Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 03:45

Rudele răniţilor de la Vel Pitar cer tratament în străinătate

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 10 noiembrie 2015

Două persoane sunt încă în stare gravă, la Terapie Intensivă

Rudele răniţilor de la Vel Pitar cer tratament în străinătate
Doi dintre cei cinci răniţi în explozia de joi seara de la Vel Pitar continuă să fie în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, dar stabilizaţi, Spitalul Judeţean Braşov luând legătura cu Ministerul Sănătăţii în cazul unui posibil transfer la clinici din străinătate. „În cursul dimineţii, femeia de 51 de ani şi bărbatul de 46 de ani se aflau, practic, într-un status nemodificat faţă de  dimineaţa zilei de vineri, când am făcut ultimele declaraţii, în sensul că nu putem să vorbim de modificări semnificative, nici spre ameliorare, nici spre agravare. Ei continuă să fie intubaţi şi ventilaţi mecanic”, ne-a explicat, ieri, dr. Camelia Ionescu (foto), medic primar, şef secţie ATI Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
 
Evoluţia pacienţilor poate fi imprevizibilă
Totodată, managerul Spitalului Judeţean, dr. Daniela Neculoiu, a declarat corespondentului Mediafax că starea celor cinci pacienţi răniţi în explozie, cu vârste între 40 şi 55 de ani, este staţionară, însă evoluţia lor poate fi imprevizibilă. „Cei doi pacienţi internaţi la ATI sunt stabilizaţi, dar în continuare în stare gravă, sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Vom vedea, pentru că evoluţia este imprevizibilă. Ceilalţi trei au fost în sala de operaţie, le-au fost îngrijite leziunile şi nu sunt mari probleme. Sunt spre bine, dar au nevoie în continuare de tratament, de autogrefare, când apar muguri de ţesut viu. Ei sunt internaţi la Chirurgie Plastică, au trecut deja 72 de ore şi nu au apărut complicaţii serioase, au trecut de perioada critică”, a spus dr. Neculoiu.
 
Spitalul Judeţean a discutat cu Ministerul Sănătăţii despre un posibil transfer la clinici din alte ţări
De asemenea, managerul Spitalului Judeţean a precizat că a discutat cu Ministerul Sănătăţii şi cu aparţinătorii celor doi pacienţi aflaţi în stare gravă, o femeie de 51 de ani şi un bărbat de 46 de ani, pentru un eventual transfer la clinici din străinătate. „Am avut o discuţie cu aparţinătorii care au cerut să fie transferaţi în străinătate, dar le-am explicat care sunt riscurile şi deocamdată nu avem niciun răspuns clar de la ei. În primul rând, trebuie să existe o cerere scrisă din partea aparţinătorilor, apoi să vedem dacă pacientul este transportabil, apoi trebuie completate formalităţile şi găsită o clinică din străinătate care să-i poată primi. Am luat legătura şi cu Ministerul Sănătăţii pentru a ne asigura sprijin”, a mai spus managerul de la Spitalul Judeţean.
 
Sedaţi, dar conştienţi
Deocamdată, cei doi pacienţi în stare gravă nu pot fi deconectaţi de la aparatele de ventilaţie, însă, datorită unui grad mai redus de sedare, ei sunt conştienţi. Pentru ei, dar şi pentru un al treilea pacient rănit şi el în timpul exploziei, medicii iau în calcul şi transplantul de piele. „Se pune problema mai multor transplanturi de piele. Practic, trei dintre ei, cu siguranţă vor avea nevoie de aceste transplanturi, însă, dintre aceştia trei, doi sunt  mai grav. Ideea este că beneficiem de suportul colegilor noştri de la Terapie Intensivă şi aşteptăm ca ei să fie reechilibraţi, pentru ca imediat după aceea să încercăm să introducem în tratamentul local şi această variabilă”, ne-a declarat Dan Grigorescu (foto), şeful secţiei de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului Judeţean. 
 
Trei victime au trecut de pericol
Cei trei răniţi care nu au avut plăgi atât de grave în urma exploziei de la fabrica de pâine se simt mai bine. „Starea celorlalţi trei este relativ bună, de aceea şi sunt pe secţie, pentru că se simt mult mai bine şi nu mai au nevoie de perfuzii şi de suport suplimentar de terapie intensivă, însă fac şi pe această cale un apel la prieteni şi la aparţinători să încerce nu doar să reducă, ci chiar să sisteze vizitele în salon pentru că le oferă un risc crescut de infecţii”, a mai spus Grigorescu. 
În urma exploziei de joi, 5 noiembrie, la moara de făină „Şapte Spice” a Vel Pitar, şase persoane au fost rănite şi transportate la spital, dintre care una, un bărbat de 31 de ani, a murit pe masa de operaţie la Spitalul Judeţean Braşov. Bărbatul era cel care a rămas prins sub dărâmături şi care a suferit traumatisme craniene foarte grave.
 
Strada a obosit sau s-a plictisit
La Braşov s-au pus ieri capăt protestelor #colectiv, după slaba participare de duminică seară (nici 70 de persoane adunate în Piaţa Sfatului), dar s-a încercat o mobilizare pentru un marş al tăcerii în semn de solidaritate cu victimele exploziei de la Vel Pitar.
Ora de întâlnire pentru „Moment de reculegere #velpitar, Braşov", eveniment lansat ieri pe Facebook, a fost ora 18.00, la moara societăţii Şapte Spice, parte componentă a grupului de firme Vel Pitar. Nu a fost anunţat niciun traseu, singurul lucru la care au făcut apel organizatorii evenimentului a fost să nu se scandeze nimic, manifestarea dorindu-se strict un marş al tăcerii.
La apel au răspuns aproximativ 20 de persoane, care au aprins câte o candelă în faţa VelPitar. În urma exploziei de joi, Adrian Ciolan, în vârstă de 31 de ani, a decedat la câteva ore de la producerea deflagraţiei.
 
Adrian Ciolan n-a mai putut fi salvat de medici.

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie