leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6605 RON

1 USD = 3.9612 RON

1 GBP = 5.2134 RON

1 XAU = 152.5446 RON

1 AED = 1.0784 RON

1 AUD = 2.8741 RON

1 BGN = 2.3829 RON

1 BRL = 0.9719 RON

1 CAD = 3.0582 RON

1 CHF = 4.0984 RON

1 CNY = 0.5763 RON

1 CZK = 0.1821 RON

1 DKK = 0.6249 RON

1 EGP = 0.2209 RON

1 HUF = 1.4381 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5082 RON

1 KRW = 0.3549 RON

1 MDL = 0.2355 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4881 RON

1 NZD = 2.6356 RON

1 PLN = 1.0875 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4491 RON

1 TRY = 0.6459 RON

1 UAH = 0.1407 RON

1 XDR = 5.5616 RON

1 ZAR = 0.2770 RON

Editia 6812 - 26 sep 14:16

Proiectul aeroportului nu poate fi implementat „pe repede înainte”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 aprilie 2017

„Trebuie parcurse toate procedurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru fiecare etapă de realizare”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea

Proiectul aeroportului nu poate fi implementat „pe repede înainte”

În cursul acestei luni, Consiliul Judeţean (CJ) Braşov va lansa procedura de achiziţie a consultantului care urmează a efectua studiul de fundamentare prin care se va stabili care este cea mai potrivită modalitate de continuare a proiectului aeroportului. Anunţul a fost făcut de preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, printr-un comunicat de presă în care a prezentat stadiul implementării proiectului aeroportului.  
De altfel, preşedintele CJ a reamintit că „realizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav rămâne prioritatea administraţiei judeţene pentru perioada următoare. Este dorinţa noastră, ca de altfel a tuturor braşovenilor, să-l finalizăm şi eforturile noastre se concentrează în această direcţie, însă trebuie parcurse toate procedurile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru fiecare etapă de realizare. Suntem în grafic, respectăm calendarul procedurilor, lucrăm pe mai multe planuri şi îi asigurăm pe braşoveni că nu pierdem niciun moment în derularea acestui proiect extrem de vehiculat în spaţiul public, dar mai ales extrem de sensibil şi de important pentru comunitatea judeţului nostru.

Trei luni pentru realizarea studiului de fundamentare
Potrivit preşedintelui CJ, de la momentul demarării procedurilor, termenul de finalizare şi predare a Studiului de fundamentare către administraţia judeţeană este de 3 luni. Valoarea estimată a contractului este de 270.000 lei, însă, în urma organizării licitaţiei, aceasta poate scădea.
Studiul de fundamentare prevăzut se bazează pe studiul de fezabilitate existent, iar în urma elaborării acestuia, administraţia judeţeană va putea lua decizia finală argumentată tehnic, economic şi juridic privind modalitatea de finalizare a investiţiei. Variantele pe care le va analiza studiul sunt finalizarea investiţiei din bugete publice în condiţiile disponibilităţilor bugetare a partenerilor publici implicaţi, luând în considerare şi posibilitatea înfiinţării unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în acest scop; înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului; realizarea unui parteneriat public-privat având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului sau concesionarea obiectivului către un partener privat care va avea obligaţia finalizării investiţiei şi operării obiectivului.
Realizarea studiului de fundamentare, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, este prevăzută de Legea nr. 100 din 2016 (privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii) şi de Legea nr. 233 din 2016 (privind parteneriatul public-privat), coroborat cu prevederile HG nr. 867/2016. Având în vedere prevederile actelor normative menţionate, în orice situaţie în care o autoritate  contractantă (Consiliul Judeţean Braşov, în speţă) intenţionează să realizeze un proiect prin atribuirea unui contract pe termen lung, care să cuprindă executarea de lucrări şi operarea rezultatului lucrărilor, autoritatea contractantă are obligaţia de a elabora un studiu de fundamentare prin care se vor demonstra necesitatea şi oportunitatea realizării proiectului în acest mod.

Patru oferte pentru proiectarea suprafeţelor de mişcare
Pe lângă lansarea licitaţiei pentru elaborarea studiului de fundamentare, Adrian Veştea a afirmat că licitaţia pentru proiectare a suprafeţelor de mişcare aeroportuare, conform studiului de fezabilitate revizuit în luna decembrie 2016, s-au înscris patru firme, a căror dosare sunt acum în faza de evaluare. Valoarea acestui contract este estimată la suma de 856.473 lei, fără TVA, iar banii pentru efectuarea plăţilor pentru proiect sunt deja prevăzuţi în bugetul judeţean pe anul în curs.
„Respectând termenele prevăzute de legislaţia achiziţiilor publice şi în situaţia în care nu vor exista contestaţii ale rezultatului procedurii, contractul de proiectare se va semna în a treia săptămână a lunii mai. Conform caietului de sarcini, termenul de predare a proiectului tehnic este de 75 de zile, după care vom demara procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrărilor”, a precizat Adrian Veştea.

Discuţii cu la Ministerul Mediului, pentru îndiguirea pârâului Bârsa
Concomitent cu aceste demersuri, reprezentanţii administraţiei judeţene au avut întâlniri cu cei din conducerea Administraţiei Bazinale Olt pentru a urgenta demararea lucrărilor de îndiguire a pârâului Bârsa în zona aeroportului, lucrare care ar fi trebuit să fie începută în urmă cu mai mulţi ani de Ministerul Mediului. „Aşteptăm confirmarea lucrărilor la pârâul Bârsa, în condiţiile în care Consiliul Judeţean Braşov a preluat pe cheltuială proprie realizarea lucrărilor de deviere a canalului Besălcin (iniţial, lucrările la Besălcin erau incluse în proiectul ce viza pârâul Bârsa – n.r.). Aceste lucrări sunt obligatorii pentru obţinerea avizelor legale de funcţionare a viitorului aeroport”, a mai spus preşedintele CJ.
Pe de altă parte, Adrian Veştea a afirmat că „am urmărit cu interes modul de susţinere a acestei investiţii în bugetul de stat pe anul 2017. Din păcate, nici în bugetul de stat pe anul în curs nu au fost alocate sume pentru susţinerea acestei investiţii. Din acest motiv şi ţinând cont de importanţa pe care o are realizarea aeroportului pentru dezvoltarea economică a întregii zone, CJ a prevăzut în bugetul propriu al judeţului Braşov pe anul 2017 o sumă totală de 47,134 milioane lei (peste 10 milioane euro) pentru continuarea investiţiei”.

+6 -8

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional