Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:11

„Reforma” pensiilor speciale: Bătrân, 64 de ani, rămân să întreţin pensionar de 42

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 30 martie 2023

Vârsta de pensionare rămâne neschimbată la Armată, Serviciile secrete, Poliţie şi Jandarmerie

„Reforma” pensiilor speciale: Bătrân, 64 de ani, rămân să întreţin pensionar de 42

Legea pensiilor speciale, numită oficial Legea pensiilor de serviciu, care ar fi trebuit să reformeze aceste privilegii, a fost votată miercuri, 29 martie, în Senat, cu 79 de voturi „pentru” şi 37 „împotrivă”.
În afara reducerile de cheltuieli rezultate din excluderea încasării mai multor pensii speciale şi din plafonarea la nivelul salariilor din domeniu actuale, economisirea provenită din anumite corecţii ale stagiului şi vârstei de pensionare sunt infime, raportat la total.

Reducerile:
- În cazul militarilor, poliţiştilor şi cadrelor de la SRI, SIE, STS, SPP şi alte servicii secrete, nu există modificări ale vârstei de pensionare, iar despre stagii de cotizare nu poate fi vorba, întrucât ei nu virează contribuţii de asigurări sociale.
- În cazul diplomaţilor şi consulilor, exista posibilitatea pensionării la 60 de ani, cu 15 ani vechime. În viitor vârsta urcă la cea prevăzută pentru pensiile obişnuite – 65 de ani (63 de ani pentru femei).
- La auditorii publici externi (Curtea de Conturi), vechimea necesară creşte de la 14 la 15 ani.
- Piloţii civili, piloţii instructori avioane de la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă, însoţitorii de bord/membri ai echipajului de cabină cu licenţă/atestat de membru al echipajului de cabină, paraşutiştii şi personalul de inspecţie în zbor se va putea pensiona după 20 de ani de activitate, ca şi până acum, dar numai dacă au împlinit vârsta de 52 de ani, în loc de 50 de ani, în prezent.
Toate aceste modificări se aplică pe viitor, nu pot fi impuse în cazul celor deja pensionaţi, motiv pentru care am şi asistat la fluxuri anormale de retragere de activitate, atât în rândul magistraţilor, cât şi al poliţiştilor şi militarilor.
Reglementarea este departe de a satisface cerinţele Comisiei Europene, aşa încât pericolul de a pierde tranşa a treia din fondurile PNRR rămâne actuală.

Rămân toate pensiile speciale
Legea păstrează absolut toate tipurile de pensii speciale, inclusiv pe cele neintrate încă în plată (indemnizaţiile primarilor şi viceprimarilor, ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene) şi scade uşor valoarea prin introducerea a două principii:
- nicio pensie nu trebuie să depăşească salariul încasat de o persoană în activitate pe aceeaşi funcţie şi cu aceleaşi atribuţii;
- nimeni nu poate beneficia de mai multe pensii speciale.

Pensia lui Ciucă, subiect de scandal
Senatorul PSD, Radu Oprea, a declarat de la tribuna Senatului că „cei care ne zic acum că pierdem PNRR au introdus noaptea ca hoţii acel 9,4% (proncent maxim din PIB până la care poate urca fondul de pensii, asumat prin PNRR – n.r.). Aţi ieşit pe uşa din spate a Guvernului şi luaţi acum oala de ciorbă de pe foc cu mâna altuia. Acum ziceţi că de abia trăiesc cei cu pensie minimă şi când le-am mărit tot voi ne criticaţi”.
De la USR, senatorul Ştefan Pălărie a spus că Nicolae Ciucă are o pensie de 18.000 de lei şi că după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate acesta va avea doar cu 500 de lei mai puţin. „Domnii de la PNL, colegii lui Rareş Bogdan care-şi rupeau cămaşa, ce faceţi? Vă pregătiţi să votaţi să nu se supere domnul Ciucă. (...) Legea asta nu mută nicio pensie pe principiul contributivităţii. Vedem protestele din Franţa, nu ne permitem să iasă oamenii în stradă fiindcă nu le plătim pensiile la timp”, a declarat Pălărie.
Senatorul PNL, Virgil Guran, i-a replicat acestuia spunând că „sunt mulţi care nu au făcut armata şi nu ştiu despre ce vorbesc. „Poate ar fi bine să organizăm o tabără militară şi să îi invităm. Nu e nicio pensie nesimţită. Eu ştiu ce privilegii nu au avut: Să se mute în diferite garnizoane. Ştiţi ce înseamnă teatru de operaţii? Poate aţi văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 50 de grade, 6 luni, să nu îţi vezi copiii, să ieşi din cort şă îţi vezi colegii morţi, vezi talibani, asta înseamnă. Câţi nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. Avem nevoie de ei, nu trebuie să îi tăvălim, le sunt îngrădite multe drepturi”, a declarat Guran.
Despre pensia lui Nicolae Ciucă, senatorul PNL a declarat că „nu e mare.  „Nicolae Ciucă a fost comandantul Armatei Române. Are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare... Merită acest respect”, a mai spus Guran.  

Secretar de stat în Ministerul Muncii: Acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu
Guvernul a trimis proiectul de lege fără o evaluare a impactului acestei legi, adică fără o prezentare a sumei ce va fi economisite prin legea votată miercuri, din cele peste 12 miliarde de lei cât au costat anul trecut pensiile speciale.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat, ieri, în plen, că a făcut, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu. „De principiu, proiectul prevede că nicio pensie de serviciu nu va mai putea depăşi venitul din activitate, că pensiile de serviciu nu se mai indexează cu valoarea salariilor în plată ci cu inflaţia, că pensiile mai mari decât salariul mediu, pentru partea de neconstributivitate vor fi impozitate cu 15%, că nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu şi vreau să vă spun că am făcut ieri, împreună cu colegii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu”, a spus el.

CARE SUNT MODIFICĂRILE PRIN CARE ROMÂNIA VREA SĂ CONVINGĂ UE CĂ A BIFAT JALONUL
1. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează în 30 de zile pentru una dintre aceste pensii.2. Plafonarea pensiei la venitul din ultima perioada de activitate.
3. Indexarea pensiei se va face doar cu rata inflaţiei din anul precedent (şi nu cu valoarea salariilor în plată, ca acum).
4. Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.
5. Impozitare progresivă:
– pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
– pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii, se aplică cota de impunere de 15%.
– în situaţia în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, depăşeşte câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depăşeşte nivelul acestui cuantum.

Comentarii

'Dalmatianu'

2023-04-01 15:15:30


'Mie scarba de jigodiile care se considera superoameni \"speciali\"cand saant convins ca si ei stiu sigur ca sant niste limbricari hoti,jegosi si ca vor raspunde in fata natiuni curand si vor cauta sa se ascunda ca sobolani dar nu vor reusi'

'Corecție'

2023-03-31 12:46:18


'Întreții pe cei cu pensii sociale, care nu au muncit niciodată. Ziarul ăsta comunist nu afișează și acest comentariu. Trăiască cenzura!'

'Victor brasoveanul'

2023-03-31 08:06:00


' Problema pensiilor seciale sa fie rezolvata prin referendm national, nu prin lege votata de deputati si senatori. Acesti deputati si senatori sunt beneficiarii pensiilor speciale si tot ei voteaza. Jeguri ordinare, hoti si tradatori de neam si tara. '

'Corecție'

2023-03-30 19:01:58


'Ramai sa-i intretii pe pensionarii SOCIALI, care n-au muncit niciodata in viata lor.'

'Vasile'

2023-03-30 12:15:57


'Vi se pare că cei care si-au riscat viața , chiar si 25 de ani, au pensii prea mari, dar nu spuneți nimic de milogii , mult mai numeroși care nu au vechimea pentru banii pe care îi primesc ! Grigore Gheba zice foarte bine mai jos. Viitorul e asigurat. Văd zilnic boschetari în putere lenevind pe bănci la soare, în asteptarea vârstei de pensionare, când vor protesta că pensia socială e prea mică.'

'Ariana'

2023-03-30 07:50:02


'Tăcerea noastră duce la astfel de ticăloșii. Putem lua exemplu de la francezi sau greci,și sa le aratam hoților care ne conduc,ca noi,cei mulți trebuie sa decidem ce vrem.'

'Grigore Gheba'

2023-03-30 07:25:26


'Din 5 milioane de pensii normale, 1,1 milioane sunt sub 1000 de lei! Îngrijorător! Dar iar mergem după fentele hastagiștilor...Pensia minima socială este de 1250 lei și o iau toți puturoșii care au ajuns la 65 de ani dar nu au muncit în viața lor o zi sau nu au adunat măcar 15 ani de muncă să ia o pensie pentru vechime în muncă. Cam așa stau lucrurile, de fapt avem doar vreo 3,5 milioane de pensii ale celor care au muncit cu adevărat, pe cei 1,5 milioane îi ținem noi toți pe pensii, iar ăștia chiar nu au avut nimic comun cu munca. Pentru ăștia nu plânge nimeni că le dă statul, adică noi, bani de pomană.'

'Barbu Gh.'

2023-03-30 05:12:18


'Să nu uităm cine au fost inițiatorii pensiilor speciale, totuși: iliberalii, această plagă pentru țara noastră.'

'Willy'

2023-03-30 02:28:15


'Mi-e si scarba sa mai traiesc in tara asta... Am ajuns sclav pe plantatie, muncesc pentru ei, pentru speciali. Pentru politai, jandarmi, politicieni. Plec dincolo, mai bine printre straini decat aici contribuabil. Tara lor, tara specialilor. Huooo!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie