Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:37

Procurorii au descins şi la Braşov în căutare de falşi revoluţionari

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 17 noiembrie 2016

Vasile Mardare, preşedintele ALRUE Braşov: Nu au fost percheziţii la sediul asociaţiei, doar la domiciliul a trei sau patru revoluţionari.

Procurorii au descins şi la Braşov în căutare de falşi revoluţionari
Secretarul de stat Adrian Sanda a fost ridicat ieri de procurori şi dus la audieri la Parchetul instanţei supreme, după percheziţii la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari. Nici organizaţia de la Braşov a revoluţionarilor nu a scăpat de acţiunile oamenilor legii, chiar dacă preşedintele ALRUE Braşov, Vasile Mardare (foto), susţine că la sediul organizaţiei pe care o conduce nu au existat percheziţii. Potrivit lui Mardare, anchetatorii ar fi vizitat la domiciliu trei sau patru revoluţionari. „Aceştia însă nu mai fac parte din asociaţia noastră de când am preluat eu conducerea”, a precizat Mardare. 
 
 
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii fac cercetări într-un dosar penal privind infracţiunile de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 21 de percheziţii domiciliare, atât la sediul unor persoane, cât şi al unor instituţii au fost efectuate de către IGPR, IPJ Braşov, IPJ Bistriţa Năsăud, IPJ Caraş Severin, IPJ Ilfov şi IPJ Vrancea. Procurorii spun că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor fiind „urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă” asupra reprezentanţilor instituţiei. Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de 13 milioane de lei, rezultat din indemnizaţiile acordate necuvenit, undeva la 1.000 de euro de persoană, pe lună, fiind identificaţi până acum 290 de persoane care ar fi dat şpagă ca să ajungă revoluţionari pe statul de plată al statului român.
 
Ordonanţa tentantă
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 95/2014 a fost modificată şi completată Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume „Luptător cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului. Revoluţionarul braşovean Ioan Demi spunea anul trecut, înainte să se acorde titlurile de luptător cu rol determinant, că aceştia vor primi sume importante din urmă, iar apoi echivalentul a aproximativ 1.000 de euro lunar. Cu asemenea potenţiale venituri, revoluţionarii s-au înghesuit să obţină acest titlu, chiar dacă în multe cazuri nu a fost meritat, potrivit procurorilor. De altfel, cel de la care a pornit revoluţia la Braşov, Ioan Demi, chiar denunţa mai mulţi falşi luptători cu rol determinant şi a cerut comisiei să îi mai verifice o dată pe aceştia înainte să le acorde titlul. În ciuda avertismentelor lui Demi, aceştia au primit calitatea care le aducea sume importante în plus. Cel care le-a luat partea la Braşov a fost chiar preşedintele revoluţionarilor, Vasile Mardare, care se întreba de ce nu vrea Demi să fie mai mulţi luptători cu rol determinant la Braşov, considerând că acesta este un lucru pozitiv, în ciuda faptului că Demi îl avertiza că este un fals. 
 
Unii revoluţionari, alţii infractori
Procurorii au stabilit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri. Potrivit anchetatorilor, mita pentru obţinerea unui astfel de certificat era între 1.000 şi 5.000 de euro. „De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de «Luptător cu rol determinant în Revoluţie» nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR sau în urma contestaţiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”, au mai precizat anchetatorii. 
În urma analizării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinat la revoluţia din decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din suspecţii Sanda Adrian, Tănase Denisa-Corina şi Cechi Cristina-Valentina, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii. S-a mers atât de departe, încât Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane, localităţi în care nu au fost evenimente importante în decembrie 1989, să ajungă pe lista oraşelor în care au rezultat morţi. Ioan Demi se află la Budapesta şi a declarat că nu are cunoştinţă de acţiunile procurorilor, dar, după întoarcerea acasă se va informa şi va face declaraţii. Premierul Dacian Cioloş l-a demis pe Adrian Sanda, potrivit unor informaţii venite din partea Guvernului României.
+1 -0

Comentarii

romeo

2016-11-23 18:12:45


Sunt oamenii lui ptzarel : 1.) Seful facultatiilor de la Baile Herculane, unde venea in Bucuresti (cu sotia asistenta medicala, transformata in profesoara la facultate) ? La ce pitzerie din Dorabanti ? Locuia in str. Academiei cumva (iar sotia de pitzar si nu numai, studia fara sa ajunga la facultate) ? Acum vedeti cine si cum a transformat Baile Herculane in oras martir ! Sa vorbim si de "odoarele bisericesti" furate, inclusiv bratarile dacice ? Unde sunt, cine le-a "strans" ptr. a fi duse "afara" ? Cum unii le-au topit (ptr. aur) sa nu fie prinsi cu ele si-au ingropat aurul (?!) ? La ce e bun un pitzar ! 2.) Pe langa miile de certificate (sa uitam de multe terenuri, imobile ...), Lucrand la T.M.U.C.B., langa baricada de la INTER, ulterior sef de asociatie "de familie" (unii fiind in moldova, unul la gradinita), pitzarul era bagat in politica . Toti revolutionarii, "vorbeau" ca sunt manipulatii . unii aflase de la "seful lor" ca a fos "urcat" de un sef de facultate si cu functii in vechiul regim.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie