leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6599 RON

1 USD = 4.1469 RON

1 GBP = 5.3479 RON

1 XAU = 159.6578 RON

1 AED = 1.1291 RON

1 AUD = 2.9851 RON

1 BGN = 2.3826 RON

1 BRL = 1.1008 RON

1 CAD = 3.1326 RON

1 CHF = 4.1011 RON

1 CNY = 0.5960 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6246 RON

1 EGP = 0.2310 RON

1 HUF = 1.4438 RON

1 INR = 0.0571 RON

1 JPY = 3.6343 RON

1 KRW = 0.3655 RON

1 MDL = 0.2434 RON

1 MXN = 0.2030 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.7968 RON

1 PLN = 1.0833 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0612 RON

1 SEK = 0.4554 RON

1 TRY = 0.7525 RON

1 UAH = 0.1487 RON

1 XDR = 5.7162 RON

1 ZAR = 0.2864 RON

Editia 6847 - 14 noi 01:05

Problema gropilor de gunoi, tranşată la Braşov, în prezenţa oficialilor de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 februarie 2017

Un buget lipsă de 6 milioane de euro

Problema gropilor de gunoi, tranşată la Braşov, în prezenţa oficialilor de la Ministerul Mediului şi Dezvoltării

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian  Veştea, a prezidat vineri o şedinţă cu primarii şi responsabilii de mediu din cadrul autorităţilor publice locale, având ca temă managementul deşeurilor la nivelul judeţului Braşov. Au participat şi oficiali guvernamentali, respectiv Cătălin Ștefan Rotea, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Cătălin Gheran, director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihaela Frăsineanu, director general la Direcţia Generală de Deşeuri, Situri Contaminate şi Substanţe Periculoase, din cadrul Ministerului Mediului, şi Adrian Constantin, consilierul ministrului Mediului. „În urma discuţiilor purtate săptămâna trecută la Ministerul Dezvoltării împreună cu vicepreşedintele Adrian Gabor, am considerat de cuviinţă să avem o informare reală, în aşa fel încât să fim cât se poate de pragmatici pentru ceea ce ne propunem pe viitor”, a spus preşedintele CJ Braşov.

Problema la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele, Victoria, în curând şi la Rupea
În judeţ există cinci depozite de deşeuri municipale neconforme, care trebuie închise, respectiv cele de la Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele, Victoria. În caz contrar, pentru aceste depozite, România riscă procedura de infringement. În plus, anul acesta va fi sistată şi depozitarea deşeurilor la groapa de la Rupea, care, la rândul ei va trebui închisă.
Potrivit oficialilor guvernamentali, nu peste mult timp România ar putea fi sancţionată cu o amendă de 1,81 milioane de euro, plus penalităţi de ordinul a zeci de mii de euro pe zi, ca urmare a nerespectării angajamentelor în domeniul gestionării deşeurilor, iar acestea vor fi suportate direct de primăriile aflate în culpă.

Variante de lucru pentru primari
Problema închiderii celor cinci gropi neconforme se poate rezolva fie pe cont propriu, în cazul în care primăriile ar dispune de bani pentru investiţie şi ar realiza-o în cel mai scurt timp, fie în mod unitar, cu ajutorul Consiliului Judeţean, prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ISO Mediu. În această din urmă variantă, agreată de majoritatea celor prezenţi, primăriile ar trebui să realizeze din fonduri proprii doar proiectarea investiţiei (studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic), după care să predea la Consiliul Judeţean amplasamentele gropilor. Ulterior, autoritatea judeţeană ar realiza din bugetul propriu procedura de închidere a acestora, urmând să-şi recupereze banii accesând fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Condiţia care trebuie însă îndeplinită este ca primăriile respective să fie membre în cadrul ADI ISO Mediu. În acest context, având în vedere pregătirea unui nou proiect de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean şi accesarea fondurilor nerambursabile prin POIM 2014-2020, conducerea Consiliului Judeţean a solicitat tuturor primarilor să transmită în cel mai scurt timp angajamentul sau refuzul de participare ca membri în cadrul ISO Mediu. „În cazul în care faceţi parte din ADI ISO Mediu, putem gândi împreună Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor. În caz contrar, amenzile pe procedura de infringement sunt date localităţilor, astfel că riscaţi să plătiţi sume pe care bugetele locale nu le pot suporta”, a menţionat Veştea.
În cadrul discuţiilor, primarii din Râşnov, Făgăraş, Codlea, Săcele şi Victoria au prezentat situaţia documentaţiilor privitoare la închiderea gropilor, precum şi costurile aferente, care totalizează aproximativ 6 milioane de euro. Astfel, pentru rezolvarea problemei cu groapa de deşeuri de la Râşnov sunt necesare 1,17 milioane de euro, pentru cea de la Victoria este nevoie de 1,2 milioane de euro, închiderea gropii din Codlea ajunge la 1,04 milioane de euro, la Făgăraş investiţia este de 1,14 milioane de euro, iar pentru Săcele trebuie 1,4 milioane de euro.

Trebuie finalizat Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor
În ceea ce priveşte Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, oficialii guvernamentali au menţionat că este în curs finalizarea primului draft. Documentul mai trebuie detaliat în privinţa necesităţilor de investiţii şi infrastructură din toate localităţile ţării după care începând cu luna martie 2017 va intra în dezbatere publică. După aprobarea Planului Naţional, CJ Braşov va trece la definitivarea Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi la implementarea unui Sistem unitar şi integrat de gestionare a deşeurilor. Ulterior, autoritatea judeţeană, prin intermediul ISO Mediu, va depune un proiect pentru accesarea fondurilor europene care să facă posibilă implementarea sistemului.  

Mâine, următoarea întâlnire
Vicepreşedintele CJ Adrian Gabor, în calitate de şef al Unităţii de Implementare a Proiectului de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, a convocat pentru data de 7 februarie Adunarea Generală a ADI ISO Mediu.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional