leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6810 - 24 sep 05:21

Primăria Braşov va plăti 821 de lei pentru mutarea unei maşini abandonate pe domeniul public

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 noiembrie 2017

Contractul pentru primele 120 de maşini a fost semnat

Primăria Braşov va plăti 821 de lei pentru mutarea unei maşini abandonate pe domeniul public

Primăria Braşov a semnat recent contactul pentru ridicarea maşinilor abandonate pe domeniul public al oraşului, activitate de care se va ocupa firma braşoveană SC Fejer Top SRL. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, valoarea totală a contractului este de 84.000 de lei, fără TVA, adică 99.960 de lei cu TVA. Pentru ridicarea, transportul şi depozitarea unei maşini abandonate a fost stabilit un cost mediu de 690 lei, fără TVA, adică 821 lei cu TVA.
În „baza de date” a Poliţiei Locale Braşov sunt identificate aproximativ 180 de vehicule „uitate” pe marginea străzii, pe trotuare sau prin parcări, iar suma pentru care a fost semnat contractul ar ajunge pentru ridicarea a 121 de maşini. Acesta este, însă, doar un contract „pe termen scurt”, pentru că Primăria Braşov are în lucru documentaţia aferentă licitaţiei în urma căruia se va semna una acord - cadru,  în baza căruia să se desfăşoare această activitate timp de 4 ani.
 
Procedură complicată privind ridicarea maşinilor
Până la ridicarea propriu-zisă a unei maşini abandonate trebuie urmată o procedură destul de complicată, atribuţii în acest sens având şi Poliţia Locală Braşov, cât şi Primăria. De altfel, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat că Poliţia Locală a început deja demersurile de identificare a proprietarilor maşinilor abandonate, astfel încât, până la sfârşitul acestui an să „dispară” cât mai multe „epave” de pe domeniul public.
Potrivit Regulamentului privind ridicarea maşinilor abandonate de pe domeniul public,  aprobat în această vară de Consiliul Local Braşov, agenţii Poliţiei Locale identifică maşina abandonată, scriu la faţa locului un proces-verbal de constatare, semnat de doi martori, care este apoi afişat pe respectiva maşină. Prin această notă de constatare, proprietarul este atenţionat să îşi ridice maşina în cel mult 10 zile. În paralel, Poliţia Locală transmite o adresă către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, pentru a identifica proprietarul maşinii, iar la Primărie transmite raportul de constatare al abandonului maşinii.
Dacă proprietarul este identificat, acestuia i se transmite notificare prin care i se comunică faptul că în termen de 5 zile trebuie să se prezinte la Poliţia Locală, pentru a clarifica situaţia vehiculului.  În cazul în care proprietarul merge la Poliţia Locală, acestuia i se prezintă raportul de constatare al abandonului maşinii şi i se cer documente suplimentare, printre care şi acte doveditoare cu privire la inspecţie tehnică periodică (ITP) a respectivului autovehicul. De asemenea, proprietarul este înştiinţat că abandonarea maşinii pe domeniul public contravine legislaţiei în vigoare şi i se dă un termen de 5 zile, ca să îşi ridice maşina. În caz contrar maşina trece în proprietatea municipiului şi îi va fi ridicată de către Primărie.
 
Cum poate salva un proprietar transformarea maşinii în fier vechi
Dacă proprietarul nu este găsit sau dacă nu îşi ridică maşina în termenul impus, Primăria Braşov începe procedura de emitere a dispoziţiei de ridicare a autovehiculului. Practic, la 10 zile după întocmirea raportului de constatare a abandonului maşinii, firma privată poate să ridice rabla. „Dacă proprietarul nu îşi ridică maşina abandonată de pe domeniul public, i se comunică dispoziţia de trecere a maşinii abandonate în proprietatea municipiului. Această dispoziţie poate fi atacată în instanţă. Pe durata procesului, maşina poate fi recuperată doar în schimbul achitării la Primăria Braşov a sumei de 2.000 de lei drept amendă pentru abandonarea maşinii pe domeniul public. De asemenea, dacă maşina abandonată a fost deja ridicată şi depozitată în curtea societăţii cu care avem contract, proprietarul şi-o mai poate recupera doar după ce face dovada că are toate taxele achitate la zi pentru respectiva maşină, inclusiv taxa de parcare, dacă a fost ridicată de pe un loc de parcare de reşedinţă sau public. De asemenea, deţinătorul vehicului trebuie să achite taxa de ridicare, transport şi depozitare de 690 de lei, fără TVA. Această revendicare trebuie făcută în termen de 30 de zile de la întocmirea raportului de constatare a abandonului, deoarece după scurgerea acestui termen, maşina este declarată oficial ca fiind fără stăpân şi trece în proprietatea municipiului. În plus, pentru a-i putea informa pe proprietari despre maşinile abandonate care au fost ridicate, în cazul în care proprietarul nu a putut fi identificat de Poliţie, în presa locală vor fi publicate anunţuri cu privire la caracteristicile maşinilor abandonate şi locul de unde au fost ridicate”, a precizat Sorin Toarcea.

Vândută cu 70 de lei la fier vechi
Dacă maşina nu este recuperată de stăpân din depozit, aceasta este vândută la fier vechi, iar banii, în medie 70 de lei pentru un vehicul, se constituie venituri la bugetul local.

+3 -0

Comentarii

wili

2017-11-20 11:10:53


Nu stiu ce legatura are ITP cu faptul ca e abandonata masina. Daca e inmatriculata si are impozitul la zi inseamna ca are "stapan". Care e diferenta intre o masina in stare buna, parcata frumos dar care nu circula si una ca vai de capul ei care mai scoate nasul pe sosea din cand in cand? In orice caz se pare ca in foarte multe cazuri nu politia hotaraste care masina e abandonata ci cetatenii care au apucaturi de sifoane. Unii nu au iesit in viata lor cu matura in fata blocului dar sunt specialisti in masini. Daca ma uit bine la autobuzele RAT cand stau la cap de linie as putea sa zic si eu atunci ca sunt abandonate.

Pieton

2017-11-20 08:43:40


Daca au identificat 180 de masini, nu au aflat cine e proprietarul, pentru a le trimite notificari deja? Sau nu le-au pus deja pe masina notificarea? 1 luna e un termen rezonabil, mai ales ca se vede clar ca o masina n-a mai fost mutata de ani de zile. De ce fac o procedura complicata, cand poate fi mult mai simplu. Notificare catre proprietar sa prezinte ITP-ul, in caz contrar se ridica masina. Punct. Ce tot atata martori, politie locala etc...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional