Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7214 - 25 mai 03:43

PSD Braşov şi disputele de la Bucureşti: Dunca se ascunde, singura poziţionare a partidului vine din partea deputatului Mohaci

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 ianuarie 2018

PSD Braşov şi disputele de la Bucureşti: Dunca se ascunde, singura poziţionare a partidului vine din partea deputatului Mohaci

Conflictul intern din PSD, început la sfârşitul anului trecut, în care sunt implicate taberele Dragnea şi Tudose, s-a acutizat, astfel că, pentru a pune capăt crizei din partid, şedinţa Comitetului Executiv (CEX), programată iniţial pentru data de 29 ianuarie, la Iaşi, a fost devansată. Astfel, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a convocat pentru luni, începând cu ora 16.00, şedinţa Comitetului Executiv (CEX), decizie ce a fost luată şi în urma cererilor primite de la liderii social-democraţi din teritoriu.
În şedinţa de astăzi ar urma să se „tranşeze” situaţia din Guvernul României, după ce premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, să demisioneze, însă aceasta a refuzat, afirmând că eliberarea ei din funcţie trebuie făcută de partid. Tot astăzi ar urma să se discute şi despre o posibilă restructurare a Guvernului, pe care premierul cerut-o încă de la sfârşitul anului trecut.
Totuşi, dincolo de discutarea aspectelor legate de structura Guvernului, astăzi se vor confrunta cele două tabere politice din PSD, respectiv cea reprezentată de Mihai Tudose şi cea a actualului preşedinte al partidului, Liviu Dragnea.
De altfel, surse politice din interiorul PSD susţin că Mihai Tudose şi apropiaţii săi ar dori să folosească reuniunea CEX ca să îl determine pe Liviu Dragnea să demisioneze, iar partidul să aibă o conducere colectivă, aşa cum a cerut preşedintele executiv, Nicolae Bădălău, printr-o scrisoare deschisă.
De cealaltă parte, tabăra condusă de Liviu Dragnea ar dori să îl demită pe şeful Executivului, însă scenariul a fost negat de liderul social-democraţilor.

Taberele de ieri: 22 de judeţe de partea lui Dragnea, 8 alături de Tudose  
Liderii din teritoriu sunt împărţiţi în ceea ce priveşte susţinerea uneia dintre cele două tabele. Astfel, potrivit unei hărţi realizate Digi 24, susţinători ai preşedintelui Liviu Dragnea sunt liderii PSD din Satu Mare, Arad, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Alba, Sibiu, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Dolj, Argeş, Olt, Teleorman, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi.
Susţinători ai lui Mihai Tudose s-au declarat liderii PSD din Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Vrancea, Buzău, Brăila şi Constanţa.
Preşedinţii filialelor din celelalte judeţe nu s-au poziţionat ferm de partea uneia sau alteia dintre tabere, arată sursa citată, aceştia evitând să aibă o poziţie fermă în acest conflict sau în negocieri cu una dintre tabere.

Dunca… aşteaptă să se alăture învingătorului?
Pe lista judeţelor care nu au luat o poziţie în ceea ce priveşte această criză este şi Braşovul, iar preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca (foto stânga), evită, intenţionat se pare, să facă o declaraţie publică pe subiect. Contactat ieri telefonic, acesta a preferat să ignore apelul.
Singura lui declaraţie în acest sens a fost un mesaj postat sâmbătă pe pagina personală de Facebook, prin care a lăsat loc  „de întors” în orice situaţie: „Ca membri ai Guvernului avem obligaţia să respectăm încrederea pe care ne-au acordat-o cetăţenii şi să implementăm Programul de Guvernare. Guvernul este un guvern politic şi fiecare funcţie ne-a fost acordată, în mod democratic, prin vot în cadrul Comitetului Executiv Naţional. PSD este un partid unit şi puternic prin fiecare membru, primar şi preşedinte de organizaţie. Din respect pentru români şi pentru membrii PSD, trebuie să luăm decizii şi să dezbatem soarta Guvernului, cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, nu în spaţiul public”.

„Domnule prim-ministru cred că aţi greşit!
Singurul care a avut o declaraţie fermă a fost deputatul braşovean social-democrat Mihai Mohaci (foto dreapta), care, în calitate de vechi membru al partidului şi de deputat PSD, a precizat că „este corect faţă de alegători şi necesar pentru colegii de partid să îmi exprim părerea asupra situaţiei de tensiune nou create în cadrul PSD de către premierul Mihai Tudose”. De asemenea, parlamentarul i-a transmis premierului: „Domnule prim-ministru cred că aţi greşit! Nu la televizor se rezolvă problemele din administraţie. În 2017, economia României a înregistrat, pentru prima dată în istoria  contemporană, cea mai mare creştere economică la nivelul Uniunii Europene, datorită în primul rând programului de guvernare creat de PSD şi aplicat de coaliţia PSD -ALDE. La fel cum elaborarea unui program de guvernare, ce s-a dovedit a fi foarte performant, a fost rezultatul muncii colective a colegilor din partid, la fel trebuia să înţelegeţi până acum că deciziile importante în PSD se hotărăsc conform statutului tot în colectiv, şi anume în Comitetul executiv al partidului. În acelaşi Comitet executiv care v-a dat un mandat pentru a aplica programul de guvernare”, susţine Mihai Mohaci.  Acesta i-a amintit lui Mihai Tudose că „miniştrii, în frunte cu premierul, sunt la dispoziţia partidului şi nu invers. Nu este normal ca orice decizie de remaniere sau destituire să se facă fără consultarea prealabilă a CEX. Deşi nu fac parte din CEX, mă alătur acelor colegi din organizaţia PSD Braşov care doresc un partid puternic şi unit, în care toate deciziile importante să se ia în Comitetul Executiv ca unic organ statutar, mandatat de toţi membrii PSD”.

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional