leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6524 RON

1 USD = 3.9764 RON

1 GBP = 5.2395 RON

1 XAU = 153.8126 RON

1 AED = 1.0826 RON

1 AUD = 2.8832 RON

1 BGN = 2.3788 RON

1 BRL = 0.9558 RON

1 CAD = 3.0701 RON

1 CHF = 4.1141 RON

1 CNY = 0.5802 RON

1 CZK = 0.1830 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2216 RON

1 HUF = 1.4389 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 3.5396 RON

1 KRW = 0.3545 RON

1 MDL = 0.2372 RON

1 MXN = 0.2120 RON

1 NOK = 0.4873 RON

1 NZD = 2.6285 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4477 RON

1 TRY = 0.6305 RON

1 UAH = 0.1415 RON

1 XDR = 5.5773 RON

1 ZAR = 0.2698 RON

Editia 6807 - 19 sep 21:23

Resortul Maurer încinge spiritele pe Drumul Poienii

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 17 mai 2017

Un nou PUZ al zonei Stejăriş ridică problema supraaglomerării zonei cu construcţii

Resortul Maurer încinge spiritele pe Drumul Poienii

După complexul rezidenţial Bellevue Residence, în zona Drumului Poienii ar putea apărea noi construcţii. În momentul de faţă,  pentru un teren cu o suprafaţă de 9.484 mp, situat lângă acest complex, în apropierea străzii Stejerişului şi a drumului de poiană, este în curs de avizare un studiu de oportunitate privind elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), document care a fost supus dezbaterii publice de municipalitatea braşoveană. Potrivit documentului amintit, în zonă ar urma să se realizeze un complex de clădiri, cu o capacitate de peste 200 de camere, care vor fi închiriate în regim hotelier, iniţiatorul proiectului fiind Maurer Imobiliare.

PUG-ul permite deja clădiri cu 14 - 15 etaje
Pentru o parte a terenului din această zonă, Planul Urbanistic General al Braşovului prevede construcţia unor imobile chiar şi cu înălţimi maxime de P+14-15 niveluri (zona M2, iar pentru o altă porţiune, care se încadrează în subzona L2a sunt prevăzute locuinţe colective mici, cu regim de înălţime P+2E.

Se cere aprobare pentru apart-hotel, centre SPA şi spaţii comerciale
„Prin prezenta documentaţie (PUZ - n.r.), se propune ca terenul în suprafaţă de 9.484 mp, care, în momentul de faţă, este împărţit în doua zone: M2 şi L2a – conform PUG, şi în trei zone: ZT, ZAL şi ZL1 - conform PUZ «Coasta Vacilor, Warthe II, Colţul Putinarilor», să se construiască un complex turistic-rezidenţial-recreaţional, corelând indicatorii urbanistici reglementaţi prin documentaţiile urbanistice aprobate anterior documentaţiei de faţă”, se precizează în memoriul care stă la baza acestui studiu de oportunitate.
De asemenea, în memoriu se precizează că acest proiect este similar unui complex hotelier, urmând să aibă şi zone de relaxare, SPA sau spaţii comerciale. „Durata şederii în aceste hoteluri apartament este variată, de la câteva zile la luni sau chiar ani. Apartament-hotelurile au fost create în destinaţiile de vacanţă. Posibilitatea dezvoltării unei proprietăţi cu mai mult de 200 de apartamente va însemna mai mulţi oaspeţi cazaţi, mai multe conferinţe regionale şi implicit o creştere a traficului şi a business-ului micilor întreprinzători din zona centrului istoric. Este bine ştiut că orice oaspete cazat într-un apartament-hotel doreşte să descopere tradiţiile culinare ale zonei vizitate”, argumentează iniţiatorii proiectului.

Proiect considerat periculos pentru turism
Ideea dezvoltării unor noi proiecte imobiliare în această zonă a oraşului i-a nemulţumit pe unii dintre operatorii de turism din Braşov. De altfel, recent, la evenimentul de inaugurare, la Braşov, a sediul Centrului din România al Platformei Comune pentru Turism Durabil din cadrul Convenţiei Carpatica, Sorin Dencescu, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a criticat proiectele imobiliare ce urmează a se dezvolta în această zonă, declarând că acestea vor „sufoca” Drumul Poienii şi vor avea un impact negativ asupra turismului. Posibilitatea construirii unor noi clădiri în zonă fost contestată şi în toamna anului trecut, în timpul şedinţei de dezbatere publică a Planului de Mobilitate Urbană al Braşovului, când, la fel, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Atunci, unul dintre braşovenii prezenţi la dezbatere a amintit că prin continuarea dezvoltării de ansambluri imobiliare în această zonă, s-ar omorî pur şi simplu turismul din Poiana Braşov, ţinând cont că nu există infrastructura rutieră propice care să preia traficul dinspre zonele vizate pentru noi construcţii rezidenţiale, ceea ce va duce la ambuteiaje pe drumul care duce spre staţiune.
De altfel, în documentaţia depusă la Primărie, iniţiatorii proiectului arată că „circulaţia în zonă se desfăşoară pe Calea Poienii şi strada Stejerişului. Se va realiza un drum de incintă din care se va face accesul către subsolurile clădirii. De asemenea, există un acces şi din strada Stejerişului, care se va păstra. Drumul de incintă are două tronsoane şi va fi prevăzut cu îmbrăcăminte asfaltică”.

Lansat în dezbatere publică
Viceprimarul Braşovului, Barabas Laszlo, a precizat că proiectul poate suferi unele modificări, în urma propunerilor depuse la Primărie. „Suntem în etapa de avizare a studiului de oportunitate pentru acest PUZ. Este prima etapă, de informare şi consultare a publicului din zona studiată. Am trimis adrese către toţi cei care locuiesc în această zonă, iar o parte au transmis observaţii pe care le-am transmis proiectantului lucrării pentru analiză şi punct de vedere. Urmează să prezinte acest studiu de oportunitate şi în faţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, după care ea va trece la procedura de avizare a PUZ-ului în această comisie. Va urma o altă etapă de informare şi consultare a celor din zona pentru care se realizează PUZ-ul”, a explicat viceprimarul.
După ce va fi avizat de către comisia de specialitate din Primărie, PUZ-ul va intra în dezbaterea Consiliului Local Braşov, după care va urma avizarea de către Consiliul Judeţean Braşov şi se va întoarce la CL Braşov, pentru votul final.


 

+1 -5

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional