Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 01:52

Raiul iubitorilor de birdwatching

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 aprilie 2016

Aria protejată de la Dumbrăviţa este tentantă pentru cei care vor să observe şi să fotografieze păsările sălbatice

Raiul iubitorilor de birdwatching

„Delta dintre munţi” de la Dumbrăviţa a devenit unul dintre locurile din ţara noastră în care turismul de tip birdwatchingul (observarea, fotografierea sau filmarea păsărilor sălbatice) începe să se identifice cu situl Natura 2000 . Ideea acestui tip de turism este simplă. Se merge cu un aparat foto suficient de performant sau cu un bioclu sau lunetă pe marginea unui lac sau eleşteu şi se urmăreşte spectacolul naturii. De asemenea, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu speciile, există „determinatoare”, adică nişte cataloage care îi ajută să identifice păsările. Avantajul este că în această zonă, densitatea şi varietatea speciilor de păsări este extrem de mare, astfel că totul este interesant.


Scena este mult mai animată primăvara, când vin păsările migratoare şi toamna, când acestea se pregătesc de plecare sau când lacurile devin zone de popas pentru cele care au plecat din zonele nordice ale Europei, fac escală la Dumbrăviţa, apoi pornesc spre Africa.
Anul acesta, rezidenţii de vară ai Deltei din Carpaţi au fost ceva mai grăbiţi. În 1 aprilie, când se sărbătoreşte Ziua Mondială a păsărilor Sucursala Braşov a Societăţii Ornitologice Române  organizat o vizită în aria protejată. Iar pe lacuri au apărut deja numeroase specii de păsări. Multe dintre ele se pregăteau de cuibărit, astfel că lacurile erau extrem de animate.

Un hobby apărut în „lumea civilizată”
Birdwatchingul a apărut în ţările occidentale, după ce în aceste state zonele sălbatice aproape că au dispărut. Acum, observarea, filmarea sau fotografierea păsărilor este unul din cele mai mari hobbyuri, iar turismul dezvoltat în jurul acestei pasiuni este în creştere, iar România şi-a găsit repede locul pe hartă.  Dumbrăviţa nu a fost ocolită de această tendinţă.  Anul trecut, a declarat coordonatorul Sucursalei Braşov a SOR, Dan Ionescu, strict pentru birdwatching, au fost 200 de vizitatori străini şi 30 de români.
De altfel, custozii ariei protejate, respectiv ferma piscicolă Doripesco şi Societatea Ornitologică Română încercat să se adapteze. Astfel, s-au montat panouri informative bilingve, s-au editat materiale despre păsările zonei care se distribuie turiştilor ce vizitează aria. De asemenea, sunt amenajate două zone de parcare pentru autoturisme, microbuze etc., una în extremitatea nord-vestică a eleşteului nr. 12, pentru turiştii care vin dinspre Hălchiu (pe DN 13) şi una lângă ferma piscicolă şi la intrarea în complexul de eleştee dinspre Dumbrăviţa şi lacul de acumulare (pentru vizitatorii care vin pe DN 1). De asemenea, este drum pietruit pe toate digurile din zona eleşteelor piscicole, unde este şi traseul principal de vizitare, s-au instalat panouri informative generale bilingve cu descrierea detaliata a zonei şi importantei sale, plasate în punctele cele mai vizitate şi  de intrare la eleştee, dar şi panouri panouri informative bilingve specifice locaţiei, cu descrierea speciilor de păsări ce pot fi observate în respectiva zonă.  De asemenea, dacă este necesar, se poate apela la un ghid local, pentru „birdwatching” sau alte forme de ecoturism.  
Pentru practicarea turismului de tip „birdwatching”, a altor forme de ecoturism în zona sau pentru vizitarea complexului de eleştee, este necesară contactarea custozilor ariei naturale protejate, respectiv SC Doripesco SA, e-mail: doripesco@xnet.ro sau  Societatea Ornitologică Româna – Sucursala Braşov, tel. / fax: 0268471230, e-mail: dionescu@unitbv.ro.
Excursiile pentru observarea păsărilor la Dumbrăviţa pot fi combinate cu vizitarea altor locuri minunate din împrejurimi, cum este cazul lacurilor şi eleşteelor de la Rotbav cunoscute de asemenea prin bogăţia lor în păsări, cetăţile şi bisericile fortificate de la Feldioara, Rotbav şi Codlea, centrul istoric şi fortificaţiile Braşovului, cetăţile de la Râşnov şi Bran, cetăţile saseşti şi bisericile din zona Rupea.

„Colecţia” Deltei dintre munţi
Aria protejata are aproape 420 hectare, din care 180 ha lacul de acumulare şi zona adiacentă, iar restul complexul de heleştee şi alte terenuri învecinate. Lacul mare a apărut prin bararea pârâului Hamarandia, heleşteele fiind construite ulterior în lunca acestui curs de apă. După ce ecosistemul s-a echilibrat, au fost determinate mai multe tipuri de habitate, printre care luciul de apă, vegetaţia emersă, mlaştini, pâraie cu luncile aferente, fâneţe, terenuri agricole sau păşuni.  
Întreaga arie reprezintă cel mai important loc de concentrare a păsărilor de apa din judeţul Braşov şi unul din cele mai importante din centrul ţării (Transilvania). Scopul declarării sale ca arie naturală protejată au fost păsările şi habitatele lor. Aici s-au observat peste 200 specii de păsări. Dintre acestea, câteva sunt incluse în directivele şi convenţiile europene şi internaţionale privind conservarea biodiversităţii (Directiva Păsări a Uniunii Europene, Convenţiile de la Berna şi Bonn etc.). Dintre acestea, mai importante sunt buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), stârcul pitic (Ixobrychus minutus), stârcul roşu (Ardea purpurea), egreta mare (Casmerodius albuş), barza neagră (Ciconia nigra), rata roşie (Aythya nyroca), cârstelul de câmp (Crex crex) etc. Aceste specii sunt considerate „ţinta” pentru protecţia lor şi a habitatelor caracteristice la nivel local.  
 Pentru câteva specii de păsări (barza neagră, egretă mică, egretă mare, călifarul alb,) este zona cu cele mai mari efective observate în Transilvania.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie