Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 09:10

Promisiune de 900.000 de euro, de la Banca Mondială: Vrem să transformăm Braşovul într-un „oraş magnet”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 aprilie 2018

Instituţia financiară va acorda asistenţă tehnică Primăriei în pregătirea şi implementarea proiectelor de dezvoltare a municipiului, dar va reprezenta şi un „certificat de garanţie” pentru potenţialii investitori privaţi

Promisiune de 900.000 de euro, de la Banca Mondială: Vrem să transformăm Braşovul într-un „oraş magnet”

Primarul George Scripcaru a semnat ieri acordul de prestări servicii de asistenţă tehnică cu Banca Mondială, reprezentată de Tatiana Proskuryakova, directorul pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale. Durata acestui acord este de 3 ani şi are o valoare de 900.000 de euro, fonduri asigurate din bugetul local.
„Este un protocol de asistenţă tehnică pentru Programul de dezvoltare urbană a Braşovului şi Zonei Metropolitane pe care îl semnăm acum, după ce anterior a fost aprobat şi de Consiliul Local. La nivelul municipiului, asistenţa din partea Băncii Mondiale este importantă prin calitatea specialiştilor şi a expertizei de care vom beneficia. Implicarea băncii se va axa pe mai multe componente. Una dintre acestea este elaborarea Planului Urbanistic General, un  document strategic care va da direcţiile de dezvoltare ale oraşului nostru pentru foarte mulţi ani”, a explicat primarul Braşovului, într-o conferinţă de presă organizată după ce a fost semnat acordul. 
Acesta a mai spus că „de aceeaşi expertiză vom beneficia şi în ceea ce înseamnă implementarea Strategiei integrate de dezvoltare urbană, care va genera o dezvoltare la toate nivelurile, atât investiţional, cât şi din punct de vedere urbanistic, social, cultural şi educaţional. Banca Mondială are date foarte precise despre Braşov, pentru că oraşul nostru a făcut parte dintr-o analiză amănunţită pe care au realizat-o în ceea ce priveşte oraşele atractive din România. Un astfel de parteneriat este extrem de important nu numai sub aspect tehnic, dar şi ca semnal pe care Banca Mondială îl dă, că Braşovul este unul dintre cele mai importante oraşe din ţară, un oraş care trebuie să conteze mai mult şi la nivelul politicii guvernamentale”.

Bucureşti, Constanţa, şi acum Braşovul
Reprezentanta Băncii Mondiale, Tatiana Proskuryakova, a anunţat că, pe lângă Braşov, astfel de acorduri au mai fost semnate cu municipiul Constanţa şi cu Primăria Sectorului 5 din Bucureşti. „Ştim că lumea, când aude de Banca Mondială, se gândeşte la bani, dar la fel de importantă este diseminarea cunoştinţelor. Pentru noi este important să semnăm aceste acorduri, întrucât că Banca Mondială doreşte o deschidere a relaţiilor cu municipalităţile din România, iar Braşovul este al treilea oraş - după Constanţa şi Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti - cu care semnăm un astfel de acord. Avem în pregătire o strategie de ţară pentru următorii cinci ani şi vrem un contact mult mai apropiat cu municipiile”. Ea a mai spus că prin acest acord, Banca Mondială doreşte să acorde sprijin municipalităţii braşovene în prioritizarea investiţiilor, în valorificarea mai bună a resurselor şi activelor, în atragerea investiţiilor şi, în ultimă instanţă, în sporirea atractivităţii acestor oraşe pentru oamenii care locuiesc sau doresc să locuiască în ele.

Proiect pilot implementat în România
La rândul său, Marcel Heroiu, senior urban developement specialist al Băncii Mondiale, a precizat că România este prima ţară în care se semnează astfel de acorduri. „Este primul program de acest gen din lume. Cei din interiorul Băncii Mondiale îi acordă o foarte mare atenţie, în contextul în care, de obicei, relaţiile acestei instituţii se desfăşoară la nivel guvernamental. Se aşteaptă multe de la noi şi vrem să fie un parteneriat de succes. Braşovul are cea mai bună infrastructură din ţară în opinia noastră şi un management urban foarte bun. De altfel, în urma unui studiu pe care Există însă şi domenii în care mai sunt lucruri de făcut, iar soluţiile trebuie găsite împreună”, a completat Heroiu. De asemenea, acesta a precizat că acordul cu Banca Mondială va putea fi utilizat ca un „certificat de garanţie” în discuţiile cu potenţialii investitori: „Primăria Sectorului 5 a folosit acest acord în discuţiile cu investitorii ca pe un «vot de încredere»”.
Marcel Heroiu a reamintit că, anul trecut, Banca Mondială a realizat un studiu complex la nivel naţional, în urma căreia au fost identificate cele mai atractive oraşe din România, în care românii sunt dispuşi să se mute, Braşovul clasându-se pe locul al 4-lea în acest top, după Bucureşti, Cluj şi Timişoara. „Braşovul este în topul preferinţelor românilor. Prin acest parteneriat vrem să transformăm Braşovul într-un «oraş magnet»”, a anunţat reprezentantul Băncii Mondiale.

În ce va consta asistenţa tehnică 
Serviciile de asistenţă tehnică acordate de Banca Mondială se vor concentra câteva componente principale, respectiv consolidarea capacităţii de planificare şi gestionare a investiţiilor de capital, îmbunătăţirea gestionării activelor municipale şi crearea cadrului pentru planificare spaţială şi regenerarea urbană şi creşterea competitivităţii economice şi de întărire a activităţilor de cercetare în municipiul Braşov şi Zona Metropolitană Braşov.
În ceea ce priveşte planificarea şi gestionarea investiţiilor de capital, Banca Mondială va căuta să sprijine municipalitatea în stabilirea mecanismelor instituţionale şi creşterea capacităţii de a asigura un randament mai bun al investiţiilor şi de a dezvolta instrumente pentru evaluarea, prioritizarea şi implementarea proiectelor de dezvoltare. Această componentă va include înfiinţarea unei Unităţi de implementare („Delivery Unit”), care să elaboreze un program multianual de investiţii în dezvoltarea urbană. De asemenea,  asistenţa tehnică va consta în sprijinirea elaborării unui program multianual de investiţii (cu o listă distinctă de proiecte prioritare, un mecanism de monitorizare, criterii de prioritizare şi evaluare) şi pregătirea temelor de proiectare pentru proiectele ce vor fi finanţate pe Axa 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020. Tot prin acest proiect va fi oferit sprijin pentru consolidarea capacităţii municipalităţii de îmbunătăţire a sănătăţii financiare (cu atenţie acordată atât capitolului venituri şi cheltuieli, cât şi opţiuni pentru extinderea limitei bugetare a municipalităţii). Va fi, de asemenea, furnizată asistenţă pentru a ajuta Primăria Braşov în a planifica, într-un mod atât ambiţios, cât şi sustenabil, cheltuielile de capital pe anii următori.
Gestionarea activelor municipale şi regenerarea urbană, include o strategie de gestionare a activelor. Banca va oferi sprijin pentru elaborarea unui inventar de active sub-utilizate, accentul fiind pus pe terenurile şi activele reale din municipiul Braşov şi din Zona Metropolitană Braşov care sunt neutilizate sau sub-utilizate. Această activitate va fi completată de o propunere de plan de acţiune privind modul în care aceste active ar putea să aibă o utilizare mai productivă şi valoarea economică a acestora pe termen lung să fie maximizată. Sprijinul va include, de asemenea, facilitarea elaborării unor caiete de sarcini şi a unor concursuri de soluţii pentru reabilitarea unor spaţii publice din Municipiul Braşov.
Tot în baza acestui acord, Banca Mondială va oferi asistenţă în pregătirea documentaţiilor necesare în vederea achiziţiei serviciilor de elaborare a unui Plan Urbanistic General pentru Municipiul Braşov şi a unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru Zona Metropolitană Braşov.
De asemenea, în baza acestui acord se va facilita dezvoltarea unei strategii pentru reabilitarea cartierelor de locuinţe, dar şi a unor concursuri de soluţii pentru reabilitarea centrului vechi şi a centrului civic al Braşovului.
Nu în ultimul rând Banca Mondială se va implica în îmbunătăţirea competitivităţii zonei metropolitane. Această componentă presupune acordarea asistenţei asistenţei tehnice în elaborarea unui grup de lucru public-privat pentru stabilirea unui dialog sistematic între autorităţile locale şi sectorul privat, dar şi în crearea „Braşovului Inovativ”.

Foto: Andrei PAUL

+1 -6

Comentarii

Ophelia

2018-04-14 05:42:29


Subscriu la comentariul domnului Lazar.Ar trebui sa sa tina cont.....

rammstein

2018-04-13 07:37:31


ok!..willy..asta e iasovul..

Lazar

2018-04-13 06:35:05


Realizarea aeroportului Brasov,a salii polivalente,a spitalului metropolitan,a unui metro si de suprafata care sa aiba statii in centru,gara,sala polivalenta,spital,coresi,magazinele de pe calea Bucuresti,zoo,si retur ar petea transforma Brasovul intr-un oras modern. Sa vedem ce va face Banca Mondiala in acest sens ?

Willy

2018-04-12 23:32:30


Pai Brasovul e magnet. Nu e plin de sarme?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie