leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6955 - 26 apr 06:04

Problemele de la Şcoala 4, mai numeroase decât păreau

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 16 februarie 2017

Din ce în ce mai mulţi părinţi reacţionează în cazul învăţătoarea violente. Reacţii de frică ale copiilor care au văzut ştirea la televizor: „Nu-i doamna mea! Nu-i doamna mea! Nu-i doamna mea!”. Doamna lor neagă acuzaţiile

Problemele de la Şcoala 4, mai numeroase decât păreau

După ce „Bună Ziua, Braşov” a dezvăluit în premieră scandalul de la Şcoala Gimnazială nr. 4, părinţii copiilor reacţionează. Violenţele de limbaj ale învăţătoarei Eugenia Dobrescu, prezentate în ziarul nostru de ieri, au declanşat revolta părinţilor.
O mămică a aflat de la psiholog că motivul pentru care fiica sa leşina des era trauma pe care o trăia  în clasă. Un băieţel avea coşmaruri şi a devenit violent cu sora sa mai mică, încercând să copieze comportamentul învăţătoarei. Conducerea şcolii a cerut timp să mai asculte o dată înregistrările şi să se consulte cu părinţii înainte de a lua o decizie.
„Scrie, câine!”, „Ia şi scrie, că te strâng de gât! Ia şi scrie, că te mănânc!”,  „Nu face aşa că te duc în grădina zoologică, acolo te duc!”, „Ia şi scrie! Până nu scrii tot pe caiet, nu scrii nimic la tablă! Te mănânc! Te mănânc, nu alta. Ia şi scrie sim-plu! Nu ţi-e ruşine, tâmpitule ce eşti!”, „Eu vorbesc şi tu rânjeşti ca un derbedeu! De ce-oi râde? Antipatic copil eşti! Ştii ce înseamnă antipatic? Nesuferit!”, sunt doar câteva din momentele surprinse la clasa doamnei Eugenia Dobrescu, învăţătoare care predă de 38 de ani la clasele primare şi care-şi numea, la nervi, copiii „umflaţi”, „gunoaie”, „tâmpiţi”.

Copiii leşinau în clasă
Acest limbaj i-a revoltat pe părinţii elevilor clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială nr.4, care au venit la şcoală după ce au văzut în ziar ce se întâmplă cu copiii lor cât timp sunt la şcoală. O mamă care a dorit să-şi păstreze anonimatul a povestit că fiica ei a leşinat de mai multe ori în clasa I. Un psiholog i-a spus că aceasta era modalitatea copilei de a le transmite părinţilor că există ceva în neregulă.

Nopţi cu coşmaruri
Un alt băieţel are şi el de suferit din cauza învăţătoarei violente. „Băieţelul meu face parte chiar din copiii care sunt locul I în clasă sau locul II la învăţătură. Noi aveam de gând ca săptămâna viitoare să-l ducem la psiholog pentru un comportament pe care îl are neadecvat faţă de familia lui şi faţă de sora lui mai mică, un comportament foarte violent. În afară de aceasta, noaptea are coşmaruri şi noi am zis că îl ducem la psiholog, până am văzut aseară motivul pentru care copilul nostru a ajuns cum a ajuns”, spune tatăl unui băieţel.

Aşa vorbeşte doamna mea...
Aproape toţi părinţii spun că au remarcat modificări în comportamentul elevilor cărora le predă învăţătoarea Eugenia Dobrescu.
„Noi am fost şocaţi când ni s-a pus înregistrarea gata în faţa ochilor şi copiii au reacţionat: „Aşa ne vorbeşte doamna”, „aşa îi spune celuilalt coleg”, „aşa îmi spune şi mie”. Deci au fost confirmări din partea copiilor în momentul în care au fost cu adevărat puşi în faţa imaginilor”, spune mama altui băieţel.

„Dacă m-a făcut nesimţit, înseamnă cu sunt un copil rău?”
„Am sesizat când am văzut reportajul la televizor. El era de faţă, din păcate şi prima reacţie a lui a fost că s-a dat foarte tare în spate şi a zis: „Nu-i doamna mea! Nu-i doamna mea! Nu-i doamna mea!”. Am constatat că sunt nişte probleme la şcoală, l-am dus dincolo, în cameră, că n-am vrut să vadă reportajul până la sfârşit, l-am întrebat dup-aia despre ce e vorba şi, într-adevăr, mi-a confirmat că lucrurile acestea sunt adevărate în clasă”, spune tatăl băieţelului care are coşmaruri. „Este mult mai retras, nu discută, nu mai vrea să ne spună nimic acasă din ce se întâmplă la şcoală. Mi-a spus că a fost făcut nesimţit – copilul m-a şi întrebat: Mamă, dacă doamna m-a făcut nesimţit, înseamnă cu sunt un copil rău?”, povesteşte o altă mamă.

Directoarea şcolii, crede şi nu crede: „Am văzut o singură dată înregistrarea şi trebuie să cercetăm cu atenţie”
Deşi înregistrările realizate de părinţi par să dovedească fără putinţă de tăgadă că învăţătoarea este violentă la ore, directoarea şcolii – care conduce unitatea de puţină vreme – spune că are nevoie de timp pentru a analiza situaţie şi pentru a lua măsurile care se impun. „Momentan nu avem comentarii. Urmează să facem o cercetare. Am aflat de foarte puţin timp despre acest filmuleţ, urmează ceea ce este normal să se întâmple. Am constatat că imaginile nu sunt ale şcolii, urmează să verificăm vocea. Cât despre ce am auzit, mă abţin. Am văzut o singură dată înregistrarea şi trebuie să cercetăm cu atenţie”, spune Carmen Andrei, director Liceul Hans Mattis Teutsch.

Părinţii vor altă soluţie decât să-şi mute copiii de la clasă
Cei mai mulţi dintre părinţi nici măcar nu se gândesc să îşi mute copiii la altă şcoală pentru că asta ar însemna să fugă de problemă şi să permită ca şi alţi copii să aibă de suferit. În plus, unii au câte doi copii la aceeaşi şcoală şi le-ar fi imposibil să îi ducă dimineaţa pe cei doi la două şcoli diferite iar apoi, la prânz, să îi preia tot din două locuri diferite.

Puşi faţă în faţă cu învăţătoarea
Directoarea şcolii a convocat de urgenţă o şedinţă la care să fie prezenţi părinţii care doresc şi învăţătoarea Eugenia Dobrescu. Directoarea Carmen Andrei speră că acesta va fi primul pas spre rezolvarea unei situaţii care durează de ceva vreme.

IŞJ a trimis ieri un inspector în şcoală
Potrivit declaraţiilor de ieri ale inspectorului şcolar general Ariana Bucur, înregistrările ar fi fost făcute pe o perioadă mai lungă de timp, timp de trei luni, la Şcoala gimnazială nr. 4 fiind deschisă imediat o anchetă în acest caz.
„Sunt foarte mâhnită că a durat atât de mult ca să aflăm despre acest caz. Sunt mâhnită şi pentru că am fost sesizaţi de reprezentanţii mass-media şi nu de către părinţii elevilor. Cert este că astăzi (miercuri – n.r.) la şcoala respectivă a fost trimis un inspector pentru învăţământul primar pentru a verifica cele sesizate cu privire la doamna învăţătoare. Va avea loc şi o şedinţă cu părinţii elevilor. Dacă lucurrile se dovedesc a fi adevărate, pentru că doamna învăţătoare beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, comisia de disciplină va propune o sancţiune“, a spus Ariana Bucur.

Învăţătoarea neagă jignirile şi spune că nu e vocea ei în filmuleţele părinţilor
Potrivit IŞJ, învăţătoarea a declarat inspectorilor şcolari că nu este vocea ei pe înregistrări şi a negat că ar fi adresat cuvinte jignitoare elevilor.
Inspectorul şef Ariana Bucur a mai spus că elevii au fost întrebaţi, miercuri, de către conducerea şcolii dacă au fost jigniţi de învăţătoare, iar copiii ar fi negat. „Suntem uşor derutaţi şi trebuie să fim prudenţi şi să nu acuzăm până nu avem o dovadă clară că lucrurile s-au petrecut aşa“, a mai spus sursa citată.

Alte probleme care cad în planul doi
Părinţii se mai plâng că există şi alte probleme, cum ar fi faptul că, din cauza unui aranjament, sala de sport a şcolii nu poate fi folosită de către elevi. Acestora li s-a promis că vor avea acces liber la un balon de lângă şcoală, numai că patronilor nu le convine să încălzească balonul dimineaţa, când vin copiii, ci numai seara, când vin cei care plătesc pentru utilizarea terenului de sport. În aceste zile, însă, părinţii spun că această problemă a trecut în plan secund, însă, după ce se va rezolva situaţia învăţătoarei, vor cere găsirea unei soluţii şi pentru această problemă. 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • La postul păstrat

    Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, revine la catedră. El îşi reia funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care o suspendase odată cu[...]

    2019-04-26 citeste mai mult
banner promotional