leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6586 RON

1 USD = 4.1342 RON

1 GBP = 5.3120 RON

1 XAU = 160.4438 RON

1 AED = 1.1255 RON

1 AUD = 2.9787 RON

1 BGN = 2.3819 RON

1 BRL = 1.1073 RON

1 CAD = 3.1313 RON

1 CHF = 4.0964 RON

1 CNY = 0.5935 RON

1 CZK = 0.1795 RON

1 DKK = 0.6246 RON

1 EGP = 0.2307 RON

1 HUF = 1.4475 RON

1 INR = 0.0567 RON

1 JPY = 3.6283 RON

1 KRW = 0.3640 RON

1 MDL = 0.2411 RON

1 MXN = 0.2041 RON

1 NOK = 0.4886 RON

1 NZD = 2.7818 RON

1 PLN = 1.0845 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0611 RON

1 SEK = 0.4534 RON

1 TRY = 0.7564 RON

1 UAH = 0.1483 RON

1 XDR = 5.7019 RON

1 ZAR = 0.2877 RON

Editia 6846 - 13 noi 01:12

NOUA LEGE A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI

Proprietarii vor fi obligaţi să anunţe chiriaşii la asociaţie

Autor:

Publicat la 16 iulie 2018

Termen: în cel mult zece zile de când semnează contractele

Proprietarii vor fi obligaţi să anunţe chiriaşii la asociaţie

Proprietarii care dau în chirie apartamentele lor vor trebui să anunţe asociaţia, în cel mult zece zile, care sunt noii ocupanţi ai respectivelor apartamente, prevede expres proiectul noii legi a asociaţiilor de proprietari, aflată momentan la promulgare. Au fost prevăzute, în acest act normativ, mai multe aspecte pe care practica le-a subliniat şi până acum şi, chiar dacă nu sunt prevăzute expres de actuala lege a asociaţiilor, reieşeau din normele dreptului civil, arată Avocatnet.ro.
Proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui actuala reglementare a asociaţiilor, adică Legea nr. 230/2007. Dar asta se va întâmpla după ce legea obţine decretul de promulgare de la şeful statului şi e publicată în Monitorul Oficial.
Faţă de actuala lege, acest nou cadru legislativ va aduce nişte precizări ce lipsesc, în mare parte, din actuala lege a asociaţiilor. De fapt, noile reglementări transpun lucruri care se întâmplă în practică sau care reprezintă uzanţe ale unor asociaţii de proprietari, precum e necesitatea de a anunţa atunci când intră (noi) chiriaşi într-un apartament. Până acum însă, unii proprietari se prevalau de ideea că nu există prevăzute expres astfel de obligaţii, prin urmare, nu le respectau.
„Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei", scrie, mai exact, în proiectul de lege.
Mai departe, prevede proiectul, notificarea respectivă se va face în zece zile de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
Un contract de închiriere nu are nevoie de autentificare ca să fie valabil. E suficient un document sub semnătură privată, semnat de ambele părţi şi în câte un exemplar pentru fiecare. Prin urmare, termenul acela de zece zile nu se calculează de la o eventuală autentificare a respectivului contract ori de la fiscalizarea veniturilor din chirii ş.a.m.d., ci de la semnarea lui în mod efectiv.

Tot proprietarul rămâne obligat să plătească dările
„Raporturile juridice stabilite de comun acord între locator şi locatar, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către locatar nu absolvă proprietarul, în calitate de locator, de obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari sau faţă de furnizorii de utilităţi publice, prevăzute în prezenta lege", mai prevede viitoarea reglementare.
Ce înseamnă asta, mai exact? Obligaţiile proprietarului faţă de asociaţia de proprietari ori faţă de furnizorii de utilităţi rămân tot la el, chiar dacă are chiriaşi. Deşi aceştia din urmă trebuie să plătească întreţinerea, în fapt, dacă nu o fac, tot proprietarul trebuie să le achite. Faptul că respectivii chiriaşi nu şi-au respectat angajamentele din contractul cu proprietarul nu le este opozabil celor din bloc şi nici furnizorilor de utilităţi.

„În cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective, contravaloarea acestora în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat", prevede proiectul de act normativ.

Datoriile mai vechi de 3 luni se vor notifica la Cartea Funciară
Lucrurile au stat la fel, în practică, şi până acum. Contractul dintre proprietar şi chiriaş este irelevant pentru asociaţia de proprietari, în momentul când există datorii la întreţinere. Cel care le datorează este proprietarul, tocmai în virtutea calităţii sale şi el este cel ce poate fi executat silit, dacă se ajunge acolo. Faptul că el poate să-şi recupereze apoi banii de la chiriaş, printr-un proces, cel mai probabil, nu e de natură să intereseze asociaţia de proprietari.
Trebuie ştiut şi că, potrivit noii reglementări, se vor nota obligatoriu la cartea funciară datoriile mai vechi de trei luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut (care este de 1.900 de lei, momentan).
„În fine, ar mai trebui menţionat un lucru: nu există ataşate sancţiuni de nerespectarea obligaţiei de a anunţa asociaţia că a fost încheiat un contract de închiriere/comodat pe spaţiul respectiv”, preciyează însă Avocatnet.info.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional