leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6578 RON

1 USD = 3.9575 RON

1 GBP = 5.1941 RON

1 XAU = 152.4712 RON

1 AED = 1.0774 RON

1 AUD = 2.8774 RON

1 BGN = 2.3815 RON

1 BRL = 0.9771 RON

1 CAD = 3.0579 RON

1 CHF = 4.1276 RON

1 CNY = 0.5771 RON

1 CZK = 0.1817 RON

1 DKK = 0.6244 RON

1 EGP = 0.2210 RON

1 HUF = 1.4395 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5127 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2353 RON

1 MXN = 0.2100 RON

1 NOK = 0.4872 RON

1 NZD = 2.6380 RON

1 PLN = 1.0821 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0600 RON

1 SEK = 0.4516 RON

1 TRY = 0.6364 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5582 RON

1 ZAR = 0.2774 RON

Editia 6810 - 24 sep 14:07

Predealul a finalizat cu succes un proiect de peste 4 milioane de euro

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 iulie 2017

Oraşul şi-a schimbat staţia de epurare, are acum un nou rezervor de apă şi o reţea extinsă de apă şi canalizare

Predealul a finalizat cu succes un proiect de peste 4 milioane de euro

Începute în anul 2014, lucrările de modernizare şi extindere a reţelei de apă şi canalizare din Predeal au fost finalizat recent, iar ieri a fost semnat procesul-verbal de recepţie a lucrărilor, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei, a celor ai Companiei Naţionale de Investiţii (care a derulat proiectul), ai Ministerului Dezvoltării Regionale, ai operatorului regional de apă Raja Constanţa (care deserveşte Predealul) şi ai constructorului. Proiectul a fost unul de anvergură, având în vedere că a presupus modernizarea sau extinderea a 6 kilometri de reţea de alimentare cu apă, plus a altor 6 kilometri de reţea de canalizare, realizarea unui rezervor de stocare a apei potabile, dar şi înlocuirea vechii staţii de epurare cu una de ultimă generaţie. Tot prin acest proiect a fost modernizată staţia de pompare de la Joiţa. Valoarea totală a proiectului este de 4.045.213 euro, fără TVA, din care Compania Naţională de Investiţii, care a suportat 78% din cheltuieli, diferenţa reprezentând cofinanţarea beneficiarului, respectiv Oraşul Predeal.
Potrivit responsabilului cu investiţiile pentru zona Braşov, al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), Eugen Prisecariu, „investiţia era absolut necesară, lucru demonstrat printr-un studiu de fezabilitate prezentat de Primăria Predeal Ministerului Dezvoltării. Implementarea proiectului a fost începută în 2014, iar acum s-a realizat recepţia la terminarea lucrărilor. Garanţia este de trei ani, perioadă în care, dacă vor apărea unele probleme, le vom rezolva împreună cu antreprenorul. După ce vor trece cei trei ani ne ne vom mai întâlni, pentru recepţia finală a proiectului”.   
„Dimensionarea staţiei de epurare şi a reţelei de apă şi canalizare care au făcut obiectul acestui proiect a fost realizată luându-se în calcul faptul că deserveşte o staţiune turistică, ceea ce presupune o creştere a numărului de utilizatori în anumite perioade ale anului, dar şi o extindere a localităţii. Practic, întreg sistemul a fost proiectat luându-se în calcul o populaţie echivalentă de 12.000 de persoane”, ne-a declarat Liviu Cocoş, reprezentantul Primăriei Predeal, cel care a coordonat lucrările, de la deschiderea şantierului, în 2014.O provocare pentru constructor, Primărie şi Compania Naţională de Investiţii
Implementarea unui astfel de proiect a depins foarte mult de cooperarea dintre CNI, constructor şi Primărie, iar la Predeal lucrurile au mers excelent din acest punct de vedere, iar asta în condiţiile în care, în paralel cu această investiţie, erau în derulare şi două programe de modernizare a infrastructurii rutiere (unul finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, iar celălalt prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală).  
În ceea ce priveşte lucrările la reţelele de apă şi canalizare, reprezentantul CNI, Eugen Prisecariu, a afirmat că „în derularea unei astfel de investiţii relaţia cu autorităţile locale este esenţială, care te pot ajuta sau  pot pune piedici. În cazul acestui proiect, primarul din Predeal s-a comportat exemplar, fiind  întotdeauna alături de constructor, dând curs tuturor problemelor care s-au ivit pe parcurs. Nu au fost puţine, mai ales că este vorba de un oraş de munte, în care provocările tehnice, cauzate de configuraţia terenului au fost destul de mari”. Totodată, el a amintit că „a trebuit să ţinem cont de faptul că în paralel cu lucrările noastre s-au efectuat lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere. S-au efectuat tasări, asfaltări, iar, inevitabil, au mai fost afectate şi noile reţele de canalizare. Toate aceste probleme au fost depăşite şi am ajuns la recepţionarea lucrărilor”.
Acesta a afirmat că investiţia va fi preluată acum de primărie care, la rândul ei, o va preda operatorului de apă şi canalizare: „Existenţa unui operator regional sau cel puţin a unuia licenţiat pe plan local a fost una dintre condiţiile pe care trebuia să le îndeplinească Predealul. Din fericire, la Predeal operează unul dintre cei mai mari şi buni operatori regionali din România, respectiv Raja Constanţa (care a preluat Predealul în anul 2012 – n.r.)”.
La rândul său, antreprenorul general al proiectului, Radu Cosaşu, reprezentantul firmei Edax Exim, care a realizat lucrările, a afirmat că „am avut o relaţie deosebită, atât cu Primăria Predeal, cât şi cu CNI. Acum suntem bucuroşi că am terminat proiectul în condiţii foarte bune. Contractul, semnat în 2014, a presupus proiectarea şi execuţia lucrărilor, iar şantierul a fost deschis în a doua parte a anului 2015”. Şi acesta a amintit că aceste lucrări, dacă nu sunt explicate, pot genera nemulţumiri în rândul cetăţenilor: „Gândiţi-vă cu lucrezi pe străzi, că în anumite perioade este noroi. Dacă nu ai sprijin local, în care primăria să prezinte beneficiul unui astfel de proiect, există posibilitatea ca cetăţeanul să vadă numai noroiul din faţa casei. Astăzi, când ne uităm, totul arată foarte bine”, mai spus el. De asemenea, Cosaşu a menţionat şi faptul că un merit al Primăriei Predeal este că a reuşit să coreleze cele două mari proiecte. „Managementul tuturor lucrărilor a fost realizat de Primăria Predeal, care a făcut acest lucru foarte bine”, a afirmat reprezentantul firmei Edax Exim.

Staţie de epurare adaptată anului 2017 şi mai departe
Lucrările la staţia de epurare au fost finalizate cu mai multe luni în urmă, iar aceasta este funcţională încă din luna ianuarie, când a fost racordată la vechea reţea de canalizare a oraşului, însă, având în vedere că a fost o componentă a proiectului, şi acest obiectiv a fost recepţionat ieri. Noua staţie are o capacitate de procesare de 1.888 de metri cubi pe zi. „Este o staţie de epurare modernă, adaptată anului 2017 şi mai departe. Staţia este monitorizată de la distanţă prin sistem SCADA, care funcţionează după principiile moderne, putând fi controlată dintr-un birou, iar parametrii pot fi verificaţi în timp real. Practic, raportat la specificul zonei şi al localităţii, staţia de epurare de la Predeal este la ora actuală cea mai modernă din România”, a explicat reprezentantul firmei Edax Exim, Radu Cosaşu.   
În noua staţie de epurare a Predealului apele sunt tratate conform normativelor în vigoare, iar toţi parametri de funcţionare sunt reglaţi automat în baza unor date colectate de un sistem de senzori. Tot automat sunt prelevate şi probele de la intrarea şi de la ieşirea din staţie, iar în situaţiile în care apar probleme (fie intră apă poluată în staţii, fie nu este epurată complet) apele sunt analizate în laboratorul staţiei. Practic, toată activitatea este coordonată din dispeceratul computerizat, iar până acum, în urma analizelor realizate de un laborator independent, nu a fost identificată nicio abatere în ceea ce priveşte epurarea apei. 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional