Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:48

Primul transplant renal într-un spital privat din România s-a întâmplat la Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 05 decembrie 2016

Tânăra de 21 de ani, care a primit rinichiul de la tatăl ei, de 42 de ani, este din Miercurea Ciuc, iar intervenţia a fost realizată chiar de Ziua Naţională a României.

Primul transplant renal într-un spital privat din România s-a întâmplat la Braşov
De Ziua Naţională a României, o tânără din Miercurea Ciuc, în vârstă de 21 de ani, a primit o şansă la o viaţă normală, fiind supusă unui transplant de rinichi - primul de acest gen realizat într-o unitate medicală privată braşoveană - Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”, din cadrul Spitalului Sf. Constantin Braşov 
Sub coordonarea dr. Bogdan Moldovan, şeful secţiei de chirurgie, o echipă complexă ce a reunit peste 20 de medici români şi elveţieni, au efectuat transplantul de la donor viu înrudit, respectiv de la tată, în vârstă de 42 de ani. 
Intervenţia chirurgicală a început în jurul orei 7.30, partea de prelevare a rinichiului de la donor s-a încheiat la ora 14:00, iar intervenţia pacientei primitoare, puţin după ora 18:00. 
„Mă simt bine după operaţie, sunt fericit că fata mea nu trebuie să mai facă dializă şi vreau să mulţumesc domnului dr. Moldovan şi echipei lui, că au realizat un vis pentru noi, ne-au dat o nouă şansă. Acum avem speranţe”, au fost primele cuvinte ale tatălui după intervenţia chirurgicală. 
Pacienta, în vârstă de 21 de ani, care primit grefa de la tatăl ei, este stabilă şi se află sub supraveghere în secţia de terapie intensivă post-transplant a Spitalului Sf. Constantin. Intervenţia de transplant reprezenta singura şansă a ei la o viaţă normală, ea fiind sub hemodializă pentru insuficienţă renală cronică, din iunie, din cauza unei maladii de reflux vezico-ureteral. Pacienta mai avea un singur rinichi, nefuncţional, care a fost de asemenea extirpat în cadrul intervenţiei. Rinichiul transplantat funcţionează în parametri normali, potrivit dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul centrului de transplant de la Spitalul Sf. Constantin. 
În continuare, tânăra va urma tratament imunosupresor, pentru ca organismul ei să nu respingă rinichiul transplantat. „Imunosupresoarele se ajustează în funcţie de diverşi parametri, iar după externare ea va continua să primească tratament imunosupresor toată viaţa. Îşi va putea relua viaţa normală”, a declarat dr. Mihaela Verzan, medic primar nefrolog. 
Prof. dr. Eduardo Schiffer, şeful secţiei ATI şi responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva (Elveţia) a declarat că: „Nu am avut parte de provocări deosebite, întrucât echipele care au realizat acest transplant au toate competenţele necesare, au fost instruiţi atât in România, cât şi la Geneva. Aş putea spune mai degrabă că a fost o provocare faptul că am participat pentru prima oară la un transplant în România. Intervenţia a durat mai mult decât s-a preconizat iniţial, pentru că ne-am confuntat cu o anatomie neaşteptată a donorului, iar dorinţa noastră a fost să obţinem cel mai ridicat standard de calitate în toate etapele intervenţiei.” Rinichiul a fost prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani, de echipa chirurgicală formată din dr. Christophe Iselin, şeful secţiei de urologie şi responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva, dr. Marius Nedelcu, medic chirurg la Spitalul Sf. Constantin, dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog la Spitalul Sf. Constantin. Metoda-minim-invazivă selectată pentru prelevarea organului are rolul de a asigura o recuperare rapidă şi traumatisme minime, astfel încât donorul să fie cât mai puţin afectat. 
Prof. dr. Christophe Iselin, şeful secţiei de urologie şi responsabil prelevare renală în cadrul Spitalului Universitar Geneva a explicat că: „Operaţia de prelevare a organului a decurs foarte bine, scopul nostru a fost să o efectuăm minim-invaziv, pentru că donorul trebuie să sufere cât mai puţin. Donorul este o persoană sănătoasă, iar dacă intervenţia este efectuată clasic el poate rămâne cu cicatrici şi leziuni în urma operaţiei, lucru pe care îl putem evita folosind metode minim-invazive, chiar dacă durează mai mult. Acesta a fost primul motiv pentru care intervenţia a depăşit durata preconizată. Al doilea motiv a fost faptul că ne-am confruntat cu câteva aderenţe ale ţesutului din jurul rinichiului şi am vrut să ne asigurăm că prelevăm organul la un standard cât mai ridicat de calitate, fără a-l afecta deloc. Timpul intervenţiei nu este deloc important, importantă este calitatea acesteia. Donorul va avea de acum înainte o viaţă normală; înainte de prelevare efectuăm foarte multe investigaţii pentru a ne asigura că este sănătos, că rinichiul celălalt funcţionează bine, că donorul poate suporta intervenţia şi poate trăi tot restul vieţii doar cu rinichiul rămas.”
Echipa care a asigurat transplantul rinichiului prelevat a fost compusă din dr. Bogdan Moldovan, şef secţie chirurgie la Spitalul Sf. Constantin, dr. Christian Toso, medic adjunct al Departamentului de transplant de la Spitalul Universitar Geneva, dr. Lucian Toma, medic primar chirurgie vasculară SCJ Tg. Mureş, dr. Dumitru Pocreaţă, medic primar chirurg. Anestezia pacientei a fost asigurată de dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, şef secţie ATI SCJ Tg. Mureş şi prof. dr. Eduardo Schiffer, şeful secţiei ATI şi responsabil pentru anestezia transplantului multiorgan la Spitalul Universitar Geneva.
Costurile acestui prim transplant au fost suportate de către Fundaţia Clinica Sf. Constantin. Reprezentanţii unităţii medicale speră că vor putea intra în Programul Naţional de Transplant. 
În cursul lunii decembrie este aşteptat pentru evaluare un nou cuplu care ar putea fi transplantat la începutul anului viitor, dacă analizele sunt în parametrii aşteptaţi şi dacă vor găsi finanţare pentru ca şi acest caz să fie sponsorizat. 
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie