leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6614 RON

1 USD = 3.7984 RON

1 GBP = 5.2814 RON

1 XAU = 163.0820 RON

1 AED = 1.0341 RON

1 AUD = 3.0446 RON

1 BGN = 2.3834 RON

1 BRL = 1.1846 RON

1 CAD = 3.0592 RON

1 CHF = 3.9727 RON

1 CNY = 0.5937 RON

1 CZK = 0.1834 RON

1 DKK = 0.6259 RON

1 EGP = 0.2144 RON

1 HUF = 1.5077 RON

1 INR = 0.0596 RON

1 JPY = 3.4322 RON

1 KRW = 0.3565 RON

1 MDL = 0.2250 RON

1 MXN = 0.2042 RON

1 NOK = 0.4843 RON

1 NZD = 2.7707 RON

1 PLN = 1.1167 RON

1 RSD = 0.0393 RON

1 RUB = 0.0671 RON

1 SEK = 0.4742 RON

1 TRY = 1.0030 RON

1 UAH = 0.1323 RON

1 XDR = 5.4816 RON

1 ZAR = 0.3121 RON

Editia 6644 - 19 ian 02:29

S-au reîntors în Braşovul contemporan

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 17 iulie 2017

De astăzi, timp de două luni, în fiecare zi, în Piaţa Sfatului ne vom întâlni cu Apollonia Hirscher, Johannes Honterus, Maria Baiulescu, Elena Mureşanu, Andrei Mureşanu, Valentin Bakfark, Michael Weiss şi George Bariţiu. În carne şi oase. Ne vor spune „Istoria la persoana I”

S-au reîntors în Braşovul contemporan

Coboară din negura timpurilor şi revin printre braşovenii din zilele noastre să ne povestească despre viaţa lor, dar şi despre moştenirea lăsată cetăţii din vremea lor. Sunt cele opt personaje istorice din proiectul Istoria la persoana întâi, ediţia a II-a, care au avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o primă repetiţie cu public, înainte să înceapă efectiv să fie ghizi... altfel pentru turiştii sau braşovenii curioşi.
Personalităţile istorice mărturisesc că le place cum arată acum oraşul şi s-ar adapta noilor vremuri. Apollonia Hirscher, de exemplu – cea mai bogată femeie din Braşov din secolul al XVI-lea, căsătorită cu judele Lucas Hirscher, ar şti ce ar avea de făcut. „Cred că Apollonia ar vedea toate oportunităţile de afaceri din prezent şi, la fel, ar fi foarte înstărită, foarte bogată, eventual, cu o casă de modă, pentru că pe vremea aceea, ea fiind cea mai bogată din Braşov, sigur dădea tonul modei”, ne spune Apollonia, pe numele de buletin din 2017 Marilena Ghiţă.
După moartea soţului său, Apollonia Hirscher, născută în Sibiu, a preluat afacerile soţului şi a prosperat aici, la Braşov. „Deşi la început, negustorii nu mă priveau cu ochi buni, pentru că eram femeie, la scurt timp le-am demonstrat că sunt un bun negociator şi afacerist, aşa că afacerile au prosperat şi am construit această casă - Casa Negustorilor, care la vremea respectivă era cea mai mare clădire din Braşov, 67 de metri în lungime, şi era de fapt cum sunt mall-urile moderne, un loc unde se întâlneau breslaşii, negustorii, făceau afaceri, vindeau mărfurile”, ne mai povesteşte Apollonia Hirscher.
Ca şi Apollonia Hirscher, o altă braşoveancă nonconformistă a fost Elena Mureşanu. „Sunt prima pictoriţă din Braşov, cu studii de specialitate. La vremea aceea era un gest de curaj şi foarte nonconformist să faci aşa ceva, fiind femeie”, ne explică Elena Mureşanu, pe numele său real Andreea Olteanu.

Vom afla mai multe şi despre Valentin Bakfark
În Piaţa Sfatului va veni şi Andrei Mureşanu, căruia îi place cum arată acum oraşul. „S-au schimbat multe în urbea braşoveană, dar îmi place, sunt multe culori, oameni veseli”, sintetizează creatorul versurilor Imnului Naţional. „Contribuţia în dezvoltarea oraşului şi pentru ce sunt cel mai faimos – am scris versurile Imnului Naţional Deşteaptă-te, române! şi am participat activ la evenimentele din 1848”, mai spune Andrei Mureşanu, alias Bogdan Rotaru.
Anul acesta, în Piaţa Sfatului îl vom vedea şi pe Valentin Bakfark, cunoscut mai mult peste hotare. Va veni îmbrăcat aşa cum se ţinea mândru odinioară în veşmintele sale de modă renascentistă. „M-am născut aici în Braşov, acum vreo 500 de ani, în 1507, şi am fost renumit în toată Europa drept printre cei mai virtuozi cântăreţi de lăută. Am dezvoltat tehnica de cântat la lăută, cu mână stângă cu ciupit şi am avut nişte compoziţii extrem de complexe, care şi astăzi pentru studenţii de la Muzică, mai ales muzică medievală, sunt foarte greu de interpretat”, detaliază Valetin Valentin Bakfark – Teodor Poruţiu, în buletin.

Veşminte speciale de vară
Fiecare dintre cei selectaţi în acest proiect a urmat un curs de pregătire pentru a fi cât mai natural. Şi fiecare a avut motivaţia lui pentru a intra în acest proiect. „Eu, pe oriunde am fost, pe unde am mai vizitat, mereu dădeam de aceeaşi ghizi plictisitori, care nu mă atrageau deloc, aşa că am vrut să fac ceva diferit să atragem lumea, într-un mod unic”, ne explică Andreea Olteanu.
Braşovenii de seamă ai secolelor trecute se vor prezenta în faţa braşovenilor de astăzi în costume de epocă. Haine care au fost special croite, respectând modelul, pentru a suporta temperaturile de vară. „Pentru fiecare dintre cele opt personaje am lucrat cu doi croitori care să ne ajute în acest sens, avem culorile potrivite, modele potrivite, ţinutele pentru fiecare epocă şi evident, am încercat să fie ceva cât mai uşor şi de vară, pentru că acesta este sezonul”, a precizat Simona Ciuraru (foto), manager proiect „Istoria la persoana întâi”, Asociaţia Cultour.

De astăzi, pe Apollonia Hirscher, Johannes Honterus, Maria Baiulescu, Elena Mureşanu, Andrei Mureşanu, Valentin Bakfark, Michael Weiss şi George Bariţiu braşovenii şi turiştii îi vor vedea în Piaţa Sfatului, între orele 11.00 – 20.00. Vor fi minim două personaje o dată în centrul istoric până în 12 septembrie. Fiecare vă va spune povestea vieţii sale şi ce a lăsat moştenire braşovenilor de astăzi. Proiectul Asociaţiei Cultour este cofinanţat de Primăria Braşov.Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Braşov din secolul al XVI-lea - personaj interpretat de Marilena Ghiţă

Elena Mureşanu, prima pictoriţă din Braşov, cu studii de specialitate - personaj interpretat de Andreea Olteanu

Andrei Mureşanu, creatorul versurilor Imnului Naţional - personaj interpretat de Bogdan Rotaru
 

Valentin Bakfark, renumit toată Europa drept printre cei mai virtuozi cântăreţi de lăută - personaj interpretat de Teodor Poruţiu.
 


 

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Cu alt salariu

  Salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu a scăzut la circa 11.000 de lei pe lună, declaraţiei de avere de pe site-ul BNR. Isărescu a încasat anul trecut un salariu anual de 1,012 milioane[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Kovesi se apără

  Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit pentru prima dată public despre scandalul înregistrării în care a fost implicată. Aceasta a afirmat că materialul apărut public[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Aventură fiscală

  Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, sâmbătă, că a vorbi în acest moment despre impozitarea veniturilor bisericilor i se pare „un fel de aventură fiscală". „Mi[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Bârfa din vecini

  Nici nu s-a înfiinţat Guvernul Dăncilă că au şi apărut primele secrete... bine păzite. Jurnaliştii au descins ieri la Videle, de unde se trag prima femeie ministru de Interne, Carmen Dan,[...]

  2018-01-19 citeste mai mult
 • Marea curăţenie

  Scăpat de Mihai Tudose din fruntea Guvernului, Liviu Dragnea începe „marea curăţenie” în Executiv. Potrivit unor surse politice, şeful PSD vrea să se debaraseze de toţi[...]

  2018-01-19 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional