Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:25

Regulile anului şcolar 2021-2022

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 02 sepembrie 2021

Regulile anului şcolar 2021-2022

Anul şcolar începe în 13 septembrie, iar după multe discuţii, Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii ce reglementează toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor de COVID-19 în unităţile şcolare a fost finalizat. De asemenea, a fost, ieri, 1 septembrie, prezentat de miniştrii Sorin Câmpeanu şi Ioana Mihăilă, iar ultimul pas spre adoptare îl reprezintă avizarea lui de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Prima zi: maxim o oră şi jumătate
În 13 septembrie sunt permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maştii de protectie şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.

„Cu prezenţă fizică” până la pragul de 6 infectări la mia de locuitori....
Şcolile, grădiniţele şi creşele vor funcţiona cu prezenţă fizică, dar dacă rata de infectare COVID trece de 6 la mia de locuitori, elevii din acea localitate vor trece în online. Vor rămâne deschise, însă, creşele, grădiniţele şi unităţile din învăţământul special, au anunţat miercuri miniştrii Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Rata de infectare luată în calcul va fi cea anunţată de DSP în ziua de vineri. Vinerea, fiecare şcoală va şti cum funcţionează în săptămâna următoare. După depăşirea ratei de 6 la mie nu vor mai fi permise nici activităţile remediale.

… sau la un caz în clasă, dar statul acasă se rezumă la 7 zile. Revenirea va fi doar cu test
„Se menţin măsurile de prevenţie - distanţarea fizică, aerisirea cvasi-permanentă. Se menţine obligativitatea purtării măştii în interior. Recomandăm purtarea măştii de tip medical, pentru că este standardizată, dar am precizat şi nişte condiţii în care măştile textile pot fi purtate - să acopere gura şi nasul. Ce se întâmplă dacă apare un caz de COVID într-o clasă? În cazul copiilor din învăţământul preşcolar şi al celor de până la clasa a VI-a, cursurile trec în online pentru 14 zile, dar se poate veni la şcoală din ziua 8, în urma testării antigen, cu test COVID negativ. Testarea se organizează în şcoală. În cazul în care părinţii refuză testarea copiilor în ziua 8, acei copii continuă cursurile online până în ziua 14. Pentru copiii din clasele a VII-a, a VIII-a şi învăţământul liceal, există două situaţii - copiii care au fost vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pot continua să înveţe faţă în faţă, dacă apare un caz. Ceilalţi rămân în online - scenariu valabil sub rata de infectare de 6 la mie”, a explicat, ieri, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.
Dacă se va depăşi rata de infectare de 6 la mie, cred că va fi o perioadă scurtă până se revine sub 6 la mie. Perioada de şcoală online se înjumătăţeşte de la 14 la 7 zile în cazul în care se găseşte un caz pozitiv. Până la 6 la mie vor fi testate absolut toate cazurile simptomatice - elevi şi profesori - şi toţi contacţii persoanelor confirmate. Se păstrează restricţiile cu privire la accesul persoanelor neautorizate în şcoli. Practic, părinţii nu vor avea acces. Decizia privind trecerea în online a unei unităţi de învăţământ va fi a DSP, împreună cu Inspectoratul Şcolar şi conducerea şcolii”, a explicat şi Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

În caz de carantinare a localităţii, deschis doar învăţământul special
Potrivit ordinului amintit, la nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ. În această situaţie, activitatea didactică pentru preşcolari şi elevi se desfăşoară exclusiv online, cu excepţia activităţilor de terapie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale din învăţământul special şi special integrat, care se desfăşoară cu prezenţa fizică în unitatea de învăţământ. Activităţile de terapie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învăţământ, inclusiv în carantină.

Masca, obligtorie în clase. Nu şi în curtea şcolii
În curtea şcolii, purtarea măştii nu este obligatorie, cu excepţia acelor festivităţi de deschidere a şcolii, când este aglomeraţie.
Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere. În cazul elevilor din învăţământul special, masca de protecţie are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educaţional şi nu reprezintă o obligaţie.

Cum va fi la sport
„Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidenţă mai mare de 2/1000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare”, se arată în ordin.

Cum se va face vaccinarea la şcoală. Dacă se va face
Oficialul de la Sănătate a mai precizat şi că sunt mai multe variant eluate în calcul pentru imunizarea copiilor: „Există 3 metode prin care se organizează vaccinarea în şcoli: dacă şcoala dispune de resurse materiale şi umane - medic şi asistentă - vaccinarea se face la cabinetul şcolii. Dacă nu dispune, DSP pune la dispoziţie o echipă mobilă de vaccinare, cu programare prealabilă la vaccinare. A treia variantă - dacă şcoala are în proximitate un centru de vaccinare, elevii pot merge să se vaccineze la respectivul centru de vaccinare. Pentru copiii de peste 12 ani care au boli cronice este recomandată vaccinarea. Pentru copiii sub 12 ani care au imunodeficienţe, se permite să se continue învăţământul online”.

Cum este la Universitate
Înainte de data începerii cursurilor universitare, în funcţie de situaţia epidemiologică, de particularităţile locale, de infrastructura, de specificul programelor de studiu şi de resursele umane ale fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte, conducerea acesteia, cu consultarea senatului universitar, stabileşte aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a activităţilor didactice, după cum urmează:
Scenariul 1 - Participarea fizică în instituţia de învăţământ superior a tuturor studenţilor/cursanţilor la toate activităţile didactice, conform programului de desfăşurare a acestora, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, astfel încât să fie asigurată o distanţă de minimum 1 m2 /student pentru orele de curs/seminar.
Scenariul 2 - Participare in sistem mixt - prezenta fizica si online, in functie de specificul programelor de studiu, de infrastructura si de conditiile epidemiologice, conform procedurilor proprii fiecarei universitati.
Scenariul 3 - Participarea tuturor studenţilor/cursanţilor la activităţi didactice online.




 

+0 -0

Comentarii

'Rammstein'

2021-09-02 06:19:42


'Dați-o dracului de școală, cine mai învăța în țara asta normală?..bine că i-am plătit de pomană un an jumate pe așa zișii profesori și educatori, acum fac tot posibilul să rămână acasă..puterile dracului, parașutele au nevoie de bani si vaucere..Uitați de învățământ în țară,.. cică se zvonește că șeful cretinilor ăștia si cu seful DSP sunt pe felie!!..peste 6 la mie!!.. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie