Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 17:51

Regina Maria – simbolul care îi uneşte

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 27 iulie 2017

„Icoane şi gânduri din povestea vieţii Reginei Maria a României” este un proiect derulat de sanatoriul TBC din Sânpetru.

Regina Maria – simbolul care îi uneşte

O vizită la Castelul Peleş, alta la Castelul Bran, o expoziţie la care vor lucra şi chiar şi un spectacol. Sunt activităţi de care vor avea parte 40 de pacienţi de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, în cadrul proiectului „Icoane şi gânduri din povestea vieţii Reginei Maria a României”, derulat de UAMSP Sânpetru, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Crucea Roşie Braşov. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la aria tematică ,,Educaţie prin cultură” şi are un buget de 53.8000 lei, din care finanţare nerambursabilă AFCN este 39,320 lei.

Vizite în premieră pentru oameni greu încercaţi
„Proiectul «Icoane şi gânduri din povestea vieţii Reginei Maria a României» îşi propune să îi transforme pe beneficiarii în oameni care se simt respectaţi şi înţeleşi de semenii lor. Unii dintre ei, chiar dacă se află la o vârstă înaintată, nu au avut posibilitatea să cunoască istoria României şi nici să viziteze reşedinţele regale. Alţii, proveniţi din case de copii sau de pe stradă, nu au fost niciodată într-o excursie, iar ceilalţi părăsiţi de familie nu mai au puterea să îşi imagineze lumea din afara unităţii medico-sociale”, a precizat Laura Bratosin, director al Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru.
Concret, în cadrul acestui proiect, medicii, psihologul şi asistentul social din Unitatea d ela Sânpetru vor alege un grup format din 40 de pacienţi, din cei 90 internaţi în prezent.  Cei 40 de beneficiari vor fi selectaţi în funcţie de starea lor de sănătate fizică şi psihică, pentru a nu reprezenta un pericol pentru colectivităţile în care se va desfăşura proiectul.
Aceştia vor face două vizite de documentare, la Castelul Peleş şi Castelul Bran.

Vor lucra la o expoziţie
Apoi, cu ajutorul specialiştilor Muzeului Judeţean de Istorie Braşov si a voluntarilor din cadrul organizaţiei Crucea Roşie Braşov, pacienţii participanţi la proiect vor face la sediul unităţii din Sânpetru o expoziţie tematică despre Regina Maria. În cadrul a două ateliere muzeale, beneficiarii direcţi ai proiectului vor face selecţia şi documentarea imaginilor istorice şi designul ramelor.
Expoziţia va fi prezentată mai întâi la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi apoi la sediul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, unde va rămâne definitiv, decorând sala de festivităţi a unităţii.

Vor fi şi actori
Tot în cadrul proiectului va fi pusă în scenă şi o piesă de teatru. Producţia piesei de teatru presupune implicarea beneficiarilor în documentarea piesei, realizarea scenariului şi pregătirea decorului. De asemenea, în distribuţia piesei vor fi numai pacienţi selectati din cadrul UAMSP Sânpetru. Sub coordonarea unui regizor profesionist, „actorii” vor prezenta celorlalţi pacienţi internaţi în cadrul unităţii, o piesă inspirată din opera literară şi viaţa Reginei Maria. Piesa de teatru va fi prezentată şi publicului larg cu ocazia unui eveniment cultural care va avea în program şi o conferinţă despre Regina Maria, susţinută de o personalitate culturală recunoscută la nivel naţional.
În cadrul Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru, proiectul va continua educaţia culturală într-o manieră non-formală şi plăcută prin organizarea unor seri culturale cu filme documentare şi de arhivă despre Regina Maria, la care vor participa toate persoanele internate.
Pentru pacienţi, acest proiect înseamnă o oază de bucurie. Noi am mai avut proiecte, ei ştiu ce se întâmplă, e un freamăt, aşa, şi toată lumea se bucură şi le aşteaptă, pentru că li se schimbă un pic ritmul vieţii”, a precizat Laura Bratosin, director UAMSP Sânpetru.

,,V-am priceput: n-am judecat, am iubit…”
Regina Maria este unul dintre simbolurile puternice ale Centenarului României Moderne şi una dintre puţinele personalităţi pozitive ale Primului Război Mondial recunoscute la nivel mondial. A fost supranumită de poporul său „Mama răniţilor” şi „Regina soldat”, pentru atitudinea curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a mers pe prima linie a frontului, a lucrat în spitale de campanie, înfruntând epidemia de tifos, şi a coordonat activitatea Crucii Roşii Române care se ocupa de îngrijirea victimelor războiului. Era o activitate umanitară începută încă din timpul războiului balcanic (1912-1913), când viitoarea regină s-a dedicat îngrijirii bolnavilor de holeră, riscându-şi viaţa fără nicio rezervă.
Prin activitatea umanitară, spitalele şi sanatoriile patronate, Regina Maria a României a reprezentat şi reprezintă un simbol asumat de unităţile medicale din România şi al luptei împotriva bolilor pneumologice grave.
Pornind de la atitudinea Reginei Maria faţă de oamenii izolaţi de comunităţi din cauza unor boli contagioase teribile, precum şi de la testamentul regal către Țară, în care suverana spunea românilor că  „v-am priceput: n-am judecat, am iubit…”, proiectul îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi educaţie cu ajutorul culturii şi al istoriei pentru persoanele asistate social şi cu afecţiuni pneumoftiziologice din judeţul Brasov.
„În cazul acestui proiect, discutăm de nişte beneficiari speciali, de nişte oameni, care n-au acces decât foarte greu la cultură şi atunci a fost pentru noi o foarte mare bucurie, când nu numai că am urmărit să-i avem vizitatori, ci să-i avem şi colegi, pentru că frumuseţea acestui proiect este că rezultatele sale vor fi roadele muncii făcute de profesionişti în acest domeniu, dar şi de aceste persoane care nu au pregătire specială pentru o expoziţie, pentru o piesă de teatru. Ne uneşte un simbol frumos, o personalitate care a fost foarte apropiată de persoanele aflate cumva la marginea societăţii în perioada sa, persoane care ajungeau greu să aibă în faţă un cap încoronat, o Regină, or Regina Maria a fost aproape de oamenii săraci, de oamenii bolnavi, nu s-a ferit să ajungă în zonele cele mai periculoase. Regina Maria este simbolul care ne uneşte şi, sper eu, produsul acestui proiect cultural să aibă continuitate”, a precizat istoricul Nicolae Pepene, director al Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.
 

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie