leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6909 - 21 feb 13:34

Prima victimă a „Balenei albastre” e din Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 22 martie 2017

O tânără instituţionalizată la Codlea a fost ademenită şi ea dar nu a urmat indicaţiile„jocului”. S-a speriat, a anunţat conducerea centrului şi acum au intrat pe fir poliţiştii. „Jocul” a căpătat faimă după ce mai mulţi tineri, din alte ţări, şi-au pus capăt zilelor

Prima victimă a „Balenei albastre” e din Braşov

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, prima   „victimă” a maleficului „joc” „Balena albastră”, în România, a fost un tânăr din Codlea, urmată de cinci elevi de la Iaşi şi, recent, de o copilă de 13 ani din Timişoara. Neobişnuitul joc ar fi fost inventat de un rus şi se presupune că a dus până acum la moartea a 130 de copii. „Balena Albastră” este jocul în care, se spune, fără însă ca acest lucru să fie o certitudine, câştigi doar dacă te sinucizi.
Curiozitatea este cea care l-a împins-o şi peo tânără de 19 ani, instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura” Codlea, să acceseze „Balena Albastră”. „Tânăra susţine că a primit, cu această ocazie, pe telefonul mobil, un cod de acces, urmat de o hartă cu locaţia ei şi o îndrumare spre o anumită stradă din localitate, unde ar fi fost în siguranţă să se sinucidă. În acel moment, s-a speriat, şi-a deconectat telefonul şi a anunţat conducerea centrului, care la rândul său a sesizat secţia de poliţie din localitate, care a demarat cercetări în acest caz”, a explicat Gheorghe Durnă, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov.
Conducerea DGASPC Braşov a transmis tuturor şefilor de centre din subordine o informare cu privire la pericolele la care se supun copiii care accesează din curiozitate acest joc, precum şi solicitarea ca personalul de specialitate din subordine să consilieze copiii din centre şi să îi facă să conştientizeze pericolul la care se expun intrând în acest joc.

Părinţi, încurajaţi copiii să vă mărturisească temerile!
Totodată, DGASPC Braşov atrage atenţia părinţilor şi persoanelor care au în îngrijire copii şi tineri asupra riscurilor la care sunt supuşi copiii care accesează „la liber“ internetul, fiind la doar câteva click-uri distanţă de nişte zone obscure sau de nişte potenţiali infractori. „Pentru a evita aceste lucruri, părinţii ar trebui să le explice minorilor că internetul nu este doar un loc de joacă şi că nu au voie să vorbească cu străini, să limiteze accesul la jocurile în reţea şi, cel mai important, să îi înveţe pe aceştia să le spună de fiecare dată tot ce se întâmplă, atunci când au temeri, frici sau nu înţeleg ceva”, a subliniat directorul general DGASPC.

Victime la Iaşi, poveşti inventate la Timişoara
Jocul „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România, poliţiştii au demarat o campanie de prevenire, iar Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română vor să-i informeze pe elevi despre efectele nefaste ale acestui „joc”.
Asta după ce, tot săptămâna trecută, vineri, cinci copii de la Şcoala Generală „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns, la spital după ce au jucat un joc numit „Leşinul”. Practic, ei şi-au ţinut respiraţia aproape 40 de secunde, un alt coleg i-ar fi strâns în braţe şi mai apoi şi-au pierdut cunoştinţa. Copiii au povestit că li s-a făcut rău după ce au jucat „Leşinul” la recomandarea unei colege.
 „Ne-am pus în genunchi şi am început să suflăm, în momentul ăla ne-a luat în braţe şi ne-a scuturat şi apoi am leşinat. Ne-am ţinut respiraţia până am rămas fără aer”, a explicat unul dintre copii când a coborât din ambulanţă, potrivit mediafax.ro. Unul dintre minori este dintr-un centru de plasament, astfel că şefa centrului a venit imediat la spital pentru a afla ce s-a întâmplat. Nu se ştie, încă, dacă „Leşinul” este o variantă a „Balenei albastre”.
În Timişoara, o fată de 13 ani a povestit că a ajuns din greşeală pe site-ul jocului „Balena Albastră”, iar apoi a început să primească mesaje de ameninţare de la administratorii jocului şi să fie sunată de aceştia. Ulterior, ancheta a scos la iveală că fata a înscenat totul.
 
„Balena Albastră”, 50 de zile de automutilare
Conform presei străine, în spatele acestui joc s-ar află adulţi care ştiu să vorbească „pe limba” celor foarte tineri. Îi atrag în nişte grupuri de socializare şi le alimentează frustrările.
Pe aceste reţele sunt vehiculate mesaje ţintite, care vorbesc despre deşertăciunea vieţii, despre cât de neînsemnaţi sunt oamenii, se ascultă muzică în aceeaşi idee, cu acelaşi mesaj. Odată ajunşi în aceste grupuri, adolescenţii sunt supuşi la tot felul de provocări, potenţial periculoase, 50 în total, de-a lungul a 50 de zile. La înscriere, participantul intră sub tutela unui administrator, care îl „îndrumă” prin sarcinile pe care le va avea şi îl va „ajuta” să îşi ducă la îndeplinire „obligaţiile”. Acestea nu sunt obligaţii în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nimeni nu este legat de mâini şi de picioare şi forţat să realizeze acele acţiuni asupra sa, dar jocul nu le oferă prea multe opţiuni. Administratorul le aminteşte constant că, odată ce au început jocul, nu mai au posibilitatea de a scăpa, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, acesta recurge la ameninţări asupra lor şi asupra familiei lor.  Una dintre sarcinile de îndeplinit este desenarea unei balene pe braţ, cu lama sau cuţitul. O alta presupune vizionarea de filme horror o zi întreagă, iar o alta, trezirea de multe ori peste noapte. O parte dintre simţuri sunt astfel amorţite, iar mulţi adolescenţi ajung să fie privaţi de somn.
„Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un «custode» sau «mentor». După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web”, explică reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Administratorii le cer jucătorilor să realizeze fiecare sarcină cu atenţie şi să menţină secretul cu privire la acestea. De asemenea, jucătorii trebuie să le trimită o poză prin care să demonstreze că şi-au dus la îndeplinire obligaţiile. Abia apoi ei pot trece la următorul nivel. Prima sarcină presupune încrustarea pe mână, cu ajutorul unei lame de ras, #F58. Iar alte sarcini ulterioare le cer să realizeze o balenă. În final, provocarea supremă ar fi să-şi ia viaţă. Iar adolescenţilor li se spune că dacă nu vor face asta, secrete teribile despre ei vor ieşi la iveală, pentru că întreaga lor activitate de pe internet a fost monitorizată. Ar ajunge să fie chiar ameninţaţi, spunându-li-se că li se cunoaşte adresa, după IP-ul calculatorului. E momentul în care mulţi adolescenţi cedează. Numele „Balenă Albastră” vine de la mamiferul marin care eşuează pe ţărm şi, astfel, moare. 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Până în mai, adresa Urgenţelor rămâne aceeaşi

  Până în mai, adresa Urgenţelor rămâne aceeaşi

  Astăzi, directorul de la Judeţean ar trebui să anunţe unde va muta aproape jumătate de spital

  2017-03-22 citeste mai mult
 • Victima unui samsar

  Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a căzut prada samsarilor de maşini. Preşedintele Senatului i-a dat 14.500 de euro unui bărbat care i-a arătat nişte poze cu o limuzină de[...]

  2017-03-22 citeste mai mult
 • Uşi închise la Viena

  Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a anunţat că românii nu vor mai fi primiţi la Viena pentru operaţii de transplant.  „Am primit o scrisoare de la un profesor de la Viena,[...]

  2017-03-22 citeste mai mult
 • Fără bebeluşi la întreţinere

  O iniţiativă legislativă, adoptată marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului, dă dreptul asociaţiilor să hotărască scutirea de la plata cheltuielilor[...]

  2017-03-22 citeste mai mult
 • N-ascultăm de FMI

  Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, ieri, că punctul de pensie va creşte, din luna iulie, la 1.000 de lei, în ciuda recomandărilor FMI, iar la finalul lunii martie va fi gata[...]

  2017-03-22 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotional