leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6524 RON

1 USD = 3.9764 RON

1 GBP = 5.2395 RON

1 XAU = 153.8126 RON

1 AED = 1.0826 RON

1 AUD = 2.8832 RON

1 BGN = 2.3788 RON

1 BRL = 0.9558 RON

1 CAD = 3.0701 RON

1 CHF = 4.1141 RON

1 CNY = 0.5802 RON

1 CZK = 0.1830 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2216 RON

1 HUF = 1.4389 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 3.5396 RON

1 KRW = 0.3545 RON

1 MDL = 0.2372 RON

1 MXN = 0.2120 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.6285 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4477 RON

1 TRY = 0.6305 RON

1 UAH = 0.1415 RON

1 XDR = 5.5773 RON

1 ZAR = 0.2698 RON

Editia 6808 - 20 sep 07:55

Poftiţi de intraţi în Muzeul Jucăriilor!

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 07 aprilie 2017

Îl găsiţi la Muzeul „Casa Mureşenilor”, care, timp de două luni, devine un loc al copilăriei de altădată. Este expoziţia la care părinţii şi bunicii vor fi ghizi pentru propriii copii

Poftiţi de intraţi în Muzeul Jucăriilor!

Păpuşi frumoase şi cochete, maşinuţe şi trenuleţe frumos colorate, broscuţe cu cheiţe, maşinuţe, chiar şi bucătării pentru micile domnişoare. Pe toate şi multe altele le veţi vedea la Muzeul Casa Mureşenilor, în cadrul expoziţiei „Muzeul Jucăriilor”, adusă de Asociaţia cu acelaşi nume. Sunt 600 de piese, pe care le veţi vedea la Braşov, deşi colecţia celor de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor numării mii de exemplare, adunate de pe vremea copilăriei lor, începând din anii 60. Sunt şi obiecte cu vârste venerabile, de 100 de ani, însă majoritatea sunt din perioada comunistă.
Este o expoziţie care cu siguranţă îi va bucura pe părinţi şi bunici, dar ea deja i-a fermecat şi pe copiii de astăzi, care au uitat şi de tabletă, şi de calculator şi de jucăriile lor frumos colorate. „Mi-aş dori să am şi eu aşa ceva. Dar nu se mai fabrică. Îmi place păpuşa asta, mi se pare foarte frumoasă, am acasă jucării, dar nu din astea, ca pe vremuri”, ne spune Alexandra, în vârstă de 8 ani. „Sunt aşa de faine, aşa talentat făcute. Prefer să mă joc cu jucăriile. Îmi place pisicuţa, că am pisicuţă acasă, mică, pui”, ne spune şi Emilia, de 7 ani.   „Azi ai impresia că jucăria se joacă cu copilul şi nu invers”
Expoziţia este totodată şi o istorie a jucăriilor de altădată, de la obiectele aduse din străinătate, până la cele fabricate în România, în fabrici care astăzi nu mai există. Este şi o istorie a basmelor inventate de fiecare copil în parte pentru jucării simple, primite după ce copilul era musai să fie cuminte cel puţin jumătate de an. Şi pe atunci, bucurii copiilor iarna le făcea Moş Gerilă, de Revelion, nu Moş Crăciun, ca acum. „Trist este că jucăriile au evoluat atât de mult. Pe vremea mea, o jucărie, un căluţ era un mic schelet din pânză, umplut cu paie, care era atât de rigid că nu articula nimic şi ţin minte că mă târam pe jos, în sufragerie, dar în minte mea treceam printr-o pădure, ajungeam în bucătărie şi eu trebuia să inventez o poveste la fiecare intrare sau ieşire dintr-o cameră. Jucăriile au devenit atât de tehnice şi evoluate încât ai impresia că jucăria se joacă cu copilul, şi nu invers”, a explicat ing Cristian Dumitru, de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor.
Tot aici veţi vedea şi cel mai vândut joc din perioada comunistă - „Animale din continente”, care l-ar fi putut face milionar pe creatorul lui, un român. Nu l-a făcut pentru că, după cum a povestit Cristian Dumitru, Nicolae Ceauşescu i-ar fi tăiat drepturile de autor, pentru că primea un leu pentru fiecare joc vândut şi se vânduse într-un milion de exemplare.Mascota expoziţiei - probabil cea mai plimbată jucărie
Mascota expoziţiei are şi ea un loc de cinste în cadrul expoziţiei - un autocar ONT. Este fabricat în România comunistă, din tablă şi era foarte scump la vremea lui - aşa, cam de vreo două excursii. Nu s-a putut bucura de el în copilăria sa. Dar la 40 de ani a reuşit să şi-l cumpere şi să-l restaureze.
 „Costa 118 lei în epocă, cu mici variaţii, dar erau destui bani, eu plecam în excursie, în epocă, cu 50 de lei, mă duceam la Sinaia şi înapoi şi aveam bani şi de o prăjitură”, îşi aminteşte inginerul pasionat de jucării.  
Autobuzul ONT este probabil cea mai plimbată jucărie din ţară şi oriunde s-a plimbat proprietarul său a fost fotografiat. „De câte ori plecam în străinătate sau prin ţară, tot timpul era plimbat cu noi şi am încercat să păcălim puţin realitatea, să facem că autobuzul e real, mulţi au întrebat cum am călătorit cu autobuzul acela ruginit până la Roma, de exmplu, nu şi-au dat seama că de fapt e o jucărie”, a mai povestit Cristian Dumitru.  
Autobuizul a marcat pe traseul său şi centrul istoric din Braşov, unde a fost fotografiat.Expoziţia poate fi vizitată până în 26 mai
Pentru această expoziţie, discuţiile au început de peste un an, dar conducerea Muzeului „Casa Mureşenilor” a ţinut neapărat ca şi copiii din Braşov să se bucure de ea. „În arhiva familiei Mureşenilor am identificat o serie de imagini în care erau copii ai secolelor al XIX-lea în context ludic, fie aveau o jucărie, fie erau lângă o jucărie şi ne-am gândit da, e un moment potrivit să ne bucurăm la Braşov de prezenţa colegilor de la Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti, posesorii unei colecţii formidabile”, a explicat Valer Rus, manager Muzeul Casa Mureşenilor.
În următoarea perioadă, aici vor avea loc ateliere de confecţionat jucării din materiale reciclabile.

+1 -0

Comentarii

criptica

2017-11-22 09:00:44


O lume minunata! Un univers al jucariilor de altadata, incarcate cu emotie si povesti de copilarie. Jucariile vechi romanesti au acum si un catalog al lor. Pot fi admirate piese ale uzinelor vechi cum ar fi: Metaloglobus, Aradeanca, 9 MAI Lugoj. Papusi, figurine, avioane, masinute de tabla si multe altele. www.criptica.ro

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional