Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 16:59

PSD Braşov a ieşit la contraatac

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 februarie 2017

Noua explicaţie: Social-democraţii spun că au votat „ca la teatru” amendamentele la bugetul de stat

PSD Braşov a ieşit la contraatac

Social-democraţii braşoveni s-au întâlnit sâmbătă într-o şedinţă a Comitetului Executiv al Organizaţiei judeţene, în care reprezentanţilor din teritoriu le-au fost prezentate măsurile luate până acum de Guvernul României, dar au discutat şi despre proteste. „Scopul acestei şedinţe a fost de «a lua pulsul» organizaţiilor locale”, a declarat preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca.
După această şedinţă, senatorii Marius Dunca (foto stânga) şi Florin Orţan (foto dreapta) au organizat o conferinţă de presă, în care au mai reluat odată tema bugetului de stat 2017 şi a celor 0 lei ceruţi de PSD pentru Braşov. „Apărarea” s-a făcut ca şi data trecută când Dunca a ieşit în presă pe acest subiect, prin descalificarea proiectelor PNL, UDMR şi USR, despre care au zis, de această dată cu alte cuvinte, că au fost prost întocmite. Ciudată a fost poziţionarea senatorului Orţan, care a făcut bravadă din faptul că nici nu a citit proiectele pentru Braşov. Acesta a afirmat că parlamentarii PSD le-au votat „ca la teatru”, pentru a nu li se reproşa apoi că nu au susţinut proiectele prioritare pentru judeţul Braşov. „După ce am votat amendamentele, mi-a fost ruşine. M-am uitat peste ele. Unul era depus de PNL, unul de UDMR şi unul de USR şi, pentru acelaşi proiect, se cereau trei sume diferite. Opoziţia nu a fost una constructivă, parlamentarii nu s-au aşezat la masă, ci au făcut acelaşi exerciţiu de imagine, au depus de trei ori acelaşi amendament, cu alte sume”,  a declarat Orţan.
Întrebat despre apelul făcut de conducerea Consiliului Judeţean, care le-a cerut tuturor parlamentarilor de Braşov să facă „front comun”, Florin Orţan a afirmat că trebuia invitat la o întâlnire în care să se stabilească detaliile amendamentelor, lucru reclamat şi de Marius Dunca. Reamintim că o întâlnire a fost, pe 21 ianuarie, dar atunci parlamentarii PSD s-au simţit „chemaţi la ordin”. „Ce s-a întâmplat la Consiliul Judeţean (când parlamentarii de Braşov au fost invitaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, pentru a li se prezenta proiectele prioritare ale Braşovului – n.r.) a fost un exerciţiu de imagine”, a reiterat, sâmbătă, Orţan. Ca o concluzie, parlamentarii PNL, UDMR şi USR „şi-au făcut treaba de opoziţie şi au cerut bani de la bugetul de stat, fără a avea proiecte, referate de necesitate sau alte documente justificative”, spune Dunca, dar mai interesant ar fi fost să explice cum parlamentarii PSD „şi-au făcut treaba de partid la putere, cu proiecte, referate de necesitate sau alte documente justificative”.

Le-a confirmat un ministru
Dincolo de discursul cu „capra vecinului”, de apreciat că, pentru această conferinţă de presă, cei de la PSD Braşov s-au interesat de stadiul proiectelor legate de Braşov.
Unul dintre ele este proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, înaintat anul trecut de conducerea Consiliului Judeţean pentru finanţare din surse guvernamentale şi inclus, prin ordin de ministru, pe lista de investiţii a CNI în decembrie 2016.
Astfel, Florin Orţan a spus că, pentru a se clarifica în ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, a luat legătura cu ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu:  „I-am cerut o situaţie clară referitoare la stadiul proiectelor de modernizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, depuse de administraţia judeţeană la Compania Naţională de Investiţii (CNI) în vederea finanţării de la bugetul de stat, iar răspunsul a fost că finanţarea lucrărilor va fi luată în calcul în momentul în care se va depune la dosar autorizaţia de construire”. Această autorizaţie va putea fi obţinută abia după ce va fi demolată farmacia în locul căreia urmează a se realiza scara de incendiu (autorizaţia de demolare a fost eliberată săptămâna trecută - n.r.)”.

Adevărul pe jumătate spus
Și în acest caz însă, aleşii PSD nu au ratat ocazia de a scoate din sertar probleme vechi ale judeţului şi de a le pune în braţe actualei conduceri a CJ Braşov. La fel ca şi cu problema gropilor de gunoi, nerezolvată la Braşov din 2009, şi proiectul investiţiilor de la Spitalul Judeţean a fost prezentat sâmbătă de Florin Orţan drept o culpă directă a noii conduceri de la CJ. „În prezent, proiectul este blocat de conducerea liberală a Executivului CJ şi mă întreb dacă, după demolare, nu vor apărea nişte castori şi sub farmacie, pentru că am impresia că nu se doreşte realizarea acestui proiect”, a declarat Orţan. Parlamentarul a mai spus că lucrările la Corpul B al Spitalului Clinic Judeţean ar fi trebuit să înceapă încă de anul trecut: „Conducerea spitalului a fost anunţată anul trecut că lucrările vor începe în 18 iulie 2016. A fost mutat ambulatoriul la Astra, iar întreaga activitate a spitalului a fost bulversată. Banii pentru lucrări există”.  Senatorul Florin Orţan a făcut apoi şi un scurt istoric al proiectului de modernizare corpului B al Spitalului Judeţean Braşov: „Anul de graţie 2013, prima licitaţie pentru reabilitarea Corpului B al Spitalului Judeţean, anulată de conducerea Consiliului Judeţean, din motive mai greu de înţeles. În 2014 conducerea liberală a CJ vinde un bun public, Spitalul de Dermatologie, se obţin  2,2 milioane euro, şi contractează un împrumut de 1,5 milioane euro, de la CEC Bank. Organizează pe această bază o licitaţie în 2014, care este atribuită. Banii pentru derularea lucrărilor erau în conturile CJ. De ce această reabilitare nu a fost făcută, de la sfârşitul lui 2014?”.
Reamintim însă opiniei publice că toate întârzierile legate de proiectul Spitalul Judeţean sunt legate de două cercetări ale DNA care au legătură cu fostul executiv al CJ Braşov, iar proiectul a fost deblocat de noua conducere a CJ, după preluarea mandatului, în vara lui 2016. Printre altele, noua opţiune a fost de a finanţa această investiţie din fonduri guvernamentale şi de a include obiectivul pe lista de investiţii a CNI, pentru ca sumele identificate iniţial pentru spital să fie folosite pentru alte proiecte, tot în Sănătate, potrivit declaraţiilor actualei conduceri a CJ.

Sprijin promis
După ce au criticat că nu s-au folosit bani de la bugetul local, cei de la PSD au întors foaia şi au promis că vor susţine un sprijin guvernamental... „Pot să promit că eu şi cu Marius Dunca ne vom implica personal, pentru ca această lucrare să fie făcută  din fonduri guvernamentale, dar vrem să primim asigurări scrise din partea administraţiei judeţene că cei 3,7 milioane euro vor fi investiţi în sănătatea braşoveană. Asta ca aceştia să nu fie investiţi în panseluţe, sau ceva asemănător”, a spus Orţan. La rândul său, întrebat dacă, în situaţia în care ar exista toate avizele pentru proiectul de modernizare a Spitalului Judeţean, proiectul ar putea beneficia de finanţare de la bugetul de stat, Marius Dunca a promis că „folosim toate pârghiile legale pentru a face acest lucru. Dacă nu sunt banii acum, ne vom duce la minister să «ne batem» pentru acest proiect. Nu e o sumă uriaşă. Nu e un capăt de ţară”.

Mai vedem cu aeroportul
Inevitabil, Dunca s-a referit şi la subiectul aeroportul de la Ghimbav, investiţie cu trei amendamente depuse  de opoziţie pentru finanţare prin bugetul de stat, toate respinse. „Braşovul are nevoie de acest obiectiv, dar această investiţie este gestionată de Consiliul Judeţean şi trebuie să vedem care este situaţia clară a acestui proiect, pentru a vedea ce se poate face. Eu, în calitate de cetăţean, solicit public Consiliului Judeţean să prezinte aceste informaţii. Vom sprijini în limita legală acest proiect. De altfel, chiar dacă s-a vorbit despre o implicare a Primăriei Braşov în acest proiect, acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. Nu înţeleg de ce nu s-a întâmplat acest lucru. Înseamnă că există o suspiciune, că ceva nu este în regulă”, a anticipat preşedintele PSD.
O nouă informare despre proiectul aeroportului a fost anunţată deja de executivul CJ Braşov pentru această săptămână, când va fi organizată o prezentare a strategiei privind continuarea lucrărilor la aeroportul Braşov, astfel încât acesta să fie gata până în anul 2020, potrivit declaraţiilor de joi ale preşedintelui CJ, Adrian Veştea.

„Inventarul” de la Transporturi
Revenind la proiectele bugetate de la centru care au legătură cu Braşovul, senatorul Marius Dunca a anunţat că Ministerul Transporturilor a alocat (ceva) bani pentru autostrada Comarnic – Braşov (1 milion de lei pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru sectorul Comarnic – Predeal - n.r.), dar şi pentru autostrada Braşov – Sibiu. „În cazul autostrăzii Comarnic – Braşov sunt prevăzute şi fondurile pentru lucrările la cele două capete, însă contractele nu pot fi semnate, pentru că procedurile de atribuire sunt contestate (185 milioane lei alocarea pentru segmentul Predeal – Cristian şi realizarea drumului de legătură– n.r.). În ceea ce priveşte autostrada Braşov – Sibiu sunt alocate fonduri pentru elaborarea studiilor de fezabilitate (5,9 milioane de lei - n.r.) ”, a precizat Dunca. De asemenea, social democratul a amintit că în bugetul ministerului sunt prevăzute sume şi pentru alte lucrări la reţeaua rutieră din judeţul Braşov, de la realizarea unor studii pentru variante ocolitoare pentru Săcele (lărgirea actualei variante ocolitoare), Teliu şi Făgăraş, la construirea unor poduri şi pasaje la Teliu – 350.000 lei şi Hoghiz – 350.000 lei.
 

+2 -3

Comentarii

geo

2017-02-14 00:11:21


Lipsa unui aeroport franeaza puternic un oras care se doreste pol de dezvoltare. Sa nu uitam de partea turistica, in ambele sensuri.

Lazar

2017-02-13 15:23:55


Doua personaje lipsite de caracter,onoare,demnitate si verticalitate. Nu au cerut nici un ban pentru Brasov ca sa ramana mai mult lui Dragnea pentru Teleorman.Cum este posibil ca Teleormanul sa primeasca mai multi bani decat toate judetele din Moldova.Felicitari brasovenilor moldoveni care au votat PSD-ul de au inrosit harta judetului Brasov.

Florian Constantin

2017-02-13 11:56:43


Rahat..fac pe ei in fata lui Dragnea..!! banii s-au dus la Teleorman (deci la firmele lui..!!!)...trebuie luat atitudine ..??!!..ca moldoveanul de la Iasi..?!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie