Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:49

Programul „Laptele şi cornul”, suspendat până la noi decizii

Autor: Adina CHIRVASÃ, Radu COLŢEA

Publicat la 14 martie 2016

30 de copii au ajuns vineri la spital cu intoxicaţii alimentare. Au fost luate probe inclusiv din paiele cu care au băut elevii laptele, iar autorităţile judeţene aşteaptă azi rezultatele analizelor

Programul „Laptele şi cornul”, suspendat până la noi decizii

Programul „Cornul și laptele” face primele victime și la Brașov. După ce mai mulți copii din Galați și Argeș au ajuns la spital în urma consumării de alimente oferite elevilor prin programul „Cornul și laptele”, vineri, 29 de familii brașovene au tras o sperietură zdravănă după ce copiii lor au ajuns la spital din aceeași cauză. Culmea este că furnizorul de lapte a fost schimbat chiar vineri, însă, cu toate acestea, 6copii din Codlea și 23 de la Școala Generală nr. 31 din cartierul brașovean Triaj au avut de suferit.
Până când vor ieşi rezultatele analizelor sanitare veterinare, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean Braşov au sistat distribuirea de lapte şi corn  în toate şcolile din judeţ.

DSVSA: Laptele n-ar fi de vină
Cei de la Direcția Sanitară Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe atât din lapte, cât și din cornuri, dar chiar și din ambalajele în care se afla laptele. „Laptele băut la şcoală de cei 29 de elevi din judeţul Braşov care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară nu conţine enterobacterii”, arată rezultatele preliminare ale analizelor făcute pe probele recoltate de la şcoală. Sunt însă aşteptate rezultatele finale, ce urmează să fie gata luni, potrivit dr. Dorin Enache, director DSVSA.

Susanu, Protecţia Consumatorilor: „Sincer, am o frustare că nu știm de unde sunt aceste probleme”
Inspectorii de la Protecția Consumatorului au controlat și ei modul de transport și depozitare atât în cazul cornurilor, cât și în cazul laptelui. „Avem echipe de control la ambele școli. Nu sunt probleme în ceea ce privește depozitarea. Sincer, am o frustare că nu știm de unde sunt aceste probleme. Și colegii de la Direcția Sanitară Veterinară au constatat că nu sunt probleme cu laptele. Am cerut analize suplimentare pentru ambalaj, să vedem dacă de acolo sunt problemele. Fac apel prin intermediul dumneavoastră la profesori să verifice dacă ambalajul este deterioriat. Orice por și depresurizarea ambalajului fac ca, în câteva ore, laptele să devină neconform”, a precizat comisarul regional de la Protecția Consumatorului, Sorin Susanu.

Filmul evenimentelor
Vineri, 23 de copii de la Şcoala Gimnazială nr. 31 din Triaj (Braşov) şi alţi 6 elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Codlea au pus pe jar autorităţile, după ce au mâncat, în pauză, cornul şi laptele primite la şcoală şi li s-a făcut rău.
Alarma s-a dat înainte de orele prânzului, la şcoala din Triaj. Elevi de la mai multe clase au început să acuze dureri de stomac şi stări de rău, moment în care conducerea a sunat la 112 şi imediat au sosit trei ambulanţe. Cum numărul copiilor care se simţeau rău creştea, au fost chemate şi alte echipaje. Copiii de la şcoala din Braşov au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. Cei din Codlea, au fost transportaţi la Spitalul din Codlea. „Am fost anunţaţi că mai mulţi copii se simt rău: în total, 23 de copii din Braşov şi şase din Codlea, cu vârste între 8 şi 15 ani”, a precizat cpt. Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov. Copiii au prezentat simptome digestive, dureri de cap, abdominale, greaţă şi vărsături, potrivit medicilor de la Ambulanţe.
Copiii au primit primele îngrijiri chiar în sălile de clasă. Rând pe rând, părinţii au aflat de situaţia de la şcoală şi au venit într-un suflet să vadă cum se simt copiii lor.
„Am venit din oraș imediat ce am aflat că sunt probleme la școală. Vă dați seama ce tare m-am speriat când am auzit că și copilul meu se simte rău”, ne-a spus o mamă. „Copilul meu a vomitat de mai multe ori. Mi-a spus că nu a mâncat cornul, a băut doar laptele”, ne-a declarat un alt părinte.

Nu a fost internat niciun copil
„La noi au ajuns 19 copii din Braşov, care au fost consultaţi. Când au ajuns la noi, niciunul nu prezenta febră, dar acuzaseră greaţă, dureri abdominale. Unii, din ce mi s-a comunicat, au vărsat la şcoală, dar apoi s-au simţit mai bine. Nu a fost internat niciun copil. Toţi au fost lăsaţi acasă. Doar primii doi care au venit au fost internaţi, dar a fost internare de zi. Au fost şi ei externaţi, au venit părinţii să-i ia”, a explicat dr. Ionescu Ramona, manager Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.  

Coincidenţă sau nu? Prima zi cu un alt furnizor de lactate
Reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) au mers în cele două şcoli, de unde au prelevat mai multe pentru a vedea ce a dus la îmbolnăvirea copiilor. Până de curând, elevii primeau laptele de la o firmă din judeţ, care a subcontractat livrarea unui alt furnizor, respectiv societăţii Dorna din judeţul Suceava. Vineri a fost prima zi în care elevii au primit un alt tip de lapte decât cel livrat în ultimele săptămâni. „Am luat probe atât de la Braşov, cât şi de la Codlea, din lapte, corn, din paiele cu care beau copiii laptele. Au fost trimise la laborator şi cu echipamente ultrarapide, luni vom avea rezultatele”, a precizat Dorin Enache, director DSV Braşov.
Verificări au fost făcute şi de reprezentanţii de la Protecţia Consumatorului, care au controlat condiţiile în care erau depozitate cornurile şi pungile cu lapte şcolar. „La prima vedere nu am concluzionat a fi probleme. Spaţiul în care sunt depozitate este corespunzător, produsele sunt în termenul de valabilitate, nu prezintă modificări. Orice deteriorare a ambalajului care poate duce la devidarea produsului conduce mai departe la alterare şi ca urmare la posibile probleme de sănătate. În această situaţie nu este cazul”, a declarat Claudiu Susanu, şef Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Braşov.

Astăzi nu vor primi nici corn, nici lapte
Dată fiind situaţia, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov au suspendat programul „Cornul şi laptele” atât pentru ziua de vineri, cât şi pentru ziua de astăzi. „Am luat decizia de a suspenda programul inclusiv pentru ziua de luni, până când vom avea nişte rezultate în acest caz. Am vorbit şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov despre această decizie şi au fost de acord cu suspendarea programului”, a spus Ariana Bucur, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Braşov. Potrivit acesteia, „laptele consumat atât de copiii din Braşov, cât şi de cei din Codlea care au acuzat probleme digestive provine de la o firmă din Suceava”. Pe de altă parte, potrivit directorului DSV, cornul este furnizat de o firmă din Prahova.

Unii au băut doar lapte, alţii au mâncat doar corn
Directorul executiv al Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a anunţat că a comunicat celor două firme care distribuie laptele şi cornul că au fost suspendate contractele de furnizare a produselor încheiate cu administraţia judeţeană. „Ordinul de suspendare a contractului a fost semnat astăzi (vineri - n.r.), decizia fiind comunicată celor doi distribuitori. Acum aşteptăm rezultatele analizelor de laborator de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care vor stabili dacă produsele erau conforme sau nu. La rândul său, Inspectoratul Şcolar Judeţean i-a anunţat pe toţi directorii de şcoli despre această decizie, astfel încât, în eventualitatea în care ajung transporturi la unităţile de învăţământ, să nu le primească”.
Pascu a precizat că a sistat ambele contracte, întrucât unii dintre elevii care au avut probleme de sănătate au spus că nu au băut lapte, însă au consumat produsele de panificaţie.
Mihai Pascu a explicat că cele două contracte au fost semnate cu distribuitori, care, la rândul lor, se puteau aproviziona de la producători. „Este vorba despre două contracte-cadru, care expiră anul viitor. Procedura de achiziţie a fost derulată cu respectarea tuturor prevederilor legale şi, conform reglementărilor, principalul criteriu de atribuire a fost preţul cel mai scăzut”, a adăugat reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov.

Sunt spitalele pregătite să facă faţă unui număr mare de cazuri?
În cursul zilei de sâmbătă, o fetiţă în vârstă de 8 ani dintre cei consultaţi vineri s-a întors la spital cu simptome de greaţă. Nici aceasta, după ce a fost consultată, nu a fost internată, nefiind necesar, a precizat Mariana Câju, şef Comisie Sănătate din Consiliul Judeţean Braşov. În altă ordine de idei, aceasta a mai amintit că în ultimele săptămâni, pe fondul evenimentelor similare din alte judeţe, Comisia de Sănătate a organizat două întâlniri la Consiliul Judeţean la care au participat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenţă Braşov, directorul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală şi preşedintele Comisiei de Sănătate al Consiliului Judeţean Braşov „pentru a ne asigura că spitalele sunt pregătite pentru a rezolva situaţii de criză ca aceea care s-a întâmplat vineri la cele două şcoli”.

Foto: Sorin ŢÎRCĂ
 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie