Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 23:55

Povestea şpăgii de 100.000 de euro pe care a luat-o Constantin Niţă

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 02 noiembrie 2016

Povestea şpăgii de 100.000 de euro pe care a luat-o Constantin Niţă

Afaceristul Tiberiu Urdăreanu (foto stânga) a povestit ieri judecătorilor Curţii Supreme, într-o declaraţie de martor, cum i-ar fi dat şpaga fostului ministru al Energiei, deputatul Constantin Niţă (foto centru). Politicianul este acuzat că a primit 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la fostul primar al oraşului Iaşi, Gheorghe Nichita (foto dreapta), pentru atribuirea unui contract.
Tiberiu Urdăreanu şi-a menţinut practic declaraţia dată la DNA în dosarul în care fostul preşedinte al PSD Braşov e judecat acum la Înalta curte sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Interesul pentru aeroport
„Pe Constantin Niţă l-am cunoscut în 2011. L-am vizitat la biroul  parlamentar din Bucureşti, l-am cunoscut prin intermediul lui Octav  Nicolau, căruia i-am cerut să îmi facă cunoştinţă cu Niţă. I-am cerut acest lucru pentru că în 2011 se plănuia desfăşurarea unui  proiect de interes, respectiv construirea unui aeroport lângă Braşov. CJ Braşov urmărea ca acea companie care câştigă licitaţia să finanţeze şi să execute construcţia. Motivul era ca bugetul CJ Braşov nu avea buget suficient, se dorea un parteneriat public-privat”, a explicat omul de afaceri. Urdăreanu a arătat că situaţia aeroportului era destul de complicată din punct de vedere politic: „CJ era condus de PNL, care dorea un aeroport internaţional mare, Primăria Braşov era condusă de PDL, dorea un aeroport mic, de business, pentru jet-uri private.  Exista aşadar o neînţelegere majoră între cele două entităţi”. Astfel el a ajuns să apeleze la Niţă, care era parlamentar de Braşov şi avea influenţă pe plan local: „Am solicitat o poziţie constructivă, de a găsi o soluţie realistă la cererile exprimate, în principal, de CJ”.
Milionarul a arătat că la începutul lui 2013 se organizase la Iaşi licitaţia pentru sistemul de  management al traficului din Iaşi. Prima licitaţie se anulase, aşa că ar fi  solicitat de la Constantin Niţă un sprijin, o recomandare la Primăria Iaşi. „Am solicitat asta anterior reluării licitaţiei. Nu îmi amintesc dacă am participat si la licitaţia anulată. Am interpretat acea anulare ca pe un  obstacol”, a  declarat Urdăreanu. Milionarul s-ar fi întâlnit cu Niţă în cabinetul acestuia din Calea Plevnei din Bucureşti şi i-ar fi cerut să-i intermediere o  întâlnire cu Gheorghe Nichita, primarul oraşului Iaşi.
„Întâlnirea cu Nichita a avut loc tot la biroul lui Niţă, cred că la sfârşitul lui 2012 sau începutul lui 2013. Ţin minte că şi Niţă a fost de faţă la acea întâlnire, cel puţin la prima parte a discuţiei. I-am spus lui Nichita că vrem să oferim Iaşiului un sistem modern de management al traficului, dar nu s-au discutat lucruri detaliate, legate de eventuale condiţionaţi sau despre licitaţie. Nu mai ştiu dacă licitaţia era în desfăşurare la momentul discuţiei cu Nichita. Acesta ştia că am intenţia de a participa la respectiva licitaţie.  Cu Nichita am mai discutat ulterior semnării contractului, prin care i-am prezentat formula prin care am participat la licitaţie, în asociere cu o  firmă din Iaşi”, a precizat Tiberiu Urdăreanu în faţa judecătorilor.

Şpaga era de 15% din valoarea contractului: 5% pentru Niţă, 10% pentru Nichita
El a mai explicat că unul dintre partenerii săi de afaceri, Mardarasevici, era într-o relaţie de familie/cumetrie cu Nichita şi avusese deja multe contracte cu Primăria Iaşi.
„Despre relaţia respectivă am aflat ulterior încheierii contractului. El este cel care mi-a spus că Nichita cere 10% din valoarea contractului drept comision. Niţă a cerut şi el un comision pentru încheierea contractului, respectiv 5%  din valoarea contractului. Pentru faptul că mi-a făcut acea recomandare la primarul Iaşiului. În urma acestor discuţii am constatat că practic mi s-a solicitat în comision total de 15% din valoarea contractului, care era imposibil de realizat, pentru că depăşea posibilităţile contractului, nu încăpea în bugetul proiectului”, a povestit Tiberiu Urdăreanu.
În această situaţie, patronul UTI ar fi încercat câteva discuţii, în principal cu Mardarasevici: „Pentru a  derula totuşi contractul, nu am promis ceva exact, am zis să derulăm contractul şi să vedem ce o să fie la final”.
„După începerea derulării contractului de la Iaşi, un apropiat al lui Constantin Niţă a venit la mine, mi-a spus că are o firmă pe care să facem un contract de consultanţă, cu nişte valori lunare. Pe acest domn l-am prezentat vicepreşedintelui UTI, Mihail Tănăsescu. Se ocupă de proiectul de la Iaşi. S-a încheiat un contract, se emiteau facturi lunare, care s-au plătit pe parcursul primului an de derulate a contractului”, a mai povestit Urdăreanu.
El a spus că o singură factură ar fi rămas neplătită: „Acestea erau plăţi făcute în contul  comisionului cerut de Niţă la început, cel de 5%. Nu erau valori mari, aşa că nu s-a acoperit valoarea comisionului”.

Banii au fost puşi în plic şi lăsaţi pe o banchetă
Intermediarul discuta cu Tănăsescu şi îi amintea dacă erau restanţi la plata facturilor. Din acest motiv, situaţia devenea dificilă. „Deja domnul Niţă era ministrul Energiei. Pentru detensionarea situaţiei, am stabilit o întâlnire cu domnul Niţă, i-am dat atunci 30 sau 50 de mii de euro. Întâlnirea a avut loc la un restaurant libanez de la complexul Radisson. Când i-am dat  banii nu erau alte persoane de faţă, banii erau într-un plic pe care l-am  lăsat pe o banchetă pe care stăteam. Eu m-am ridicat şi am lăsat plicul  acolo. Nu ştiu dacă am discutat cu cineva despre remiterea acestei sume de  bani. Cred că suma a fost scoasă din bancă”, a  precizat Urdăreanu.

- Judecător: Cine v-a convocat la prima întâlnire cu Nichita?
- Tiberiu Urdăreanu:  Cred că Domnul Niţă m-a sunat şi mi-a spus când este disponibil primarul.
- Judecător: Referitor la firma cu care aţi fost asociat? Cine v-a spus de ea?
- Tiberiu Urdăreanu:  Firma se ocupase de sistemul informatic al oraşului Iaşi, eu aveam  obligaţia să corelez sistemul de management al traficului cu acel sistem,  aşa ca colegii mei au căutat firma si au stabilit discuţiile si asocierea. Discuţia cu Nită despre comisionul de 5% a avut loc înainte de semnarea  contractului, când eu i-am  precizat valoarea aproximativă a contractului cu care urma să merg la licitaţie.  Nu îmi amintesc dacă eu personal sau colegul Tănăsescu am adus la cunoştinţa lui Niţă sau Nichita că 15% este un comision prea mare.
- Avocatul lui Constantin Niţă: Când s-a cerut până la urmă comisionul de 5%? Înainte sau după încheierea contractului, că a spus diferit
- Tiberiu Urdăreanu: Primele discuţii despre un comision au fost înainte de încheierea  contractului, mi s-a precizat că trebuie să dau 5% după încheierea  contractului.
- Avocatul lui Constantin Niţă: Cât a durat întâlnirea cu Nită, când a dat banii?
- Tiberiu Urdăreanu:  Cred că aproximativ jumătate de oră.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Constantin Niţă sub control judiciar pe cauţiune, în acest dosar în care este acuzat de trafic de influenţă urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe imobile aflate în proprietatea lui Constantin Niţă, până la concurenţa sumei de 435.823 de lei. În 25 aprilie, procurorii DNA l-au anunţat pe Constantin Niţă că a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 150.000 de lei.

 

 

+4 -0

Comentarii

TOT PE " SPAGA" ?

2016-11-02 09:46:41


Constantin Nita: Alo, domnu preşedinte primar, ce faceţi? Scripcaru: Să trăiţi, domnu preşedinte! Cu partidu pe aici, mă zbat şi eu pe la Bucureşti. Constantin Nita: Auzi excelenţă! Eu am reţinut atunci seara că tu ai avea posibilitatea să închiriezi reţeaua aia subterană pentru un anumit operator. Întrebarea mea este următoarea, cât luaţi voi pentru km? Scripcaru: Deci e foarte important ca cei care vor să vadă întâi despre ce este vorba, că un operator dacă nu vede că sistemul este continuu şi doar pe bucăţele aşa, o să aibă ce ştiu eu ce...părere. .... Scripcaru: Dacă e, ca să-ţi spun astea acuma exact trebuie să mă uit pe hârtii, că nu ştiu toate detaliile Constantin Nita: Că facem un contract de închiriere pe ce stiu eu 10 ani, aşa, dar un preţ care să trăiască primăria 10 ani! ... Constantin Nita: Adică noi venim şi luam tot, tot ce ai! Toate tronsoanele. Luam şi noi ce putem pe acolo, mai pe decesubt, prin canale. Scripcaru: Da, da, tronsoane. Constantin Nita: Deci vezi tu câţi km ai şi îmi spui..bă, atâta e km. Dacă ne convine, luăm, dacă nu, nu. De ex, am înţeles că unele oraşe închiriază undeva între 15, 16 milioane km de lei vorbesc. Dacă depăşeşte 20 de milioane atunci poti să ţi-l ţii, să îl dai cui vrei tu, că nu ţi-l iau. .... Constantin Nita: E treaba bună, 10 ani de zile stai şi tai factură, nu faci nimic altceva. Şi chiria anuală. N-ai treabă, îţi vine la sfârşitul anului. Scripcaru: O să taie cine va fi primar Constantin Nita: Bă, nu ştiu cine va fi primar. Poate vin eu, candidez eu. Mai candidez şi eu 8 ani de zile, te-ai învăţai, şi cu 4 viceprimar, 12, îţi ajunge mă!

CityZen

2016-11-02 08:53:04


Hopaaaaa! Cum se adevereste ca de aia nu se face aeroport ca nu se inteleg la ciolan! Ce zicea ala?

Lazar

2016-11-02 07:05:55


Iata dovada politicii pesediste de a realiza proiecte de investitii in Romania si de ce nu s-a realizat aeroportul din Brasov pana in prezent. Petrica

rammstein

2016-11-02 06:25:02


si voi votati psd-ul ????>....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie