în luna mai, pentru realizarea unui nou pod la Comăna va fi nevoie de 22.520.800 lei, cu TVA. Conform actului normativ amintit, durata de implementare a proiectului va fi de 15 luni, din care 12 luni vor dura lucrările propriu-zise. Plata lucrărilor se va face eşalonat, respectiv 11.500.000 lei în primul an şi 7.455.000 lei în cel de-al doilea an. 
Noul pod va fi realizat din beton, va avea o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod va avea o lăţime de 7,8 metri, iar pe rampe de 6.00 metri. De asemenea, se vor amenaja şi trotuare, cu lăţime de 1 metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h.

Exclus un pod de pontoane la Comăna
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat luni, înainte de a participa la videoconferinţa de la Braşov, organizată de premierul Viorica Dăncilă, că sunt slabe şanse ca, până la construirea noului pod de la Comăna, să se găsească o soluţie pentru ca oamenii să nu mai puşi în situaţia de a face un ocol de 40 de kilometri. „La un moment dat s-a luat în calcul realizarea unui pod de pontoane. Vom insista pe această idee. Săptămâna trecută am fost la Rezervele Statului şi le-am solicitat un astfel de sprijin. Din păcate, înţeleg că nu au disponibile pentru o perioadă lungă de timp aceste pontoane. În plus, la o viitură puternică, nu cred că ar fi rezistat nici podul de pontoane. În plus, şi o astfel de amenajare se face în baza unui proiect, cu diguri de protecţie şi este nevoie de multe autorizaţii”, a declarat Adrian Veştea.
 




 

+0 -2

Comentarii

rammstein

2018-07-03 07:19:54


au venit degeaba....pai daca tuta spune ca ministerul transporturilor trebuie sa se implice ,iar banditul de la minister zice ca nu el ,atunci de ce ati venit ba boilor ??...

Cristian

2018-07-03 05:16:06


Au venit de la Bucuresti 4 neispraviti care isi paseaza responsabilitatile unul de la altul,inca o dovada ca in guvern nu sant bani si fara inculpatul Dragnea nimeni nu este in stare sa ia o hatarare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie