leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6667 RON

1 USD = 4.0359 RON

1 GBP = 5.3037 RON

1 XAU = 159.1856 RON

1 AED = 1.0988 RON

1 AUD = 2.8834 RON

1 BGN = 2.3860 RON

1 BRL = 1.0833 RON

1 CAD = 3.1152 RON

1 CHF = 4.0684 RON

1 CNY = 0.5827 RON

1 CZK = 0.1806 RON

1 DKK = 0.6255 RON

1 EGP = 0.2252 RON

1 HUF = 1.4477 RON

1 INR = 0.0548 RON

1 JPY = 3.5967 RON

1 KRW = 0.3581 RON

1 MDL = 0.2375 RON

1 MXN = 0.2144 RON

1 NOK = 0.4947 RON

1 NZD = 2.6558 RON

1 PLN = 1.0869 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0616 RON

1 SEK = 0.4534 RON

1 TRY = 0.7096 RON

1 UAH = 0.1446 RON

1 XDR = 5.6324 RON

1 ZAR = 0.2837 RON

Editia 6827 - 17 oct 15:27

Proiectul noului spital al Braşovului este la stadiul de „titulatură”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 februarie 2018

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că acesta „se va face”, dar nu se ştie când, prioritare fiind acum spitalele din Iaşi, Craiova şi Cluj

Proiectul noului spital al Braşovului este la stadiul de „titulatură”

Foto: Întâlnirea a fost una informală, la care presa nu a avut acces.

Pe lângă faptul că a participat la inaugurarea corpului vechi al Maternităţii Braşov, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut vineri, în agendă, şi o „întâlnire informală” cu prefectul judeţului, Marian Rasaliu, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, cu primarul Braşovului, George Scripcaru, şi cu parlamentarii PSD de Braşov, pentru a discuta despre proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgenţă de la Braşov.
După aceste discuţii, în timpul inaugurării Maternităţii, ministrul Sănătăţii a promis că „spitalul regional de la Braşov se va face, pentru că autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţi doresc acest lucru”. Totuşi, ea a amintit că unitatea sanitară de la Braşov va mai avea de aşteptat, pentru că priorităţile Ministerului Sănătăţii sunt spitalele din Iaşi, Craiova şi Cluj, pentru care „sunt deja proiecte demarate, trebuie să depunem documentaţiile. În următoarea etapă ne vom ocupa de celelalte cinci spitale regionale (Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila - Galaţi şi Braşov, aprobate anul trecut printr-un memorandul al Guvernului – n.r.), dar nu vă pot da acum date exacte”.
De asemenea, Sorina Pintea a apreciat că „Ministerul Sănătăţii este dispus să investească în unitatea de la Braşov”.
Pe de altă parte, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a declarat că întâlnirea de la Braşov a fost una informală, scopul ei fiind „pregătirea inaugurării Maternităţii Braşov”. Totodată, el amintit că „anul trecut, la Prefectura Braşov, am organizat o întâlnire cu toţi decidenţii politici, în urma căreia toţi parlamentarii din Braşov au semnat pentru transferul celor 11,45 de hectare de teren necesare construirii noii unităţi sanitare, din proprietatea Institutului Cartofului în cea a Municipiului Braşov, demers ce a fost finalizat  prin adoptarea unei legi”.

Anunţul PSD Braşov: „definiţia” noului spital ar putea fi gata în această săptămână
După ce a participat la această întâlnire, primarul Braşovului, George Scripcaru, a precizat că, deocamdată, „spitalele regionale sunt acum aşa… o titulatură, dar nu sunt detaliate, nu sunt clarificate, nu este stabilit nici numărul de paturi pentru această categorie de unităţi sanitare, nici tipul de activităţi medicale. Toate aceste aspecte trebuie clarificate în perioada următoare, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, ca apoi să putem pregăti documentaţia tehnică, să stabilim capacitatea, infrastructura necesară, dotările, serviciile şi, mai ales, costul investiţiei”. Acesta a precizat că a discutat cu Sorina Pintea şi despre posibilitatea de a prelua de la Ministerul Sănătăţii un concept pentru noul spital al Braşovului.
În ceea ce priveşte finanţarea, primarul a afirmat că despre acest lucru ar trebui să se discute abia după ce vor fi gata documentaţiile tehnice, însă a precizat că „un parteneriat public privat ar fi o soluţie”.

Structură aprobată săptămâna aceasta, prin ordonanţă de urgenţă
Despre actul normativ referitor la spitalele regionale a amintit, într-un comunicat de presă, şi PSD Braşov, care a anunţat că „săptămâna viitoare (săptămâna aceasta, n.r.), Guvernul va avea pe masă un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru definirea structurii spitalului regional”. De altfel, medicul Florin Orţan (senator PSD Braşov) a precizat că „nu ajunge să spui că o unitate sanitară trebuie să poată deservi şi alte judeţe, nu doar Braşovul, şi nu este suficient să spui că vrei un spital mare. Spitalul regional trebuie descris în date precise, cu număr de paturi, secţii obligatorii care trebuie să existe, minimum de dotări de care să beneficieze. Etalonul nu este ce vrem noi, ca doctori, să vedem, ci cum se încadrează acest spital în Planul Naţional de Sănătate, gestionat de Guvernul României. Am discutat cu doamna ministru despre calea cea mai rapidă de a pune lucrurile în mişcare: ordonanţă de urgenţă, iar apoi vot în Parlament, dar între timp lucrurile pot demara”.

Terenul noului spital trebuie preluat de Primăria Braşov în următoarele două săptămâni
Primarul Braşovului a prezentat şi stadiul proiectului noului spital al Braşovului, aflat acum în faza de preluate a terenului de la Institutul Cartofului: „Mai avem 15 zile pentru a finaliza această procedură”. De asemenea, el a amintit că în bugetul local pe anul în curs este prevăzută alocarea sumei necesare elaborării studiului de fezabilitate aferent investiţiei. „Licitaţia pentru realizarea acestui studiu o vom lansa după ce preluăm terenul şi îl includem în patrimoniul municipiului, printr-o hotărâre de Consiliu Local. Va urma elaborarea proiectului tehnic şi, în paralel, avem în vedere să începem discuţiile cu BERD, pentru a ne oferi consultanţă şi asistenţă tehnică”, a mai declarat edilul-şef.
În paralel, George Scripcaru a afirmat că au fost începute discuţiile cu reţeliştii, care să includă terenul pe care se va construi spitalul în planurile de investiţii: „Am discutat deja operatorul regional de apă şi cu furnizorul de gaze naturale. Urmează să discutăm şi cu furnizorul de energie electrică”.

„Confiscat politic”
De cealaltă parte, reprezentanţii Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, cei care au iniţiat acest proiect, s-au arătat mâhniţi de faptul că nu au fost invitaţi la întâlnirea cu ministrul Sănătăţii şi reclamă că proiectul construirii Spitalului Regional a fost „confiscat politic”.
„Atâta timp cât nu am fost invitaţi la discutii, în calitate de reprezentanţi ai Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, asta deşi asociaţia este iniţiatorul acestui proiect, entitatea care a redactat nota de fundamentare pentru proiectul de lege, nu pot să-mi dau cu părerea despre ce s-a întâmplat la întâlnirea cu doamna ministru. Simt o mare amărăciune pentru că acest proiect este preluat de către politicieni, desi este un proiect comunitar, al braşovenilor”, a declarat Dan Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Noul Spital al Braşovului, citat de BizBrasov.ro.

+1 -1

Comentarii

Brașoveanul apulitic

2018-02-05 15:37:11


La sfântul așteaptă și la paștele cailor ,la fel ca și cu aeroportul Brașov , și cu autostrada Brașov-Comarnic-București

rammstein

2018-02-05 07:14:51


foaie verde.....aleluia...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional