Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:30

Războiul nervilor la Sânpetru

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 08 mai 2017

Oficial, pasajul de la Sânpetru este închis, dar, de câteva ori, şoferii l-au „testat”, forţând circulaţia

Războiul nervilor la Sânpetru

După ce au fost amânate termenele de deschidere a pasajului care face legătura între Braşov şi Sânpetru, iar locuitorii comunei au organizat mai multe proteste, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, i-a invitat vineri pe reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a prezenta, într-o conferinţă de presă, motivele pentru care acest obiectiv nu este deschis. Conferinţa a fost anunţată cu o zi înainte şi, aflând de aceasta, oamenii din Sânpetru au venit la Prefectură. Au vrut să intre în sală, dar nu au fost lăsaţi, astfel că dialogul dintre cei aproximativ 20 de  protestatari, păziţi de Poliţie, şi reprezentanţii CNAIR s-a purtat pe holurile instituţiei.

Închis - deschis…  Oamenii ridică balizele de beton, maşina Poliţiei pusă baricadă
Chiar dacă, oficial, este închis, din când în când, şoferii au mai trecut pe pasajul dintre Sânpetru şi Braşov. Astfel, în 29 martie, maşinile nu au mai făcut ocolul de câţiva kilometri, ci au mers direct pe pasaj. Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, pasajul a fost blocat cu un panou de beton, pe care, imediat, a şi apărut o inscripţie: „Ruşine”. Vineri noaptea, după discuţia de la Prefectură, şoferii au descoperit, din nou, că panoul a fost dat la o parte, astfel că au trecut pe pasaj. Sâmbătă dimineaţa, în 6 mai, panoul de beton era iar de-a latul drumului, dar nu a rezistat mult în această poziţie. Duminică dimineaţa, pe reţelele de socializare, oamenii din Sânpetru anunţat că drumul este blocat de o maşină a Poliţiei, după care a apărut un utilaj al constructorului, care şi-a făcut de lucru cu panoul de beton, acţiune la care au participat mai mulţi localnici, veniţi la un protest spontan, dar şi jandarmi. În timpul operaţiunii panoul a fost târât pe asfalt, astfel că a fost afectat covorul asfaltic şi au fost rupţi câţiva stâlpişori reflectorizanţi.
„Baliza de beton a fost dată la o parte şi urmează să o ia de acolo definitiv. Asta s-a întâmplat în urma protestului spontan de la ora 12.30. Au rămas balizele de plastic care sigur ca vor fi puse”, se arată într-un mesaj postat pe un grup de de Facebook al locuitorilor din Sânpetru.


De ce nu se deschide pasajul?
În timpul conferinţei de presă de vineri, prefectul Marian Rasaliu a declarat că lucrarea de la Sânpentru a costat foarte mulţi bani şi trebuia terminată de multă vreme. „Eu am constatat o lipsă de comunicare din partea instituţiilor vis-a-vis de acest proiect, ceea ce a dus la inflamarea cetăţenilor, în special a locuitorilor comunei Sânpetru. Chiar dacă întârzierile în ceea ce priveşte deschiderea pasajului au fost justificate, trebuiau explicate oamenilor, pentru ca aceştia să ştie care şi unde sunt problemele vis-a-vis de această investiţie, dar, pe de altă parte, nu se poate depăşi cadrul legal. Acesta trebuie urmat. Lucrarea este finanţată de către Guvern, în beneficiul locuitorilor din Sânpetru, dar sunt câteva lucruri pe care trebuie să le respectăm, astfel că facem apel la oameni să mai aibă răbdare câteva zile, până când vor fi primite toate avizele”.
Pentru a oferi detaliile acestui proiect, la Braşov a venit purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu. Chemat a fost şi directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, Adriana Nicula, dar nu a avut intervenţii privind acest subiect. „O să o rog pe doamna Nicula, pe reprezentantul CNAIR, prin purtătorul de cuvânt, sau chiar ea personal să motiveze aceste întârzieri”, a declarat prefectul.
Toate explicaţiile au fost date de Alin Şerbănescu de la CNAIR, care a amintit că începerea lucrărilor a fost amânată din cauza exproprierilor. „În acest moment există unele neconformităţi în ceea ce priveşte executarea proiectului şi nu ne putem asuma apariţia unor eventule degradări. Aceste probleme s-au constatat încă din perioada de execuţie unele abateri de la proiect. Ca atare, vom avea săptămâna viitoare (în această săptămână – n.r.) o nouă discuţie cu constructorul şi pornim de la prezumţia de bună credinţă. Dorim să fim siguri că acest constructor va veni la Bucureşti în dorinţa de a găsi soluţii şi de a-şi asuma problemele existente, iar în momentul în care îşi va asuma aceste probleme şi vor fi trecute în documentul de recepţie,  de a doua zi, noi putem să deschidem pasajul”, a declarat Şerbănescu.

Probleme cu stabilitatea plăcii de suprabetonare. „Nu spunem că venim să spunem că s-ar putea dărâma pasajul”
De asemenea, el a mai spus că în perioada execuţiei au apărut probleme la grinzile trotuarelor, la montarea parapetelor, iar acum există „o suspiciune în ceea ce priveşte stabilitatea plăcii de suprabetonare de la rampe. Ca atare, nu spunem că venim să spunem că s-ar putea dărâma pasajul, dar trebuie să înţelegem că în orice proiect de genul acesta primează siguranţa. În momentul în care apar defecţiuni, iar apar nemulţumiri, pentru că, de regulă, se închide o bandă de circulaţie. De asemenea, apar şi cheltuieli, pe care nu este normal să fie suportate de la bugetul de stat din cauza greşelilor constructorului. Ca atare, cerem constructorului să îşi asume aceste probleme, să verifice permanent starea pasajului, inclusiv după ce va semna documentul de recepţie, şi să intervină cu celeritate pentru a nu se ajunge la blocaje din cauza greşelilor şi erorilor de construcţie, fără a se afecta traficul. Acum suntem în perioada de evaluare, procedură în urma căreia vom stabili cât de grave sunt aceste neconformităţi”.
Totodată, Şerbănescu a afirmat că CNAIR a monitorizat lucrările: „Inclusiv în luna aprilie a fost o noua inspecţie tehnică. I s-a atras atenţia constructorului încă din faza incipientă că există unele probleme, iar acesta a promis că le va soluţiona până la încheierea proiectului”.

Undeva după 15 mai
Acesta a fost rugat de prefect să înainteze nişte termene, astfel că reprezentantul CNAIR a anunţat că „în cazul în care constructorul va fi de acord, în a doua parte a lunii mai pasajul va fi deschis traficului rutier”.
Pe de altă parte, prefectul Marian Rasaliu le-a spus oamenilor că a avut discuţii cu reprezentanţii CNAIR şi că pasajul ar putea fi deschis în 15, 16 sau 17 mai.

Avertismentul protestatarilor: „Se va bloca tot: nici noi, nici ei”, „Să fie aruncat în aer pasajul şi refăcut”
După conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al CNAIR şi prefectul Marian Rasaliu au ieşit să stea de vorbă cu protestatarii, care aşteptau pe holurile Prefecturii.
„Am fost la Drumuri şi Poduri (Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov, reprezentanta CNAIR în teritoriu  – n.r.) acolo nu ştia stânga ce face dreapta. Noi vrem să ni se spună clar când se deschide. De luni încolo vor fi proteste ample, să ştie toată lumea, nu se mai poate.  Se va bloca tot: nici noi, nici ei. Dacă lucrarea nu e bună, să fie aruncat în aer pasajul şi refăcut”, a declarat unul dintre protestatari în timpul discuţiei de la prefectură.
„Eu nu am înţeles încă termenul dat în a doua jumătate a lunii. Eu ştiu că s-a înaintat data de 15 mai şi aşa am comunicat oamenilor. Acum văd în a 2-a jumătate a lunii. Iar mai trec săptămâni, oamenii sunt nemulţumiţi, vin pe Primărie, vin pe Prefectură şi vrem să evităm astfel de lucruri”, a declarat şi primarul din Sânpetru, Ioan Rus.



 

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie