leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6975 RON

1 USD = 4.1192 RON

1 GBP = 5.3305 RON

1 XAU = 170.2283 RON

1 AED = 1.1214 RON

1 AUD = 2.9602 RON

1 BGN = 2.4018 RON

1 BRL = 1.0983 RON

1 CAD = 3.1066 RON

1 CHF = 4.1441 RON

1 CNY = 0.6079 RON

1 CZK = 0.1837 RON

1 DKK = 0.6293 RON

1 EGP = 0.2302 RON

1 HUF = 1.4745 RON

1 INR = 0.0579 RON

1 JPY = 3.7645 RON

1 KRW = 0.3669 RON

1 MDL = 0.2402 RON

1 MXN = 0.2160 RON

1 NOK = 0.4829 RON

1 NZD = 2.7866 RON

1 PLN = 1.0943 RON

1 RSD = 0.0397 RON

1 RUB = 0.0620 RON

1 SEK = 0.4579 RON

1 TRY = 0.7696 RON

1 UAH = 0.1472 RON

1 XDR = 5.7408 RON

1 ZAR = 0.2981 RON

Editia 6888 - 22 ian 19:31

NOUA LEGE A ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI

Proprietarii vor fi obligaţi să anunţe chiriaşii la asociaţie

Autor:

Publicat la 16 iulie 2018

Termen: în cel mult zece zile de când semnează contractele

Proprietarii vor fi obligaţi să anunţe chiriaşii la asociaţie

Proprietarii care dau în chirie apartamentele lor vor trebui să anunţe asociaţia, în cel mult zece zile, care sunt noii ocupanţi ai respectivelor apartamente, prevede expres proiectul noii legi a asociaţiilor de proprietari, aflată momentan la promulgare. Au fost prevăzute, în acest act normativ, mai multe aspecte pe care practica le-a subliniat şi până acum şi, chiar dacă nu sunt prevăzute expres de actuala lege a asociaţiilor, reieşeau din normele dreptului civil, arată Avocatnet.ro.
Proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui actuala reglementare a asociaţiilor, adică Legea nr. 230/2007. Dar asta se va întâmpla după ce legea obţine decretul de promulgare de la şeful statului şi e publicată în Monitorul Oficial.
Faţă de actuala lege, acest nou cadru legislativ va aduce nişte precizări ce lipsesc, în mare parte, din actuala lege a asociaţiilor. De fapt, noile reglementări transpun lucruri care se întâmplă în practică sau care reprezintă uzanţe ale unor asociaţii de proprietari, precum e necesitatea de a anunţa atunci când intră (noi) chiriaşi într-un apartament. Până acum însă, unii proprietari se prevalau de ideea că nu există prevăzute expres astfel de obligaţii, prin urmare, nu le respectau.
„Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei", scrie, mai exact, în proiectul de lege.
Mai departe, prevede proiectul, notificarea respectivă se va face în zece zile de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
Un contract de închiriere nu are nevoie de autentificare ca să fie valabil. E suficient un document sub semnătură privată, semnat de ambele părţi şi în câte un exemplar pentru fiecare. Prin urmare, termenul acela de zece zile nu se calculează de la o eventuală autentificare a respectivului contract ori de la fiscalizarea veniturilor din chirii ş.a.m.d., ci de la semnarea lui în mod efectiv.

Tot proprietarul rămâne obligat să plătească dările
„Raporturile juridice stabilite de comun acord între locator şi locatar, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către locatar nu absolvă proprietarul, în calitate de locator, de obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari sau faţă de furnizorii de utilităţi publice, prevăzute în prezenta lege", mai prevede viitoarea reglementare.
Ce înseamnă asta, mai exact? Obligaţiile proprietarului faţă de asociaţia de proprietari ori faţă de furnizorii de utilităţi rămân tot la el, chiar dacă are chiriaşi. Deşi aceştia din urmă trebuie să plătească întreţinerea, în fapt, dacă nu o fac, tot proprietarul trebuie să le achite. Faptul că respectivii chiriaşi nu şi-au respectat angajamentele din contractul cu proprietarul nu le este opozabil celor din bloc şi nici furnizorilor de utilităţi.

„În cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective, contravaloarea acestora în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat", prevede proiectul de act normativ.

Datoriile mai vechi de 3 luni se vor notifica la Cartea Funciară
Lucrurile au stat la fel, în practică, şi până acum. Contractul dintre proprietar şi chiriaş este irelevant pentru asociaţia de proprietari, în momentul când există datorii la întreţinere. Cel care le datorează este proprietarul, tocmai în virtutea calităţii sale şi el este cel ce poate fi executat silit, dacă se ajunge acolo. Faptul că el poate să-şi recupereze apoi banii de la chiriaş, printr-un proces, cel mai probabil, nu e de natură să intereseze asociaţia de proprietari.
Trebuie ştiut şi că, potrivit noii reglementări, se vor nota obligatoriu la cartea funciară datoriile mai vechi de trei luni şi care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut (care este de 1.900 de lei, momentan).
„În fine, ar mai trebui menţionat un lucru: nu există ataşate sancţiuni de nerespectarea obligaţiei de a anunţa asociaţia că a fost încheiat un contract de închiriere/comodat pe spaţiul respectiv”, preciyează însă Avocatnet.info.

+1 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotional