Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 18:59

Proiecte fantomă finanţate din fonduri europene în judeţul Braşov

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 28 august 2014

27 de percheziţii la oameni de afaceri şi funcţionari ai Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit într-un caz de corupţie, prejudiciul depăşind trei milioane de euro.

Proiecte fantomă finanţate din fonduri europene în judeţul Braşov
Procurorii anticorupţie au făcut ieri 27 de percheziţii în judeţul Braşov, printre care şi la sediul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2014, a unor presupuse infracţiuni de corupţie şi obţinere nelegală de fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, prejudiciul depăşind trei milioane de euro. 
Răsplata funcţionarilor care ar fi ajutat doi oameni de afaceri să obţină nelegal fondurile a însemnat bani, cadouri şi sejururi la pensiuni din zona Braşov. Cel puţin cinci persoane vor fi aduse la audieri la sediul DNA din Bucureşti, spun surse judiciare.
Printre cei vizaţi de percheziţii se numără Gabriel Ion Potcovaru, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Braşov, fost angajat al OJPDRP Braşov, dar şi oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, acesta din urmă fiind în trecut unul din asociaţii primului oraşului Codlea, Cătălin Munteanu, în grupul de firme Gali Galo. Macovei a fost implicat şi în scandalul gripei aviare din urmă cu câţiva ani. De asemenea, percheziţii s-au efectuat şi la mai mulţi funcţionari publici ca inspectori, experţi, şefi din cadrul Oficiului Judeţean de Păţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Braşov, angajaţi ai  OJPRDP Braşov, CRPDRP 7, funcţionari din cadrul  „Centru” Alba Iulia şi APDRP.
Exemple de proiecte fantomă ar fi „Fermă de găini”, „Extindere şi modernizare fermă zootehnică pentru creşterea şi îngrăşarea curcilor - comuna Hălchiu, jud. Braşov” etc. Proiectele ar fi fost promovate prin eludarea cadrului legal în materie şi prin deturnarea actului decizional la nivelul unor responsabili din instituţiile cu atribuţii pe linia gestionării fondurilor europene, beneficiind de sprijinul celor vizaţi de percheziţii. 
 
Condiţii artificiale de eligibilitate
Omul de afaceri Gheorghe Dudu a obţinut finanţare europeană pentru două proiecte - „Fermă de găini  localitatea Crizbav, jud. Braşov”, în valoare de 1.332.349,87 euro, şi „Romagra Otis - Găini în sistem intensiv”, în valoare de 1.331.780,84 euro. Ambele contracte au fost semnate în aceeaşi zi - 28 iunie 2012. Până pe 9 noiembrie 2012, cele două firme au fost administrate de Gheorghe Dudu, ulterior acesta cedând formal administrarea firmelor Romagra Feed 2009 SRL (către sora sa, Maria Moldovan) şi Romagra Otis (către soţia sa, Maria Dudu).
În perioada 25 iulie - 23 octombrie 2013, experţii OJPDRP Braşov s-au prevalat abuziv de atribuţiile de serviciu pentru a cosmetiza/muşamaliza faptul că Gheorghe Dudu a creat condiţii artificiale de eligibilitate pentru cele două proiecte, prin fracţionare artificială, cu toate că obţinuseră date de natură a confirma această stare de fapt, favorizând astfel prejudicierea fondurilor PNDR alocate. Funcţionarii implicaţi, prin întocmirea unor rapoarte de control, nu au evidenţiat în integralitate neregulile identificate şi care ar fi generat/determinat restituirea fondurilor comunitare alocate.
Serviciul de Verificare Cereri Plăţi au descoperit abia în iulie 2013 că cele două firme aveau în momentul aprobării cererilor de finanţare acelaşi administrator, în urma unei inspecţii realizate pentru aprobarea tranşelor IV (în valoare de 652.541 lei), respectiv II (în valoare de 1.297.664 lei) din fondurile PNDR. Tot atunci s-a descoperit că cele două proiecte (hale de creştere a păsărilor) sunt implementate în locaţii învecinate, au un gard de împrejmuire comun şi sunt prevăzute cu o bandă transportoare comună (pentru ştampilat ouă). Aceste hale sunt amplasate pe terenuri ce au aparţinut Romagrafeed 2009 SR, ca suprafaţă unitară, identificată în extravilanul comunei Crizbav, judeţul Braşov, dar care a fost dezmembrată în lotul nr. 1, teren arabil de 5.650 mp, folosit pentru proiectul „Fermă de găini Romagrafeed 2009 SRL”) şi lotul nr. 2, teren arabil de 5.650 mp. Primul lot a fost vândut către Romagra Otis, iar ulterior înscris ca teren disponibil pentru proiectul „Romagra Otis - Găini în sistem intensiv”.
 Existenţa benzii transportoare comună era unul dintre aspectele de natură a fundamenta concluzia că cele două proiecte au fost implementate prin crearea de condiţii artificiale de eligibilitate (fracţionare artificială), iar consecinţa imediată ar fi fost respingerea tranşelor de plăţi solicitate şi darea în debit a proiectelor (procedură prin care beneficiarul este obligat să restituie toate fondurile PNDR primite pentru proiectul respectiv).
 
Cum s-au făcut „verificările”
Gheorghe Dudu a determinat-o pe funcţionara care controla să nu realizeze fotografii cu banda transportoare în cauză, angajându-se faţă de aceasta că va demonta banda respectivă, iar ulterior îi va transmite expertului OJPDRP Braşov un set de fotografii care să nu evidenţieze conexiunea dintre cele două hale de creştere a păsărilor (la dosarele de verificare se anexează planşe foto relevante aferente verificărilor realizate în teren). 
Mai târziu, pentru a crea aparenţa unei exigenţe sporite în activitatea de verificare, funcţionara a întocmit un raport. „Suspiciune de neregulă/suspiciune de fraudă” în care a consemnat că există suspiciuni de creare condiţii artificiale pentru obţinerea finanţării PNDR, însă la secţiunea „descriere neregulă” a menţionat doar calitatea lui Gheorghe Dudu de administrator/reprezentant legal comun pentru firmele titulare de proiect, respectiv gardul comun dintre cele două proiecte investiţionale, omiţând să consemneze existenţa benzii transportoare comună. Acest document a fost semnat inclusiv de directorul OJPDRP Braşov, fiind avizat chiar de către directorul general adjunct al CRPDRP 7 „Centru” Alba lulia, Ioan Nicolae Ţincu.
Astfel s-a obţinut suspendarea tranşei de plată ce făcea obiectul verificării. La dosar au fost anexate documente justificative, între care fotografiile realizate de omul de afaceri, după demontarea benzii transportoare. În cadrul aceluiaşi raport s-a propus şi aprobat desfăşurarea unui nou control. Un alt raport similar a fost întocmit şi în cazul proiectului implementat de firma Romagra Otis SRL.
 
Tranşele, aprobate câteva luni mai târziu
În urma verificărilor efectuate, experţii SVCP au infirmat suspiciunile de creare de condiţii artificiale de eligibilitate aspectele fiind consemnate în două Proiecte de Procese-Verbale de Constatare - PPVC cu propuneri de „debit zero”, ce au fost remise pentru acceptare/avizare Compartimentului juridic din cadrul CRPDRP „7” Centru Alba Iulia. Ulterior, documentele se avizează de Compartimentul juridic şi se transmit spre aprobare APDRP în vederea deblocării tranşelor de plată).
În dimineaţa zilei de 9 septembrie 2013, Ioan Gabriel Potcovaru l-a informat pe Dudu că OJPDRP Braşov avea să vină din nou în control. Anchetatorii au stabilit că Dudu şi Potcovaru erau în relaţii apropiate.
Astfel, imediat după ce a fost anunţat, omul de afaceri le-a cerut angajaţilor să oprească banda transportoare de ştampilat ouă şi să demonteze în regim de urgenţă componentele ce evidenţiau utilizarea acesteia în comun de către cele două companii. 
După verificări, inspectorii OJPDRP Braşov s-au prevalat de acest aspect şi au menţinut în PPVC concluziile favorabile omului de afaceri şi propunerile de aprobare a celor 2 tranşe de plată. Pe 11 septembrie 2013, Potcovaru s-a întâlnit cu Dudu în secret şi i-a pus acestuia la dispoziţie PPVC întocmite, pentru ca omul de afaceri să poată efectua corecţiile/modificările pe care le-a considerat necesare. Ulterior, Potcovaru avea să includă aceste modificări în varianta ce urma a fi transmisă spre avizare Compartimentului juridic din CRPDRP 7 „Centru” Alba lulia.
 
Şefa Oficiului, în concediu medical
Contactată telefonic, Nicoleta Buta, şefa Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) a spus că se află în concediu medical, la tratament în Sovata, şi că nu ştie care este obiectul percheziţiilor DNA.
„Ştiu că se fac percheziţii la noi, dar nu ştiu despre ce este vorba. Astăzi dimineaţa am fost sunată de un procuror ca să vină cineva să le deschidă sediul. Dar pe mine nu m-au convocat”, a afirmat Buta.
+1 -0

Comentarii

art d G D

2014-08-28 23:03:40


Gheorghe Dudu

Articolul despre Gheorghe Dudu

2014-08-28 23:03:00


Articolul din ziar despre Gheorghe Dudu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie