Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 21:24

Primarul Braşovului cere Inspectoratului Şcolar să înfiinţeze noi şcoli profesionale în Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 19 decembrie 2017

„«Implanturile» de clase profesionale în licee nu sunt o soluţie pe termen lung, susţine George Scripcaru

Primarul Braşovului cere Inspectoratului Şcolar să înfiinţeze noi şcoli profesionale în Braşov

Primarul George Scripcaru a cerut ieri Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, în timpul unei întâlniri a Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională care a avut loc în şala de şedinţe a Consiliului Local, să îşi asume decizia de înfiinţare a celei de-a doua şcoli profesionale din Braşov, după modelul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt (SPGK). Pentru înfiinţarea noii unităţi de învăţământ, edilul a propus comasarea unor instituţii de învăţământ şi renunţarea la clasele duale din cadrul unor licee cu profil tehnic.
„Eu nu sunt adeptul învăţământului dual altfel decât în cadrul instituţional oferit de modelul SPGK. Trebuie să depăşim faza claselor duale în cadrul unor instituţii de învăţământ cu profil tehnic, şi este nevoie de un efort material, uman şi instituţional care să genereze şcoli profesionale în adevăratul sens al cuvântului. Inspectoratul Şcolar Braşov trebuie să aibă tăria de a lua decizia comasării unor unităţi de învăţământ şi să înfiinţeze şcoli profesionale bine alcătuite şi organizate. Din partea noastră există voinţă şi capacitate financiară de a susţine aceste şcoli profesionale. Din partea mediului economic de asemenea există disponibilitate, însă şi IŞJ trebuie să participe la acest proiect prin luarea unei decizii clare, care să facă posibilă o viziune pe termen lung. Cât timp lucrurile se raportează la justificarea catedrei cadrului didactic şi nu la elev, care să aibă o specializare, o meserie şi un loc de muncă după ce termină şcoala profesională, mergem într-o direcţie greşită. Pretindem că avem câte-o clasă două de învăţământ dual, dar nu putem gândi un program coerent, cu măsuri coerente. «Implanturile» de clase profesionale în licee nu sunt o soluţie pe termen lung”, a declarat primarul.
În timpul discuţiilor, şi preşedintele Clubului Economic German, Dorin Şaramet, a arătat că înfiinţarea celei de-a doua şcoli profesionale pe model SPGK este o necesitate la Braşov, în condiţiile în care există investitori care nu mai găsesc forţă de muncă nici calificată, nici necalificată. „Dacă din septembrie 2018 nu mai e încă o şcoală profesională la Braşov, vom pierde un nou ciclu şcolar. Este neapărat necesar să existe şcoli profesionale cu entitate juridică separată, nu clase în cadrul unor licee tehnice. Altfel, elevii vor alege mereu calea mai uşoară, aceea a clasei tehnice de la liceu, mai bine văzută din punct de vedere educaţional şi unde pot lua uşor adeverinţe de practică, în loc să se califice temeinic pentru a putea obţine atestatul eliberat în sistemul dual şi să aibă siguranţa unui loc de muncă la absolvire. SPGK, de exemplu, are peste 800 de absolvenţi şi toţi s-au angajat imediat după absolvire. Şi nu înseamnă că nu pot să-şi termine studiile liceale şi chiar să facă o facultate”, a declarat Şaramet.

„Legislaţia şi metodologiile ne blochează în acest moment”
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov, care au sprijinit înfiinţarea SPGK, văd înfiinţarea de şcoli profesionale ca o decizie aplicabilă pe termen mediu şi lung, mai degrabă decât imediat. „Suntem la începutul structurării unui sistem. Legislaţia şi metodologiile ne blochează în acest moment. În plus, avem de luptat şi cu o mentalitate a părinţilor, potrivit căreia şcoala profesională nu are valoare. Avem nevoie de copii care să îşi dorească să urmeze o şcoală profesională. Vreau să schimbăm mentalităţi, dar asta nu se poate întâmpla de azi pe mâine. În plus, este şi o chestiune de armonizare a legislaţiei”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, Ioan Negrilă.
La finalul întâlnirii, Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională a avizat proiectul Planului de şcolarizare în învăţământul profesional şi tehnic din judeţul Braşov pentru anul şcolar 2018 - 2019, în forma propusă iniţial, cu clase de învăţământ profesional, dar nu cu instituţii şcolare de sine stătătoare noi.
Decizia vine în contextul în care municipalitatea are în vedere de mai mult timp înfiinţarea a cel puţin încă două şcoli profesionale tip dual, pe model SPGK, una cu profil tehnic şi una în domeniul HoReCa. „În luna martie, municipalitatea a trimis Inspectoratului Şcolar al Judeţului şi Ministerului Educaţiei o listă cu cinci posibile şcoli profesionale în sistem dual ce ar putea exista în Municipiul Braşov (între care şi SPGK, singura în acest moment şi proiectul care este un exemplu de bună practică preluat şi de alte administraţii din ţară), însă până acum nu există o decizie oficială din partea celor două instituţii pentru înfiinţarea de noi şcoli profesionale”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Braşov, după şedinţa comitetului. 

Foto: Andrei PAUL

+0 -2

Comentarii

Lazar

2017-12-19 06:18:06


O scoala in sistem sanitar ar fi bine venita.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie