Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 19:10

Ruleta rusească cu Zarafescu la teatru

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 octombrie 2016

Pentru o comisie de juraţi e director de nota 5, alta îl instalează drept director de nota 10. Va fi un eşec sau un succes anunţat, urma va alege

Ruleta rusească cu Zarafescu la teatru

Foto: Andrei Paul

Scandalul de la TSA s-a mutat în „ograda juraţilor”. Cele două tabere ale actorilor, protestatarii lui Goga, cum sunt numiţi cei 13 actori care au reuşit să blocheze spectacolele la teatru, şi sindicaliştii, nenumăraţi, dar care spun că îi reprezintă pe ceilalţi angajaţi ai teatrului, 70 la număr, şi-au împărţit acum şi echipele de juraţi. Toate argumentaţiile pro şi contra pleacă de la  nota de la interviu a „candidatului unic”, Dan Zarafescu, singurul care a ajuns, şi la concursul din mai, şi la concursul din septembrie, în etapa finală, interviul, notat întâi cu 5,45, apoi cu 9,21.
A fost „picat” de prieteni ai lui Claudiu Goga, arată Sindicatul TSA în ultimul comunicat transmis mass media, în replică la afirmaţiile actorilor protestatari care acuzau un juriu şi un concurs „regizate” de Primărie pentru a-l înscăuna pe noul director, căruia i-au rescris de altfel CV-ul, înşiruind într-un comunicat de presă mesajele de ameninţare pe care le-ar fi trimis Zarafescu juraţilor ce l-au descalificat în luna mai. „Aveţi grijă pe unde mergeţi. Ce mâncaţi! Ce beţi! Ce aer respiraţi. Atenţie la boli grave... Dumnezeu să vă apere!”; „Ar trebui să fiţi adunaţi pe un stadion de 420.000, comunitatea din Braşov, şi să fiţi împuşcaţi...”, sunt doar o parte dintre acestea. Nici ieri, Dan Zarafescu nu le-a infirmat, nici nu şi le-a asumat, în schimb am primit la redacţie reacţii ale „destinatarilor”.



Prima reacţie a ţintelor ameninţărilor lui Zarafescu
„Şi eu şi colegii mei am ocolit soluţia devoalării publice a ameninţărilor domnului Zarafescu de după concurs, (nu comentez şi nu m-au atins în nici un fel consideraţiile domnului Zarafescu!), considerându-le, poate, un accident, pe fondul unei emoţii personale, poate o regretabilă reacţie necontrolată”, a precizat Lucian Sabados, managerul Teatrului «Maria Filotti» Brăila, membru în comisia de interviu care a analizat în luna mai candidatura dlui Zarafescu, notat atunci cu media 5,45. „În ceea ce priveşte prestaţia de la proba de interviu a domnului Zarafescu, nu este cadrul potrivit de a comenta aici, am făcut-o deja prin nota acordată”, a mai precizat directorul Teatrului din Brăila, care a mai făcut parte şi din comisia primului concurs, din august 2015, pentru numirea unui manager la teatrul braşovean, concurs la care Zarafescu nu a candidat. „În ambele situaţii, deşi componenţa comisiilor a fost diferită, am fost extrem de preocupat de acurateţea analizei lucrărilor scrise şi de obiectivitatea şi responsabilitatea implicării mele în probele de interviu”, a mai precizat Sabados, care a ţinut să puncteze şi profesionalismul de necontestat şi valoarea colegilor din comisia de evaluare: „La concursul din 26 mai 2016 (…) am apreciat în mod deosebit probitatea şi profesionalismul colegilor mei din comisia de concurs. Mă refer nu numai la doamna Carmen Stanciu (prorector UNATC „IL. Caragiale» Bucureşti” – n.r.) şi la domnii Adrian Găzdaru (managerul Teatrului Excelsior Bucureşti – n.r.) şi Attila Gasparik (managerul Teatrului Naţional Târgu Mureş – n.r.), ci şi la reprezentanţii Primăriei Municipiului Braşov”.

Primăria, regizor în mai: Zarafescu notat cu 5,45
Nu de aceeaşi părere sunt acum sindicaliştii din TSA: juraţii (selectaţi tot de Primărie) din mai au fost subiectivi, prieteni ai fostului director. „Suntem indignaţi de felul în care cei câţiva susţinători ai domnului Goga Claudiu  încearcă să arunce cu noroi în noul director al teatrului braşovean. Susţinătorii omului care nu a avut curaj să participe la concursurile succesive de ocupare a postului de conducere la Teatrul Dramatic se aruncă într-o cruciadă descalificantă, prin care îşi permit să publice conversaţii private pe care le atribuie, fără posibilitatea de a le dovedi, domnului Zarafescu”, e poziţia oficială a acestora asupra „comportamentului ameninţător” al celui care în curând le va fi director, după care ne trimit la CV-ul lui pentru a vedea cine este de fapt dl Zarafescu: „ oricine doreşte poate consulta CV dumnealui printr-un simplu search pe internet”.
Cât despre juraţii „înjuraţi” de Zarafescu, Sindicatul Independent al Salariaţilor din Teatrul Sică Alexandrescu  readuce în atenţie o petiţie mai veche a organizaţiei, înregistrată la Primăria Braşov în data de 3 iunie, imediat după primul concurs în care a candidat Zarafescu: „Nimic din profesionalismul şi solemnitatea – de aşteptat în astfel de situaţii – nu a caracterizat desfăşurarea interviului, acesta dovedindu-se a fi, de fapt, un simulacru. (…) Îndrăznim să calificăm astfel maniera de desfăşurare a interviului întrucât nimic nu poate justifica tonul maliţios şi întrebările retorice la care a fost supus candidatul, sugerându-se rezultatul competiţiei din capul locului”, au argumentat atunci sindicaliştii.
„De la început, domnul Sabados (Lucian Sabados – n.red.) a avut o atitudine vizibil ostilă faţă de candidat, manifestând-o pe parcursul concursului în diverse moduri”, este caracterizarea pe care au făcut-o reprezentanţii sindicatului managerului teatrului brăilean, membru în comisia de evaluare.
Practic, în luna mai, sindicaliştii reclamau exact ce reclamă acum actorii „grevişti”: lipsa de transparenţă, selectarea unor membrii ai comisiei de evaluare care au fost subiectivi, puşi special pentru a-l „lucra” pe Dan Zarafescu.

Primăria, regizor şi în iunie: Zarafescu notat cu 9,21
„S-a întors roata” nu putem decât constata acum, la concursul din septembrie, după care avem director la teatru, dar nu mai avem spectacole. Acelaşi candidat, acelaşi juriu, aceeaşi Primărie care a selectat juraţii, aceleaşi acuzaţii, doar că nemulţumiţii sunt actorii dintr-o altă tabără, care au decis acum o săptămână să nu mai urce pe scenă, în semn de protest faţă de modalitatea în care s-a desfăşurat ultima probă a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager a teatrului braşovean.  
De data aceasta, Dan Zarafescu a obţinut 9,61 pentru planul de management, 9,21 la interviu, astfel că nota finală a fost 9,41. Comisia a fost compusă din şase persoane, dintre care doi reprezentanţi ai Primăriei Braşov (Marilena Tudorache, de la Direcţia Economică, şi Marian Dicu, de la Direcţia Juridică) şi patru personalităţi culturale din România, respectiv Beatrice Rancea (director al Operei Naţionale Bucureşti), care a fost şi preşedintele comisiei de evaluare, Emil Boroghină (director al Festivalului   Internaţional   Shakespeare), Mircea M. Ionescu (dramaturg), Horaţiu Mihaiu (regizor artistic la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ). Interviul s-a desfăşurat în dimineaţa zilei de 29 septembrie, iar seara, actori au trimis un comunicat prin care şi-au anunţat protestul. Ei au spus că în timpul interviului, unuia dintre membrii comisiei de evaluare i s-a „pus pumnul în gură” în momentul în care adresa întrebări, dar şi că, în multe momente, unii dintre „juraţi” răspundeau în locul candidatului.  Un concurs regizat de Primărie pentru a-l favoriza pe Zarafescu, au concluzionat actorii.

Aproape director
Din tot acest scandal, unul dintre puţinele lucruri clare e cel al profesionalismului de necontestat al juriului. Nicio voce, fie ea a actorilor protestatari sau sindicalişti, nu contestă valoarea şi probitatea membrilor din cele două comisii. Rezultatele sunt însă la extreme, jucăm acum „ruleta rusească”. Probabil Zarafescu îşi va lua postul, iar vremea şi rezultatele lui la Teatru vor da verdictul: ori e albă, ori e neagră.
Cât despre „ameninţările” care au ieşit din gura lui Zarafescu, şi acestea ţin de o evaluare subiectivă, „e imoral, dar nu e ilegal”.  
Până una alta, lucrurile îşi urmează cursul, concursul fiind în faza finală. Contestaţiile se mai pot depune până vineri, 7 octombrie, dar acest demers poate fi făcut doar de către contracandidaţii lui Zarafescu la acest concurs, nu de către actori. Nu s-a anunţat public niciun contracandidat că ar fi nemulţumit, dar dacă, totuşi, va exista o contestaţie, termenul de soluţionare a acesteia este de trei zile. Dacă nu există, va fi emisă dispoziţia de primar privind numirea noului director, care îşi va prelua postul şi va trebui să demonstreze succesul propriului plan de management. 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie