leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6478 RON

1 USD = 3.9793 RON

1 GBP = 5.2258 RON

1 XAU = 153.4282 RON

1 AED = 1.0833 RON

1 AUD = 2.8686 RON

1 BGN = 2.3764 RON

1 BRL = 0.9626 RON

1 CAD = 3.0576 RON

1 CHF = 4.1386 RON

1 CNY = 0.5795 RON

1 CZK = 0.1826 RON

1 DKK = 0.6230 RON

1 EGP = 0.2219 RON

1 HUF = 1.4303 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5542 RON

1 KRW = 0.3536 RON

1 MDL = 0.2376 RON

1 MXN = 0.2114 RON

1 NOK = 0.4872 RON

1 NZD = 2.6248 RON

1 PLN = 1.0807 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0588 RON

1 SEK = 0.4469 RON

1 TRY = 0.6249 RON

1 UAH = 0.1412 RON

1 XDR = 5.5771 RON

1 ZAR = 0.2669 RON

Editia 6806 - 18 sep 21:08

Râşnovul direct în turul II, cu PSD-ul camuflat în verde

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 mai 2017

Calcule „candidat unic” contra PNL. Primul efect al deciziei: preşedintele PSD Râşnov a demisionat din funcţie şi şi-a anunţat candidatura independent

Râşnovul direct în turul II, cu PSD-ul camuflat în verde

Partide aflate la guvernare, PSD şi ALDE, au anunţat ieri că renunţă la candidaţii proprii la alegerile parţiale pentru funcţia de primar la Râşnov pentru a susţine candidatul PER.
Liderii locali ai PSD, ALDE şi Mişcarea Social-Liberală (MSL) au semnat cu PER, în faţa ziariştilor convocaţi la o conferinţă de presă extraordinară, documentele prin care au înfiinţat Alianţa Râşnovul Tău (ART), privind susţinerea candidaturii ecologistului Dan Diaconu pentru funcţia de primar al Râşnovului la alegerile din 11 iunie. Ei au argumentat înfiinţarea alianţei prin faptul că la alegerile locale de anul trecut, Diaconu s-a clasat pe locul al II-lea.
„Alianţa va fi înregistrată la tribunal şi voi candida sub sigla ART”, a spus Diaconu, în conferinţa de presă prin care s-a anunţat constituirea acestei alianţe.

„Criză de cadre” la PSD?
Având în vedere că PSD este unul dintre partidele importante în judeţul Braşov, care a trimis în Parlament cei mai mulţi parlamentari, preşedintele Organizaţiei Judeţene a fost întrebat de ce nu a lansat un candidat propriu pentru funcţia de primar şi a decis să meargă „pe mâna” unuia propus de PER. „Am decis să înfiinţăm această alianţă şi să îl susţinem pe Diaconu, care, la alegerile locale de anul trecut, s-a clasat pe locul al II-lea. Nu putem ignora votul cetăţenilor la alegerile locale din anul 2016, iar noi, ca partid aflat la guvernare, vom susţine Râşnovul. Eu v-am spus, de când am devenit preşedinte, că lăsăm la o parte orgoliile. Iată, asta facem acum”, a răspuns Marius Dunca.
Prezent la conferinţă, preşedintele ALDE Braşov, Remus Borza, şi-a justificat decizia prin faptul că „e nevoie de o reformă reală a administraţiei publice locale, este responsabiliatea alianţei de la guvernare (...), avem nevoie de un om energic, loial intereselor cetăţenilor, care nu tradează”, după care a vorbit şi ca un „avocat al PSD-ului”: „Prin constituirea acestei alianţe, patru formaţiuni politice respectabile au lăsat la o parte orgoliile la o parte. PSD a fost dintotdeauna un partid puternic, iar acum a renunţat la orgoliile sale şi nu şi-a stabilit un candidat propriu”.  Pe Diaconu l-a descris drept o persoană „loială, consecventă şi care îndeplineşte toate criteriile de integritate”.
Totodată, preşedintele PER Braşov, Cătălin Nămăescu, a remarcat faptul că „partidele puternice au ţinut cont de votul cetăţenilor şi susţin acum candidatura lui Dan Diaconu”.
„Practic, în acest mod se reduce numărul de candidaţi”, a declarat şi preşedintele MSL, Gabriel Popescu. MSL (Mişcarea Social-Liberală) e o formaţiune înfiinţată în plan local în Râşnov, la alegerile locale de anul trecut.

Buletinul din 2016
Anterior anunţului de ieri, membrii PSD Râşnov îl desemnaseră candidat pentru alegerile parţiale din 11 iunie pe Marius Lungu, cel care a candidat pentru postul de primar la Râşnov şi la alegerile din 2016, clasat pe locul 3, la o diferenţă de 113 voturi de Daniel Diaconu, candidat şi el, tot din partea PER. Şi la ALDE, anterior înţelegerii, fusese nominalizat pentru 11 iunie un candidat al partidului, Nicolae Râşnoveanu.
Primar în 2016 a fost ales Adrian Veştea (PNL, al patrulea mandat), cu 56,86% din voturi, urmat la o diferenţă de 40% de ceilalţi contracandidaţi, de Diaconu Daniel - 16,06%, Lungu Marius (PSD) – 14,31%, Botean Marian (MSL) – 5,33%, Liurcă Bogdan (ALDE) – 2,63%, Frenţiu Ioan (PND) - 2,62%, lista fiind închisă de independentul Pîrvu Ionel - 2,15%. Adrian Veştea a renunţat la postul de primar în favoarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, acesta fiind şi motivul pentru organizarea alegerilor din 11 iunie 2017.

Când politica anulează votul
În noua ecuaţie pregătită de cei de la PSD-ALDE-MSL şi PER, pentru alegerile din 11 iunie se anulează practic turul I pentru alegerile la Primărie, calculele fiind făcute direct pentru un „tur II”, unu contra unu, Dan Diaconu şi candidatul PNL deja anunţat oficial, viceprimarul în funcţie, Liviu Butnariu. Alte candidaturi nu mai erau anunţate, decât cele ale PSD, ALDE, eventual una de la MSL (anulate acum)  şi cea a PNL-ului.  
Noua situaţie împiedică o distribuire a voturilor cetăţenilor către mai multe proiecte şi candidaţi şi îl favorizează teoretic pe Diaconu, „cadorisit” matematic cu voturi de la aliaţi. Nici candidatura sub sigla unei alianţei, ART în cazul de faţă, nu e întâmplătoare. Aceasta îi permite candidatului unic să treacă la un alt partid dacă devine primar, lucru care nu l-ar putea face dacă ar candida sub sigla PER, susţinut de celelale partide. Aceasta pentru că există o lege a migraţiei care le anulează mandatul primarilor, consilierilor locali sau judeţeni dacă renunţă la partidul sub sigla căruia au fost aleşi. Deja au apărut şi zvonuri în acest sens, că Dan Diaconu ar trece la PSD dacă iese primar. Nimic confirmat însă, şi nici n-ar avea cine să confirme, pentru că acestea sunt calcule politice. Dacă lumea ar vota candidat PSD, ar fi fost pe buletin în 11 iunie candidat PSD, nu unul „camuflat”.

Decizia PSD, contestată de PSD: Şeful organizaţiei de la Râşnov, candidat independent pentru funcţia de primar
În timpul conferinţei de presă, şeful de la judeţ al PSD, Marius Dunca, i-a mulţumit preşedintelui PSD Râşnov, Marius Lungu (foto), pentru că „a înţeles cu responsabilitate şi înţelepciune ce este de făcut” şi a înlăturat posibilitatea ca  acesta să-şi dea demisia, nemulţumit de decizie.  
După câteva ore de la conferinţă, Marius Lungu a transmis un comunicat de presă prin care şi-a anunţat demisia de la conducerea Organizaţiei PSD Râşnov, funcţie în care a fost ales la Conferinţa Locală din 5 septembrie 2015. Mai mult, el a anunţat că va candida ca independent pentru funcţia de primar al oraşului Râşnov.


În ceea ce priveşte demisia, liderul social-democraţilor râşnoveni a afirmat că „este cauzată de hotărârea Comitetului Executiv al Organizaţiei Judeţene Braşov a PSD din 6 mai, prin care s-a stabilit ca PSD, cel mai mare partid din România şi învingător în alegerile parlamentare de anul trecut, să nu desemneze un candidat propriu la Primăria Râşnov în alegerile parţiale din 11 iunie 2017, ci să susţină candidatul unui partid net inferior ca ordin de mărime şi care, practic, nu contează în Râşnov”. De asemenea, el a mai spus că, atât el, cât şi mulţi colegi de partid consideră că „susţinerea unui candidat membru al altei formaţiuni politice decât PSD este o jignire pentru partidul nostru, pentru liderii acestuia de la nivel central şi, nu în ultimul rând, pentru membrii PSD din Organizaţia Locală Râşnov, în condiţiile în care, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, PSD a câştigat la Râşnov cu un scor de aproximativ 40%, spre deosebire de PER sau ALDE care, în această localitate, nu au atins nici măcar pragul electoral. Faptul că, pentru prima dată, PSD nu are candidat propriu la funcţia de primar al Râşnovului este revoltător şi anulează, practic, munca membrilor organizaţiei noastre în alegerile locale şi parlamentare”.
Marius Lungu mai arată că „din punctul meu de vedere, această alianţă PSD-PER-ALDE nu va da rezultatul scontat de cei care au pus-o în practică, în schimb va produce grave prejudicii de imagine PSD şi în special organizaţiei locale Râşnov a partidului nostru”.   

+4 -4

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional