Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 20:46

Predealul îşi recapătă simbolul cultural

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 07 august 2017

Prin restaurarea celor două biserici de la mănăstirea „Sfântul Nicolae” şi reabilitarea primei şcoli din localitate, autorităţile locale îşi doresc să introducă staţiunea în circuitul turismului cultural din Transilvania

Predealul îşi recapătă simbolul cultural

Loc unde în urmă cu secole a luat naştere comunitatea predeleană, mănăstirea „Sfântul Nicolae” a început de câţiva ani să îşi recapete strălucirea, iar odată cu ea oraşul îşi recâştigă de asemenea identitatea culturală. După ce biserica veche din ansamblul mănăstirii a fost restaurată şi resfinţită în urmă cu ceva mai bine de un an, în următoarea perioadă astfel de lucrări vor avea loc şi la biserica nouă, care poartă hramul „Naşterii Maicii Domnului”. Totodată, drumul de acces către mănăstire a fost refăcut complet, predelenii şi turiştii putând ajunge aici mult mai uşor şi în condiţii civilizate.
Mai mult, şcoala veche va fi restaurată în următorii doi ani, din 2019 aici urmând să funcţioneze un muzeu, dar şi numeroase activităţăţi dedicate în special copiilor.
În acest context, la Predeal a avut loc timp de zece zile un simpozion internaţional de artă contemporană, un proiect prin care autorităţile locale îşi doresc să introducă oraşul pe lista obiectivelor turismului cultural.
Astfel, 12 artişti din Germania, Bulgaria, Ucraina, România, Republica Moldova şi Slovenia au explorat trasee culturale din zonă şi au pictat secvenţe din peisajul staţiunii, obiectivul principal aflat în vizorul echipei internaţionale de pictori fiind mănăstirea „Sfântul Nicolae”.
Programul simpozionului a cuprins şi o conferinţă dedicată Obiectivelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Transilvania, cât şi importanţei promovării obiectivelor culturale de interes naţional sau regional, precum şi o zi dedicată exclusiv studierii picturii mănăstirii şi publicării unui material dedicat acestui monument istoric.
La final, fiecare pictor a donat câte o lucrare Primăriei Predeal, tablourile urmând a fi folosite de Casa de Cultură din localitate pentru promovarea mănăstirii „Sfântul Nicolae”, prima aşezare din localitate, fiind înfiinţată în 1774, în jurul ei formându-se apoi satul şi oraşul.

Foto: Artiştii au expus la finalul simpozionului lucrările lor, acestea având drept sursă de inspiraţie mănăstirea şi împrejurimile.

„Mănăstirea a avut mulţi ani de suferit”
După prima şezătoare din epoca modernă a localităţii, care a avut loc în 2015, un an mai târziu la Predeal au venit numeroşi bătrâni şi tineri din localitate, iar fiecare a făcut câte ceva: s-a tors, s-a cusut, s-a lucrat cu lână, exact cum se întâmpla odinioară.
„Anul trecut, la eveniment au participat peste 150 persoane. Autorităţile locale au organizat un eveniment la care au participat, pe lângă localnici, oameni veniţi din Prahova, din Vâlcea, pictori, meşteri. Mănăstirea a avut mulţi ani de suferit, dar în ultima perioadă a prins din nou viaţă”, precizează părintele Teofil de la mănăstirea „Sfântul Nicolae”.

Şcoala Veche va deveni un loc de învăţătură pentru copii
Lăsată în paragină mulţi ani, prima şcoală din Predeal va intra în reabilitare, cu o finanţare de de 1.991.728 lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL),
„Acum cinci ani nu credeam că voi ajunge să găsesc o finanţare pentru prima şcoală din Predeal, am reuşit acest lucru. Clădirea nu a fost conservată de-a lungul timpului. Reabilitarea ei, care va fi finalizată în 2019, reprezintă încă un pas către păstrarea tradiţiilor locului. Dorim să adunăm în jurul mănăstirii tradiţiile populare ale Predealului, împreună cu parohia din oraş, cu locuitorii şi nu în ultimul rând cu turiştii care ne vizitează. De altfel, Predealul este premiant la nivel naţional la numărul de turişti”, ne-a declarat Liviu Cocoş, Primăria Predeal.
La finalul lucrărilor, imobilul va dispune de spaţii  multifuncţionale, culturale şi educative,  urmând a se amenaja, printre altele, un muzeu, o „ţesătorie”, un atelier de pictură, o sală de expoziţii. De asemenea, având în vedere că la etaj sunt 7 spaţii, în acestea se vor organiza diferite ateliere de lucru în care tinerii vor putea lua lecţii de pictură, muzică, etc.
„Înfiinţată în 1889, şcoala a funcţionat până în 1990. S-a degradat foarte tare. Acum se pregăteşte un proiect foarte frumos de reabilitare. Ne bucurăm mult că va începe restaurarea acestei clădiri de patrimoniu. Pentru comunitate este un lucru extrem de important. Împreună cu autorităţile, vom căuta soluţii pentru a fi pusă în valoare. În primul rând ar putea fi amenajat un muzeu. Apoi, ne gândim ateliere de pictură, croitorie, mai ales pentru copii. Să-i luăm din lumea virtuală şi să-i atragem şi către această parte”, a mai spus părintele Teofil.

Foto: Acum doi ani a fost prima şezătoare din epoca modernă a localităţii, iar în 2016, odată cu resfinţirea bisericii vechi, a fost realizat şi prezentat costumul tradiţional al Predealului.

Foto: În cadrul simpozionului, numeroşi copii au participat la un atelier de olărit.

Artiştii, încântaţi de oaza de linişte de la mănăstire
- Kata Rudakova: „Mulţumim pentru că ne-a fost oferită posbilitatea de a participa în acest proiect minunat. Am admirat un peisaj local superb, am cunoscut oamenii, tradiţiile, ceea ce ne-a inspirat foarte mult”.
- Victor Frimu: „Mă bucur mult de o experienţă frumoasă, în locuri minunate. Este, de departe, cea mai frumoasă tabără la care am participat vreodată”.
- Nicoleta Jutka: „Cunosc meleagurile româneşti şi sunt foarte fascinată de acţiunile Nicolei Zagura. Am fost în multe zone turistice, toate superbe. Este o inspiraţie pentru noi, iar mănăstirea este o oază de linişte şi inspiraţie. Pensula «merge» foarte bine aici, locul este foarte îngrijit, oamenii ne-au primit foarte bine şi ne-au povestit despre locaş şi istoria lui”.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie