Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 05:15

România începe să devină destinaţie în turismul medical pentru cei care vor operaţii estetice

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 23 iunie 2017

La Braşov, circa 20% din operaţiile estetice se fac unor cetăţeni străini, veniţi din Europa şi ţările arabe

România începe să devină destinaţie în turismul medical pentru cei care vor operaţii estetice

Vest-europenii şi cei din ţările arabe vin în România pentru a se înfrumuseţa. Ţara noastră începe să devină o destinaţie în turismul medical pe partea de chirurgie estetică, datorită condiţiilor bune, medicilor pricepuţi şi mai ales a preţurilor mai mici decât la ei acasă. Şi românii sunt clienţi ai chirurgiei estetice, iar trendul este non-invazivul, spre deosebire de alţi ani, când erau mai multe operaţiile chirurgicale. În top rămân operaţiile de modificare a sânilor şi lipoaspiraţiile, la care apelează şi femeile, dar şi bărbaţii, e drept, într-un procent mai mic. Datele au fost prezentate de medici, ieri, în Poiana Braşov, unde, până în 24 iunie se desfăşoară Conferinţa Societăţii Române de Chirurgie Estetică cu tema „Sănătate şi frumuseţe-ştiinţă şi artă”, la care participă personalităţi ale lumii medicale din Europa, Asia şi SUA. Manifestarea este o premieră pentru România şi cuprinde o serie de evenimente dedicate chirurgiei plastice şi estetice, Școala de vară a Rezidenţilor, Conferinţa Societăţii Române de Chirurgie Estetică şi un curs de instruire, evenimentele fiind organizate de Societatea Internaţională de Chirurgie Plastică Estetică împreună cu Societatea Română de Chirurgie Estetică.

Trendul este non-invazivul
În alţi ani, intervenţiile chirurgicale erau în proporţie de 70-80%, dar în acest moment situaţia s-a inversat. Sunt mai solicitate intervenţiile non-invazive. „Se pot obţine rezultate asemănătoare cu proceduri noninvazive. Şi atunci, sigur că, în loc să stai în spital, să sângerezi, să rămâi cu cicatrici, preferi să-ţi faci o intervenţie noninvazivă cu injecţioare sau cu tot felul de lucruri discrete care să nu-şi pună amprenta pe corpul tău”, a explicat prof. dr. Dan Enescu , preşedinte Asociaţia Chirurgilor Plastici din România.
Pe lângă injecţii, la modă sunt acum şi intervenţiile cu laser, care, la fel, sunt noninvazive şi discrete, dar efectul lor este de durată mai scurtă. Intervenţiile estetice sunt solicitate, în mare parte, de doamne şi domnişoare, dar şi bărbaţii vor să se înfrumuseţeze. Pe de altă parte, specialiştii îi avertizează pe cei interesaţi să nu exagere, să nu ceară transformări exagerate sau ostentative, deoarece pot fi periculoase. Modificările ar trebui să fie cât mai aproape de natural, acesta fiind un alt trend, chiar şi printre vedetele de la Hollywod. Responsabilitatea în acest caz revine şi medicului. „De multe ori nu mai pot fi remediate acele trăsături care au fost modificate ostentativ, şi, uneori, pacienţii se expun chiar la mari probleme. Pot fi tot felul de complicaţii, mergând până la orbire sau la necroza unor părţi din piele de pe teritoriul respectiv”, a explicat  dr. Dana Jianu, preşedinte Societatea Română de Chirurgie Estetică.
Responsabilitatea este şi de partea pacientului. „Am şi un mesaj pentru public, pentru a nu apela la persoane care nu sunt chiar chirurgi plasticieni, care nu sunt membri ai Societăţii Române de Chirurgie Estetică sau ai Asociaţiei Române de Chirurgie Plastică din România, deoarece noi avem criterii de rigoare pentru calitatea actului medical”, a mai spus Dana Jianu.
100 de cazuri de orbire în urma unor astfel de proceduri au fost semnalate în SUA. În România nu a fost niciun caz. Însă, oricum, specialiştii îi sfătuiesc pe medicii mai tineri, la început de carieră, să discute cu pacientul înainte de a le face, de exemplu, modificări ale trăsăturilor feţei. O simplă modificare a nasului, poate avea efecte foarte importante asupra vieţii unui pacient. „Nasul este mijlocul feţei (...) Dacă îi faci perfect, o treime vârful ridicat sau tot felul de caracteristici, i le-ai făcut şi pe urmă nu se recunoaşte şi intră în depresie, plânge, (...) i-a schimbat toată expresia feţei”, a explicat prof. dr. Dan Enescu.



Condiţiile, medicul, dar şi preţul
Condiţiile din spitalele private din România şi experienţa medicilor, precum şi preţurile mai mici faţă de cele de la ei atrag din ce în ce mai mult cetăţeni din vestul Europei, dar şi din ţări arabe pentru astfel de proceduri. La un spital din Braşov, circa 20% din operaţiile estetice se fac unor cetăţeni străini. „Din Europa vin din Anglia, Spania, Germania, Franţa, Italia, din ţările arabe, Emirate, în general. Implantul mamar, în general sunt femeile, dar să ştiţi că la lipoaspiraţii am procente egale, şi la bărbaţi şi la femei, sunt multe cereri de îmbunătăţiri la nivelul feţei dar astea merg mai mult prin injecţii”, a explicat  dr. Marcel Albean, specialist în microchirurgie plastică şi reconstructivă.
Din urmă vin şi tineri chirurgi, care se pregătesc să profeseze în domeniul chirurgiei estetice, deoarece consideră că este de viitor. Zeci de medici rezidenţi participă în aceste zile la o şcoală de vară, în Poiana Braşov, pe domeniul chirurgiei estetice. „Consider că toate intervenţiile de remodelare corporală şi de augumentare mamară vor continua să crească în popularitate. De asemenea şi toate procedurile de rejuvenare facială”, a precizat  Ioana Ghiurco, medic rezident anul 2.
La noi în ţară, operaţii estetice se fac doar în spitale private. Spitalele de stat fac intervenţii de chirurgie plastică reparatorie. Medici pe partea de chirurgie estetică şi reparatorie există.
„Chirurgia estetică se face în privat, acolo nu sunt probleme, decât eventual legate de costuri, dar pe partea de chirurgie plastică sunt foarte mulţi medici tineri care lucrează chiar dacă pe partea de gardă în spitalele publică, nu sunt semnalate probleme, avem o bună acoperire la nivel naţional”, a spus dr. Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie