leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7345 RON

1 USD = 4.2201 RON

1 GBP = 5.2361 RON

1 XAU = 190.0986 RON

1 AED = 1.1489 RON

1 AUD = 2.9590 RON

1 BGN = 2.4207 RON

1 BRL = 1.1198 RON

1 CAD = 3.2327 RON

1 CHF = 4.2663 RON

1 CNY = 0.6136 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6340 RON

1 EGP = 0.2543 RON

1 HUF = 1.4497 RON

1 INR = 0.0613 RON

1 JPY = 3.8990 RON

1 KRW = 0.3575 RON

1 MDL = 0.2385 RON

1 MXN = 0.2209 RON

1 NOK = 0.4918 RON

1 NZD = 2.8383 RON

1 PLN = 1.1111 RON

1 RSD = 0.0402 RON

1 RUB = 0.0671 RON

1 SEK = 0.4498 RON

1 TRY = 0.7407 RON

1 UAH = 0.1612 RON

1 XDR = 5.8275 RON

1 ZAR = 0.3017 RON

Editia 7007 - 17 iul 20:20

Poliţiştii, apăraţi de lege. Deocamdată, fac antrenamente să se apere singuri

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 07 noiembrie 2017

Poliţiştii, apăraţi de lege. Deocamdată, fac antrenamente să se apere singuri

Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la secţia de poliţie vor fi reglementate în curând. Un proiect de lege se află în Parlamentul României pentru ca poliţiştii să-i poată apăra cum se cuvine pe cetăţenii obişnuiţi de cei certaţi cu legea. În acest moment există doar un regulament intern potrivit căruia acţionează poliţiştii, însă acesta nu este cunoscut de toată lumea. Dacă proiectul va deveni lege, oricine ştie la ce se expune dacă nu urmează instrucţiunile poliţistului atunci când acesta constată că a încălcat legea. Poliţiştii consideră că astfel vor fi evitate multe situaţii în care apăreau conflicte, iar aceasta va fi chiar în interesul celui care a încălcat legea, în sensul că situaţia sa nu va deveni şi mai gravă.
Dacă prevederile din proiect vor deveni lege, o persoană care ascultă muzică foarte tare şi îi deranjează pe vecini, dacă nu-i deschide uşa poliţistului, aceasta devine infracţiune. La fel şi în cazul în care sunteţi în autoturism, poliţistul vă cere să coborâţi, dar vă blocaţi în autovehicul. În acest din urmă caz, poliţistul a avea dreptul să uzeze de forţă pentru extragerea persoanei blocate în vehicul.
„Aceste propuneri legislative vizează în primul rând protecţia dreptului cetăţenilor - consfinţirea acestor drepturi – binele public al celor care respectă legea, vizează întărirea autorităţii poliţistuluişi prevede în mod concret situaţii şi modul în care poliţistul va trebui să acţioneze în situaţiile respective”, a explicat subcomisar Ionuţ Marin, purtător de cuvânt IPJ Braşov.
Apariţia unei asemenea legi i-ar proteja mult mai mult pe poliţişti. Acum, când există doar regulamentul intern, poliţistul se gândeşte că este posibil ca persoana aflată în faţa sa, care nu cunoaşte regulamentul intern, să reacţioneze violent, verbal sau chiar fizic. Odată cu intrarea în vigoare a legii, infractorii vor şti exact la ce se expun atunci când acţionează împotriva poliţistului.

Trei noi infracţiuni
Pentru evitarea abuzurilor, sunt specificate foarte clar situaţiile în care poliţistul poate executa legitimarea, încătuşarea şi conducerea la secţie. De asemenea, noua lege va introduce trei noi infracţiuni: împiedicarea poliţistului să-şi exercite obligaţiile de serviciu, întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa unui organ de urmărire penală şi continuarea săvârşirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil. Alte două prevederi importante din proiectul de lege sunt faptul că se introduce prezumţia de intenţie a unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi se reglementează situaţiile când poliţistul are dreptul de a pătrunde într-un spaţiu privat fără acordul proprietarului.

În aşteptarea legii
Până la apariţia noilor reglementări, pentru a înţelege mai bine cum să acţioneze în cazul în care cei care comit infracţiuni se opun sau devin violenţi, poliţiştii participă la cursuri practice de pregătire tactică poliţienească. „Pe lângă pachetul legislativ, se desfăşoară o serie de activităţi de pregătire, care au acelaşi scop – întărirea autorităţii poliţistului – şi prin care colegii noştri – în principal cei de la ordine publică, poliţia transporturi şi poliţia rutieră – le desfăşoară sub coordonarea şi îndrumarea colegilor din cadrul Serviciului pentru acţiuni speciale activităţi de pregătire tactică poliţienească”, a precizat Mihai Chiriţă, împuternicit-şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale, IPJ Braşov. În total, câteva sute de poliţişti sunt cuprinşi în acest program de pregătire, o serie de exerciţii demonstrative fiind făcute ieri, în faţa presei. „Încercăm să ne creştem gradul de profesionalism. Simplul fapt că ne întâlnim într-un mediu colegial, putem discuta anumite speţe cu care ne confruntăm, căutăm soluţii să ne îmbunătăţim activitatea, în concordanţă, bineînţeles, cu noile reglementări care se pregătesc“, a mai precizat subcomisarul Mihai Chiriţă.

Foto: Câţiva poliţiştii au făcut ieri câteva demonstraţii de încătuşări şi imobilizări în Sala de Sport a Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie