Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 11:02

PE MOTIV DE CORONAVIRUS:

România, în „precarantină”

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 09 martie 2020

Evenimentele cu peste 1.000 de persoane, interzise cel puţin până la 31 martie. Vizitele la pacienţii din spitale, sistate şi ele

România, în „precarantină”

Pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus, autorităţile iau decizii dure. Astfel, toate şcolile în care sunt raportate cazuri de infecţii cu coronavirus vor fi închise. De asemenea, evenimentele cu un număr mai mare de 1.000 de participanţi, precum meciurile de fotbal, vor fi interzise. Aici intră atât manifestările publice, cât şi cele private, în spaţii închise sau deschise. „Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată.”, au precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan.

Orice eveniment public, doar cu aprobarea DSP
Pe de altă parte, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile de sănătate publice locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ţine cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanţilor, modalitatea în care participanţii ajung la eveniment şi durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate, conform aceloraşi surse.

Spitalele, închise pentru rude, chiar şi pentru studenţii de la Medicină
Aparţinătorii pacienţilor internaţi în spitale nu vor mai avea voie să-şi vadă rudele sau prietenii în unităţile sanitare. Nici studenţii de la Medicină nu mai fac stagii practice în spitale. Dar voluntariatul în sprijinul medicilor va fi acceptat.... Pe acelaşi motiv: coronavirusul. Toate aceste măsuri vor fi luate până la 31 martie, dar pot fi prelungite, a precizat secretarul de stat Raed Arafat.
De asemenea, românilor li se recomandă să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România. Persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare.

15 cazuri confirmate în ţară, situaţia de la Braşov
Până ieri, în România erau confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu COVID 19. De când a apărut coronavirusul în România, 5 persoane au fost declarate vindecate şi externate din spital.
Persoane purtătoare ale virusului au fost depistate în Bucureşti, Maramureş, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Mureş.
La Braşov, potrivit raportării Prefecturii, duminică erau: 0 persoane infectate, 0 persoane în carantină, 206 persoane autoizolate şi monitorizate la domiciliu.

Întrebarea momentului: se închid şcolile?
În timp ce Raed Arafat şi Horaţiu Moldovan anunţă măsuri speciale şi în Învăţământ, ce vizează inclusiv închiderea şcolilor chiar şi la un singur caz confirmat cu coronavirus într-o unitate educaţională, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, declară că nu este luată în calcul închiderea şcolilor acum. „Nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor pentru că în afara cazurilor de la Timişoara nu avem niciun alt caz confirmat. Dacă vom avea foarte multe cazuri, o să găsim o soluţie de realizare şi a cursurilor în sistem online, dar la momentul acesta nu avem decât patru cazuri confirmate - 3 elevi din Timiş şi unul din Hunedoara. Sunt convinsă că lucrurile se vor stabiliza la Timiş, având în vedere că unitatea de învăţământ a fost închisă şi sper că se vor relua cursurile în curând”, a declarat Monica Anisie, duminică, la Digi 24.
Ea a spus că a fost elaborată o procedură care prevede că în cazuri de confirmare a unor cazuri de coronavirus inspectoratele şcolare şi direcţiile de sănătate publică judeţene pot dispune suspendarea cursurilor.
„Aş face un apel la calm pentru că nu este cazul deocamdată să ne alarmăm. Părinţii, elevii să meargă la şcoală şi pe această cale fac un apel la autorităţile publice locale să acorde o atenţie sporită şcolii, să doteze cu săpun, cu dezinfectant, cu tot ceea ce trebuie pentru a preveni cazurile de îmbolnăviri şi pentru a crea o stare de bine copiilor la şcoală. Cred că panica nu ne face bine şi avem atâtea lucruri bune de făcut la şcoală sau la universitate. Dacă nu se întâmplă să avem niciun caz confirmat, nu văd de ce am intra într-o panică din aceasta din care nimeni nu cred că iese bine”, a spus Anisie.
Ministrul Educaţiei a anunţat că pentru luni a stabilit o întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile pentru a găsi o soluţie astfel încât dacă vor exista foarte multe cazuri de coronavirus să se găsească o soluţie de realizare a cursurilor online.

BOR: Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, închiderea bisericilor, o enormitate
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a catalogat scenariul închiderii bisericilor drept o „enormitate” şi a explicat că noul coronavirus „nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară.
„Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, aşa cum spun şi autorităţile medicale. Cei declaraţi bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparţine lui Hristos, nu vreunei autorităţi pământeşti”, a explicat Vasile Bănescu, la Realitatea TV.
Oficialul BOR a subliniat că „e înţelept să ne îngrijorăm în limitele raţiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormităţi pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”.



BNR: Banii sunt cei mai periculoşi
Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naţionale a României, spune că „este o prostie ca oamenii să îşi facă provizii” în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 şi avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.
„Dacă ar fi să vină o molimă şi să ai de făcut provizii, pe cât timp faci asta? Faci pe trei săptămâni, pe patru săptămâni?!”, a întrebat retoric economistul BNR, la Digi 24.El a spus că singura „provizie” pe care şi-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunţe la folosirea banilor cash. „Nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi când e vorba de răspândirea unei epidemii, aşa că am renunţat la cash”, afirmat Vasilescu.
El a vorbit şi despre faptul că România are un avantaj din acest punct de vedere pentru că avem bani din plastic şi aceştia pot fi spălaţi: „Noi avem posibilitatea să-i spălăm, pentru că sunt din plastic. Banii de plastic au două caracteristici: sunt greu de falsificat şi pot fi spălaţi, la propriu, cu săpun şi cu apă”.

+0 -0

Comentarii

Cristian

2020-03-09 13:07:06


Atata timp cat Biserica este sustinuta cu bani de la bugetul de stat( si chiar independenta) trebuie sa se convormeze masurilor nationale de carantina,da are drepatate nu se ia prin rugaciune dar prin pupatul cruci si icoanelor,de rugat te poti ruga acasa in afata icoanei daca ai.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie