leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6909 - 21 feb 17:19

Primăria pregăteşte „Programul 50/50” pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 iulie 2018

În primă fază, va fi „testat” un proiect pilot pentru patru imobile

Primăria pregăteşte „Programul 50/50” pentru reabilitarea faţadelor clădirilor istorice

Consilierii locali braşoveni au aprobat ieri un proiect de hotărâre privind implementarea  unui proiect pilot prin care Primăria Braşov asigura până la 50% din sumele necesare reparaţiei faţadelor sau acoperişurilor clădirilor istorice din oraş, cealaltă jumătate a sumei urmând a fi acoperită de proprietari. Procedura de finanţare este realizată  printr-un parteneriat încheiat între Primăria Braşov şi Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC), iar în această perioadă se lucrează la regulamentul de acordare a subvenţiilor, document ce este elaborat în colaborare reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Cultură, ai Ordinului Arhitecţilor din România, ai Poliţiei Locale (Biroul Disciplină în Construcţii) şi ai  Direcţiei Fiscale  din Primăria Braşov.
Conform declaraţiei preşedintelui AIDC, Kristina Creoşteanu, au fost identificate şi primele patru imobile care ar urma să fie reabilitate prin acest program, acestea fiind pe strada Michael Weiss nr. 32 (clădirea Loto), strada Mureşenilor nr. 20, George Enescu nr. 3 şi la intersecţia străzilor Constantin Lacea şi Clăbucet.
„Nici una dintre cele patru clădiri nu are deficienţe majore în ceea ce priveşte structura de rezistenţă. De altfel, prin acest program se vor finanţa doar lucrări de reabilitare a faţadelor şi a acoperişurilor, nu şi reparaţii ce presupun intervenţii la structura de rezistenţă”, a explicat Kreoşteanu.

Casa „Loto” de pe Michael Weiss intră în reabilitare
Casa de pe strada Michael Weiss nr. 32 este una dintre clădirile impresionante din zonă, dar, de mulţi ani, este semnalizată cu ajutorul unor indicatoare pe care trecătorii sunt avertizaţi că există riscul să cadă bucăţi de tencuială. Pentru această clădire, specialiştii au recomandat, printre altele, intervenţii la acoperiş, la cornişa superioară şi intermediară şi la balcoane, dar şi repararea tencuielilor şi restaurarea ornamentelor originale.
În ceea ce priveşte casa de pe strada Mureşenilor, aceasta a fost modificată semnificativ la parter, unde s-au amenajat spaţii comerciale, dar la etaj s-au păstrat elementele originale.
În cazul clădirii din Piaţa Enescu nr. 5, la  aceasta ar urma să se repare faţada având în vedere că pe latura dinspre strada Michael Weiss s-a realizat o intervenţie agresivă. Tot la acest imobil, faţada dinspre Piaţa Enescu a fost deteriorată în timpul realizării lucrărilor la iluminatul public.
Pentru clădirea din Şchei, de la intersecţia străzilor Constantin Lacea şi Clăbucet se propune o reparare a acoperişului şi a frontonului cu icoane de la cornişa de sus (care sunt în stare foarte proastă), restaurarea icoanei, reparaţia faţadei, refacerea totală a tencuielii, restaurarea ornamentelor originale, a tâmplăriei ferestrelor şi eliminarea elementelor parazite de pe faţadă. Ca un element inedit, pentru construirea acestei case, în jurul anilor 1600 s-a folosit şi un tuf vulcanic verde, similar celui utilizat la Biserica Neagră.

Ce vor avea de făcut proprietarii?  
În primă fază, Primăria Braşov va realiza un inventar al clădirilor istorice şi va stabili zonele prioritare pentru intervenţii. În baza acestor documente, municipalitatea braşoveană va trimite notificări către proprietarii clădirilor cu probleme, iar aceştia au posibilitatea să se înscrie în program, în condiţiile stabilite de regulament.
După notificare, proprietarii vor trebui să dea un acord că sunt de acord să realizeze intervenţiile. Ulterior, după ce se dă acordul proprietarilor se face fişă tehnică de constatare care prezintă stadiul actual şi intervenţiile necesare.
Dacă se fac modificări la faţadă, se aplică procedura clasică, mai exact se depun documentele pentru obţinerea unei autorizaţii de construcţie, document care se va elibera în termen de 15 zile. Dacă nu se modifică structura faţadei şi doar se realizează reparaţii cu păstrarea structurii, a cromaticii şi a altor elemente de arhitectură, atunci nu se mai cere autorizaţia de construire, ci doar acordul prealabil al arhitectului şef al oraşului.
În ceea ce priveşte dosarul de finanţare, proprietarii nu vor mai depune unele documente justificative, ci vor completa o declaraţie pe proprie răspundere. Ulterior, instituţiile abilitate vor verifica informaţiile transmise de proprietari.
Kristina Creoşteanu a mai spus că fiecare dosar de finanţare se va aproba printr-o hotărâre de Consiliu Local Braşov, după care se stabileşte modalitatea de plată.  Mai exact, unii proprietari pot plăti cei 50% în timpul lucrătorilor, iar cei cu o situaţie financiară precară vor putea plăti suma ce li se cuvine în contul unei „taxe de confort ambiental” într-un termen cuprins între 2 şi 10 ani, însă reprezentanta AIDC a precizat că perioada medie va fi stabilită la 5 ani.
„După ce se termină lucrările, se face recepţia în prezenţa inspectorului de la Primărie, a proiectatului, proprietarului şi a unui reprezentant al Direcţiei de Cultură. Recepţia finală se face la 5 ani după terminarea lucrărilor şi tot atunci i se restituie constructorului garanţia de bună execuţie. Prin contractul de finanţare, proprietarii vor fi obligaţi monitorizeze faţada, să facă o întreţină şi să raporteze eventualele avarieri accidentale”, a mai spus preşedintele AIDC.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional