leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6605 RON

1 USD = 3.9612 RON

1 GBP = 5.2134 RON

1 XAU = 152.5446 RON

1 AED = 1.0784 RON

1 AUD = 2.8741 RON

1 BGN = 2.3829 RON

1 BRL = 0.9719 RON

1 CAD = 3.0582 RON

1 CHF = 4.0984 RON

1 CNY = 0.5763 RON

1 CZK = 0.1821 RON

1 DKK = 0.6249 RON

1 EGP = 0.2209 RON

1 HUF = 1.4381 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5082 RON

1 KRW = 0.3549 RON

1 MDL = 0.2355 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4881 RON

1 NZD = 2.6356 RON

1 PLN = 1.0875 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4491 RON

1 TRY = 0.6459 RON

1 UAH = 0.1407 RON

1 XDR = 5.5616 RON

1 ZAR = 0.2770 RON

Editia 6812 - 26 sep 14:43

Proiectul pistei Aeroportului de la Ghimbav, „disecat” de Camera de Conturi Braşov

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 09 februarie 2017

Constatările auditorilor au fost contestate de administraţia judeţeană, însă nu au fost primite răspunsurile

Proiectul pistei Aeroportului de la Ghimbav, „disecat” de Camera de Conturi Braşov

În cadrul auditului din perioada 1 august – 29 septembrie 2016, ce a avut ca obiect situaţiile financiare întocmite la 31 decembrie 2015 de către Consiliul Judeţean Braşov, Camera de Conturi Braşov a verificat şi proiectul aeroportului de la Ghimbav. Potrivit auditorilor, în cazul acestui obiectiv au fost constatate două probleme, respectiv subcontractarea unor servicii de proiectare, dar şi nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte atribuirea contractului „Proiectarea şi execuţia suprafeţelor de mişcare aeroportuare – Pista de aterizare şi decolare a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav”.  În ceea ce priveşte subcontractarea serviciilor de proiectare, în raportul Camerei de Conturi se arată că aceasta s-a realizat „la un preţ inferior celui din oferta depusă de executant, cu consecinţe în efectuarea de plăţi nedatorate în sumă de 959.000 mii lei, pentru care au fost calculate accesorii în sumă de 590.000 lei”.
De altfel, referitor la acest contract de subcontractare, directorul general din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a afirmat la sfârşitul anului trecut - când a prezentat în şedinţa de plen a forului deliberativ judeţean o informare cu privire la controlul efectuat de Camera de Conturi Braşov – că „auditorii au constatat că în cazul proiectării -  care a fost subcontractată de Vectra către firma care a efectuat lucrările către Search Corporation - contractul a fost semnat pentru o valoare mai mică decât preţul ofertat. Aici avem o părere divergentă cu auditorii, dar lucrurile acestea le vom clarifica după ce vom primi rezultatul contestaţiei pe care am depus-o la Curtea de Conturi a României. De asemenea, se face referire la modalitatea în care s-a făcut ofertarea, pe nişte sume comasate”, a declarat Mihai Pascu.
Aceasta a precizat atunci că firma care a efectuat lucrările a venit la licitaţie cu proiectantul. „Problema este legată de suma cu care s-a subcontractat acest proiect”, a subliniat  Pascu. De altfel, el a afirmat atunci că Executivul Consiliului Judeţean nu a putut fi de acord cu rezultatele controlului, întrucât atribuirea contractului pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la pista de decolare-aterizare s-a făcut la un preţ mai mic de jumătate decât cea a altor proiecte similare implementate în România.
Totodată, auditorii au constatat „nerespectarea dispoziţiilor legale la atribuirea contractului de proiectare şi execuţie lucrări nr. 12598/27 noiembrie 2012, având ca obiect «Proiectarea şi execuţia suprafeţelor de mişcare aeroportuare – Pista de aterizare şi decolare a Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav», în sensul că, oferta prezentată de persoana juridică care a câştigat licitaţia nu a fost conform prevederilor HG nr. 28/2008, iar oferta ulterioară aprobării proiectului tehnic de către Autoritatea Aviatică Civilă Română nu a fost corelată din punct de vedere cantitativ cu cea care a stat la baza încheierii contractului de achiziţie, cuprinzând cantităţi mai mici decât cele iniţiale, dar şi preţuri mai mari la unele articole de deviz faţă de oferta iniţială, cu consecinţe în efectuarea de plăţi nedatorate”. Analizând aceste aspecte, reprezentanţii Camerei de Conturi Braşov au calculat o abatere financiar contabilă în valoare de 3.419.000 lei.  
În ceea ce priveşte această constatare, reprezentanţii administraţiei judeţene au afirmat că după estimările iniţiale prevăzute în studiul de fezabilitate s-au realizat nişte studii geologice, iar în baza analizelor, având în vedere caracteristicile solului, a fost stabilit că este nevoie de modificarea caracteristicilor tehnice ale pistei, ceea ce a condus, automat, la modificarea proiectului tehnic.

Trebuie recalculate lucrările efectuate la pistă  
Pe de altă parte, ieri, directorul general al Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, a afirmat că ambele constatări ale Camerei de Conturi au fost contestate. „Acum aşteptăm răspunsul de la această instituţie. Dacă nu vom primi răspunsuri favorabile, noi vom contesta aceste constatări în instanţă”, a explicat reprezentantul CJ.
De altfel, pe lângă constatările amintite, Pascu a mai spus că auditorii au mai dispus şi măsuri. Astfel, potrivit raportului, administraţia judeţeană trebuie să treacă la identificarea din punct de vedere cantitativ şi valoric a serviciilor şi lucrărilor subcontractate de către contractorul general în vederea realizării contractului de proiectare şi execuţie lucrări pentru pista aeroportului, pe baza devizelor detaliate conform dispoziţiilor HG nr. 28/2008, stabilirea întinderii prejudiciului produs Judeţului Braşov prin efectuarea de plăţi nedatorate urmare supraevaluării ofertei prezentate de contractorul general şi care a stat la baza încheierii contractului, cu diferenţa dintre valoarea serviciilor şi lucrărilor contractate şi cele subcontractate, evidenţierea în contabilitate a prejudiciului şi recuperarea acestuia.  De asemenea, Camera de Conturi a dispus „reanalizarea şi reverificarea tuturor situaţiilor de lucrări întocmite, facturate şi decontate din bugetul judeţului Braşov pentru realizarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări nr. 12598/27 noiembrie 2012 , cu obiectul «Proiectarea şi execuţia suprafeţelor de mişcare aeroportuare – Pista de aterizare şi decolare a Aeroportului Internaţional Braşov Ghimbav», având în vedere oferta depusă de executant la momentul atribuirii contractului, în vederea stabilirii situaţiilor de plăţi nedatorate şi a întinderii prejudiciului produs bugetului judeţean, evidenţierea în contabilitate şi recuperarea acestuia”.

Probleme şi la DGASPC şi la Unitatea medico-socială de la Sânpetru
Pentru 2015, valoarea totală a prejudiciului la CJ a fost calculată de Camera de Conturi la 5.487.000 de lei, iar a abaterilor financiar contabile la suma de 3.399.000 lei.
Pe lângă sumele de la aeroport, auditorii au mai constatat, printre altele, „plăţi efectuate fără bază legală în sumă de 118 mii lei în baza Contractului de prestări servicii nr. 1/12.504/16 decembrie 2011 modificat prin Actul adiţional nr. 4/642/01.09.2014, pentru servicii de pază, urmare acceptării la plată a unor cheltuieli de natura contribuţiei de asigurări sociale de stat în cuantum mai mare decât cea prevăzută de dispoziţiile legale în vigoare la data prestării serviciilor. Au fost calculate accesorii în sumă de 9.000 lei. În timpul misiunii de audit financiar s-a recuperat suma de 6.000 lei”. Totodată, analizând documentele contabile ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), specialiştii Camerei de Conturi au apreciat că au fost efectuate „plăţi neeconomicoase pentru achiziţia poliţelor de asigurare RCA”, valoarea abaterii fiind de 18.000 de lei.
De asemenea, la Unitatea medico-socială de la Sânpetru au fost constatate plăţi în valoare de 43.000 de lei, „pentru achiziţia unor servicii şi lucrări, urmare acceptării la plată a unor servicii şi lucrări neexecutate, acceptarea la plată a unor situaţii de lucrări care cuprind materiale care nu au legătură cu obiectul contractului sau manoperă în valori superioare celei necesară pentru executarea unor articole de deviz, calcularea incorectă a cheltuielilor de transport, aplicarea la manoperă directă a unei cote de contribuţii de asigurări sociale de stat superioare celei reglementate prin dispoziţiile legale”. Totodată, Camera de Conturi Braşov a constatat „plăţi în sumă de 32 mii lei efectuate fără bază legală, pentru achiziţia de servicii de deszăpezire a drumurilor judeţene, urmare acceptării la plată a unor servicii neefectuate”, iar Mihai Pascu a afirmat că mare parte din această sumă a fost recuperată de la firmele care se ocupau de deszăpezirea drumurilor la momentul respectiv.

+3 -0

Comentarii

Aurel Amalinei

2017-02-09 11:42:21


Bag piciorul in auditorul vostru in licitatile vostre spuneti la brasoveni cand o sa zburam de la brasov hotilor

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional