Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:23

Regina Maria ne-a fost ambasador la Washington D.C.

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 26 noiembrie 2018

Dublin şi Montreal, alte două destinaţii ale proiectului născut la Braşov

Regina Maria ne-a fost ambasador la Washington D.C.

Începând din 16 noiembrie, proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” a ajuns la Washington D.C. În seara zilei de 16 noiembrie 2018, expoziţia de fotografie istorică despre Regina Maria şi dragostea sa pentru arta populară a fost prezentată, cu sprijinul ALIANŢA, la United States Institute of Peace, în cadrul Alianţa Gala Awards 2018 - un eveniment realizat anual pentru a onora lideri din domeniul afacerilor, serviciilor publice, artă şi cultură, proiecte comunitare.
Alianţa Gala Awards 2018, ediţia a V-a, s-a desfăşurat în perioada 16-17 noiembrie 2018, în Washington DC. Programul său a cuprins dezbateri găzduite de Ambasada României şi evenimentul de gală organizat la United States Institute of Peace. Invitaţii de onoare ai galei 2018 au fost Nicolae Raţiu, preşedintele „The Raţiu Family Charitable Trust”, scriitorul Norman Manea şi Michael Sheridan, VP International Government Relations, Ford Motor Company.



Ateliere de artă populară românească, în State
Sâmbătă, 24 noiembrie, la Biserica Ortodoxă Românească „Sf. Andrei” din Potomac (Maryland), şi duminică, 25 noiembrie, la Biserica Ortodoxă Românească „Sf. Cruce” din Alexandria (Virginia), pornind de la maniera simplă, dar fermecătoare în care Regina Maria şi-a decorat interioarele reşedinţelor cu numeroase obiecte de artă populară, au fost organizate mai multe ateliere de artă populară românească: crestături în lemn, pictură icoane pe sticlă şi încondeiat ouă. De asemenea, programul a cuprins şi un atelier de colorat replici după litografii şi cărţi poştale româneşti din perioada reginei României Mari.
Pentru evenimentul de la Washington, realizatorul documentaţiei ştiinţifice a proiectului, istoricul Nicolae Pepene a extins expoziţia, „personalizând-o” în cinstea gazdelor  cu panouri despre vizita Reginei Maria la Washington în 1926, şi a pregătit un cadru special pentru desfăşurarea atelierelor, folosind ilustraţia cărţii „The Magic Doll of Roumania”, scrisă de Regina Maria pentru copiii americani, publicată la New York, în 1929; o lucrare care abundă în desene vii şi pline de culoare inspirate din imaginea costumelor tradiţionale româneşti şi a obiectelor împodobite cu motive populare (ilustraţia a fost realizată de Maud şi Miska Petersham).
În Statele Unite ale Americii, proiectul cultural românesc realizat de Asociaţia Forums, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, este susţinut de ALIANŢA, Ambasada României în Statele Unite ale Americii, Biserica Ortodoxă Românească „Sf. Andrei” din Potomac (Maryland) şi Biserica Ortodoxă Românească „Sf. Cruce” din Alexandria (Virginia).
Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul sesiunii de selecţie a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial.
Proiectul „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare româneşti”, organizat în perioada septembrie - decembrie 2018, la Dublin, Montreal, Washington şi Braşov, este un demers cultural care îşi propune să promoveze peste hotare frumuseţea şi bogăţia tradiţiilor şi a artei populare româneşti plecând de la mândria şi pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori autentice atât prin activitatea sa politică, cât şi prin opera culturală.
Ambasador irezistibil pentru opinia publică din Occidentul Europei şi America de Nord în perioada interbelică, Regina Maria devine în proiectul realizat în Anul Centenarului sursă de inspiraţie pentru promovarea istoriei şi artei populare româneşti şi motiv de mândrie pentru comunităţile româneşti din Irlanda, Canada şi Statele Unite ale Americii.



Cine este ALIANŢA ?
În anul 1920, la mai puţin de doi ani de la terminarea Primului Război Mondial, la iniţiativa lui William Nelson Cromwell a fost înfiinţată „The Society of Friends of Romania”.
Pe 6 februarie 2013, la Cosmos Club - Washington, D.C., a fost propusă o nouă iniţiativă de constituire a unei asociaţii de prietenie româno-americană.
Evenimentul de constituire al ,,Alianţei” a avut loc pe 7 iunie 2013, tot la Cosmos Club - Washington, D.C., fiind organizat de ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Mark Gitenstein, şi Consulul onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu. Ei au fost susţinuţi de ambasadorul James Rosapepe şi doamna Sheilah Kast Rosapepe, consulul onorific al României la San Francisco, doamna Dana Beldiman, doamna Katherine Dimăncescu, Michael Carroll (Romanian Children's Relief), Dr. Ernest Latham, Dan Lothrop (New Vista Partners) şi Chris Fontanesi (PeaceCorps).
ALIANŢA este definită ca o asociere non-profit a organizaţiilor şi personalităţilor americane şi române în scopul consolidării legăturilor culturale, economice şi de securitate dintre cele două ţări.
ALIANŢA susţine instituţii şi persoane din România şi SUA prin educaţie, crearea de reţele şi facilitarea oportunităţilor în beneficiul cetăţenilor ambelor naţiuni. În acest sens, Alianţa doreşte să întărească şi să consolideze imaginea României în Statele Unite ale Americii, în special în rândul factorilor de decizie din SUA.
În prezent, membrii board-ului ALIANŢA sunt Jim Rosapepe (preşedinte), ex-ambasador în România (Baltimore, MD), Allan Cruse (San Francisco, CA), Dan Dimăncescu (co-fondator), consul-general onorific al României la Boston, Charles Frank (New York, NY), Radu Georgescu (Bucureşti), Mark Gitenstein (co-fondator) ex-ambasador în România (Seattle, WA), Corina Rebegea (Washington, DC), Prosser Stirling (Washington, DC), Radu Tatucu, (Washington, DC), Chang Oh Turkmani (Washington, DC).
,,Ex-officio” membri de onoare ai board-ului sunt Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, şi George Maior, ambasadorul Românei în Statele Unite ale Americii.
Bill Avery este directorul executiv, iar Daniela Kammrath este director proiecte pentru comunităţi.

United States Institute of Peace
United States Institute of Peace este un institut naţional independent, fondat de Congresul american în 1984, dedicat efortului de a face posibilă o lume fără conflicte violente, o condiţie esenţială pentru a asigura securitatea globală.
Sediul U. S. Institute of Peace se află pe 2301 Constitution Avenue, NW, Washington, DC20037. Clădirea a fost construită pe un loc cu o încărcătură simbolică deosebită, fiind în colţul de nord-vest al National Mall, în apropierea celor mai importante monumente memoriale dedicate sacrificiilor făcute de americani în războaie.
Proiectul sediului U. S. Institute of Peace a fost realizat de arhitectul Moshe Safdie, renumit pentru proiectarea Târgului Mondial de la Montreal (1967) şi a Centrului mondial de comemorare a Holocaustului YadVashem (2005). Clădirea a fost inaugurată în martie 2011.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie