Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 01:19

Racoşul are un centru special dedicat persoanelor defavorizate: servicii medicale, consiliere psihologică şi vocaţională

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 aprilie 2024

Racoşul are un centru special dedicat persoanelor defavorizate: servicii medicale, consiliere psihologică şi vocaţională

Începând din 22 aprilie, comuna Racoş are, oficial, un Centrul multifuncţional de sănătate, igienă şi educaţie de la Racoş, unde persoanele din categoriile defavorizate beneficiază de o serie de servicii menite a le ajuta să se integreze în societate.
Amenajarea acestui centru este una dintre măsurile incluse în proiectul „RACOS - Responsabilitate, Acces, Cooperare, Oportunităţi şi Susţinere”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB), în parteneriat cu Asociaţia Îngrijire Acasă, Asociaţia de Servicii Sociale SCUT şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Acest proiect a beneficiat de o nerambursabilă în valoare de 5.499.072.12 lei (1.112.948,69 euro) oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Obiectivul acestui proiect a fost implementarea unor măsuri integrate de dezvoltare locală comunitară, în vederea sporirii calităţii vieţii şi creşterii accesului la servicii complexe sociale, medicale, educaţionale, de ocupare şi locative dezvoltate prin proiect pentru 550 persoane provenite din familii vulnerabile şi copii rămaşi „singuri acasă” din comuna Racoş.

Un proiect care ar putea fi replicat la nivelul întregului judeţ
Inaugurarea oficială a centrului s-a făcut printr-un eveniment ce s-a desfăşurat luni, 22 aprilie, la Racoş, la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică alături de reprezentanţii instituţiilor care s-au ocupat de implementarea proiectului.
Cu această ocazie, reprezentantul administraţiei judeţene a ţinut să aprecieze implicarea mai multor instituţii în acest proiect. „Este remarcabil faptul că mai mulţi actori publici şi privaţi şi-au dat mâna pentru a realiza acest obiectiv. Fondurile norvegiene, prin excelenţă, au această adresabilitate şi este bine să le accesăm, deoarece ele vin cu o motivaţie foarte clară: reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European, dezvoltarea locală, reducerea sărăciei, incluziunea romilor, rezolvarea problemelor copiilor şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc. Este foarte important ca acest proiect să continue, să aibă sustenabilitate şi să fie replicat şi la nivelul altor comunităţi din judeţul Braşov”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.  
La rândul său, preşedintele ADDJB, Mihai Pascu, a afirmat că acesta nu este la primul proiect al agenţiei prin intermediul căruia sunt ajutate comunităţile defavorizate. „Colegii mei au fost prezenţi în mijlocul comunităţilor din Gârcini şi Codlea, iar în momentul în care a apărut ideea de proiect la Racoş, mărturisesc că am avut emoţii în privinţa implementării. La Racoş avem o comunitate care într-adevăr are nevoie de ajutor, majoritatea membrilor grupului-ţintă al proiectului sunt copii din comunitatea defavorizată şi merită acest gen de eforturi pentru a beneficia de nişte condiţii mai bune pe care din păcate acasă nu le au”, a spus Mihai Pascu.
El a fost completat de Luciana Gliga, directorul executiv al ADDJB, care a menţionat că, activitatea la Centrul multifuncţional de sănătate, igienă şi educaţie a început de câteva luni atât pe partea de activităţi educaţionale, cu sprijinul cadrelor didactice ale Şcolii Gimnaziale din comună. De asemenea, ea a menţionat că până în prezent în comunitatea vulnerabilă au fost făcute peste 500 de testări de hepatica A, hepatita B, helicobacter etc.
„Proiectul şi-a atins obiectivele, în sensul în care a reuşit să crească şi să îmbunătăţească din punct de vedere calitativ viaţa pentru un număr de 550 de persoane, oferindu-le servicii medicale, consiliere psihologică şi vocaţională, precum şi servicii medicale de calitate”, a afirmat Julieta Gîrbacea, directorul DGASPC Braşov.
Totodată, primarul comunei Racoş, Ion Epureanu, a declarat că acest proiect este benefic pentru comunitate şi vrea să îl continue.

Consultaţii la medici specialişti şi bunuri de uz casnic
Cele mai multe dintre activităţile incluse în proiect au fost realizate de cele două ONG-uri partenere, respectiv Asociaţia de Servicii Sociale SCUT şi Asociaţia Îngrijire Acasă. Reprezentanţii celor două asociaţii au afirmat că proiectul a fost unul complex, având în vedere că s-a acţionat pe mai multe paliere şi cu mai multe categorii de persoane. De exemplu, directorul Asociaţiei SCUT, Mariana Busuioc, a spus că organizaţia pe care o reprezintă s-a ocupat, printre altele, de consilierea de grup, iar reprezentanta Asociaţiei Îngrijire Acasă, Oana Dumitrescu, a spus că „împreună cu medicul angajat în proiect am dus peste o sută de persoane la medici specialişti din Braşov, Râşnov şi Săcele pentru a fi consultaţi şi am încercat să dăm o mână de ajutor, pe cât a fost posibil”.
Tot în cadrul acestui proiect, 235 de familii din comunitate ai căror membri au participat activ la activităţile proiectului au fost recompensate cu bunuri, echipamente şi produse pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit. Astfel, au fost distribuite 144 sobe, aragaze şi frigidere, 155 pachete cu produse de uz casnic pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit (pilote, lenjerii pat, prosoape, seturi veselă etc.), 235 pachete de produse de curăţenie pentru gospodărie (vopsea lavabilă, detergent) şi 500 pachete de igienă (săpun, gel duş, pastă dinţi, periuţe dinţi)

+0 -3

Comentarii

'Petru'

2024-04-23 08:18:24


'O idee bună ar fi ca norvegienii să-i ia la ei pe rromi, să-i integreze ei! Dar si-au dat seama cu cine au de-a face și ne dau noua bani numai să rămână aici romii. Câtă falsitate!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie