leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6519 RON

1 USD = 3.9743 RON

1 GBP = 5.2505 RON

1 XAU = 153.7281 RON

1 AED = 1.0821 RON

1 AUD = 2.8891 RON

1 BGN = 2.3785 RON

1 BRL = 0.9619 RON

1 CAD = 3.0794 RON

1 CHF = 4.1133 RON

1 CNY = 0.5797 RON

1 CZK = 0.1820 RON

1 DKK = 0.6237 RON

1 EGP = 0.2218 RON

1 HUF = 1.4382 RON

1 INR = 0.0550 RON

1 JPY = 3.5403 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2370 RON

1 MXN = 0.2121 RON

1 NOK = 0.4849 RON

1 NZD = 2.6477 RON

1 PLN = 1.0836 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6375 RON

1 UAH = 0.1417 RON

1 XDR = 5.5764 RON

1 ZAR = 0.2747 RON

Editia 6809 - 21 sep 08:38

S-a deschis robinetul la căldură. Avarii apar însă în toate colţurile oraşului

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 12 octombrie 2017

Cei cu venituri mici pot depune, de luni, cererile pentru acordarea ajutorului de încălzire

S-a deschis robinetul la căldură. Avarii apar însă în toate colţurile oraşului

Foto: DIN AVARIE ÎN AVARIE. La PT2 CFR Florilor se lucra şi în 22 septembrie, iar atunci, „în câteva ore”  se anunţa problema rezolvată iar reţeaua pregătită pentru umplerea cu apă.

Deşi iniţial se luase decizia ca furnizarea agentului termic să înceapă din 1 noiembrie şi mai repede doar cu solicitare scrisă, scăderea temperaturilor a convins conducerea Serviciului Public Local de Termoficare să treacă la încălzirea caloriferelor în municipiu încă de la începutul acestei săptămâni. Totuşi, o parte dintre braşoveni au calorifere încă reci. „S-au constatat anumite avarii ca urmare a probelor tehnologice, unele dintre avarii au fost determinate de debranşări neanunţate, necontrolate, iar alte avarii au fost în reţeaua de distribuţie”, au explicat reprezentanţii municipalităţii braşovene. Astfel de situaţii sunt la PT 1 şi PT 2 din Florilor - Hărmanului şi parţial Zizin, pe bulevardul Vlahuţă sau pe Calea Bucureşti 49-59, zonă afectată de o debranşare ilegală, sau la PT 1 şi PT 5 din Tractorul. Totuşi, reprezentanţii Primăriei susţin că aceste probleme vor fi remediate în curând.
„Este o chestiune de câteva zile, de exemplu pe un anumit punct termic din Florilor, de astăzi (ieri – n.r.) începe furnizarea cu energie termică, pe celălalt punct termic este o chestiune de câteva zile”, au mai explicat reprezentanţii municipalităţii.  
În prezent, sistemul centralizat mai are aproxiamtiv 7.000 de abonaţi. Costul pe care populaţia îl plăteşte pentru o gigacalorie este de 198,87 lei inclusiv TVA.

De luni se pot depune cereri pentru ajutorul de încălzire
Consumatorii cu venituri mici pot depune, de luni, din 16 octombrie, cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat / gaze naturale/ energie electrică /combustibili solizi sau petrolieri pentru sezonul rece. Ajutorul se acordă pentru perioada 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018, în condiţiile stabilite de lege. Formularele reprezentând cererea şi declaraţia pe proprie răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei se pot ridica de la sediul Direcţiei de Servicii Sociale (DSS), str. Panselelor nr. 23, de luni până vineri, între orele 08,00-16,00.  De asemenea se pot descărca şi de pe adresa: www.brasovcity.ro, secţiunea e-functionar/servicii sociale/ajutoare de încălzire. Cererile însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia se vor depune tot la sediul DSS, conform următorului program: luni, marţi, miercuri, vineri: 08,30-17,00 şi joi: 08,30-18,00.
Pentru încălzirea în sistem centralizat, ajutorul se acordă familiilor cu un venit mediu lunar net de cel mult 786 de lei/membru de familie sau persoanelor singure cu un venit lunar net de cel mult 1.082 lei lunar şi constă într-o reducere cuprinsă între 5% şi 90% din valoarea efectivă a facturii lunare de încălzire.

Cât este ajutorul de încălzire
Pentru încălzirea cu gaze naturale sau electricitate, ajutorul se acordă familiilor sau persoanelor singure cu un venit mediu lunar net de cel mult 615 lei. De asemenea, familiile şi persoanele singure care utilizează pentru încălzirea locuinţei combustibili solizi sau petrolieri pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615 lei.
Pentru persoanele care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei se acordă, în sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure sume lunare cuprinse între 262 lei şi 20 lei, dar nu mai mult decât valoarea facturii individuale sau, după caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosită (pentru cei care folosesc gaze naturale  în regim de asociaţie).
Pentru persoanele care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinţei se dau, în sumă fixă, între 240 lei şi 48 lei, dar nu mai mult decât valoarea facturii individuale.
Persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat pentru încălzirea locuinţei vor beneficia de compensarea procentuală, între 90% şi 5%, a valorii efective a facturii la energie termică  în raport cu venitul net mediu lunar pe  membru de familie, respectiv al persoanei singure, dar nu mai mult decât valoarea ajutorului maxim lunar stabilit.
Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786,10 lei – 1082, compensarea procentuală este de 10%.
Pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 155 lei -786 lei, compensarea procentuală este mai mare cu 10% faţă de proporţiile stabilite pentru familie.
Pentru familiile şi persoanele singure, beneficiare de venit minim garantat, compensarea procentuală se acordă în proporţie de 100%.
Persoanele care utilizează lemne, cărbuni, combustibili petrolieri primesc sume lunare cuprinse între 54 lei şi 16 lei.

Modificări în stabilirea venitului cu care te încadrezi sau nu pentru a primi ajutor de încălzire
Anul acesta, vor fi câteva modificări în calcularea venitului mediu net. „Ca şi modificare la cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire, cetăţenii trebuie să ştie că se va lua în calcul indemnizaţia minimă pentru pensionari şi indemnizaţia pentru hrană pentru adulţii şi copiii care sunt diagnosticaţi cu HIV”, a explicat Mariana Topoliceanu, director DSS Braşov.
În schimb, nu vor mai fi incluse în calcul alocaţiile pentru copii, bursele sau veniturile consând în sume provenind din finanţări nerambursabile.
De asemenea, din documentaţia necesară dosarului de cerere a fost eliminat certificatul de neurmărire fiscală eliberat de Direcţia Fiscală Braşov, deoarece DSS poate verifica direct în baza de date a Direcţiei Fiscale situaţia solicitanţilor.

Din ce în ce mai puţini beneficiari de ajutor de încălzire
În sezonul de iarnă 2016-2017, de ajutor de încălzire au beneficiat 1967 de persoane. În sezonul de iarnă 2005-2006 erau 34.000 de beneficiari. Scăderea drastică a beneficiarilor, reprezentanţii DSS o pun pe seama faptul că puţini se încadrează la venitul net pentru a primi ajutor de încălzire, dar şi pentru că acum, situaţiile solicitanţilor sunt verificate rapid în bazele de date. De altfel, potrivit directorului Mariana Topoliceanu, în iarna 2012-2013 (înainte de încheierea protocolului prin care DSS poate verifica în baza de date ce venit real are solicitantul), în urma unui control al Curţii de Conturi au fost descoperite 400 de cazuri de fraudare, din care au fost recuperate sumele în proporţie de 95%. „În respectivele cazuri, nu s-a declarat un al doilea imobil, venituri suplimentare etc”, a detaliat Mariana Topoliceanu.  

Ce acte sunt necesare
Pentru ajutorul de încălzire, solicitantul trebuie să aducă, în copie, actele privind componenţa familiei (buletin/carte de identitate şi certificate de naştere pentru copii sub 14 ani), acte doveditoare privind veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii, o declaraţie pe proprie răspundere. Alte acte necesare sunt o adeverinţă de la Asociaţia de proprietari la care este arondat solicitantul, din care să rezulte numele, prenumele şi numărul persoanelor care locuiesc efectiv la adresa la care solicită acordarea ajutorului, dacă sunt trecute în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la plata cheltuielilor de întreţinere, în original; un contract de închiriere înregistrat la Finanţe în cazul celor care stau în chirie, factura de gaz/energie electrică pentru solicitanţii care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale /energie electrică pentru identificarea codului de client, talon auto/carte de identitate a vehiculului – pentru solicitanţii/membri de familie care deţin în proprietate autoturism, în copie.

Foto: Facebook/SPLT Braşov

+2 -0

Comentarii

Cristian

2017-10-12 06:51:58


Un sistem invechit de termoficare cu conducte ruginite si care va duce in Iarna la multe avarii.Din pacate pierderile din sistem vor fi suportate de beneficiari incalziri centrale,pentru a tine in viata in sistem neperformant.Tot sistemul trebuie innoit la standarde moderne numai asa puteti convinge ca propietari sa nu se mai debranseze in favoarea centralelor de apartament.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional