leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6603 RON

1 USD = 3.9613 RON

1 GBP = 5.2120 RON

1 XAU = 152.8355 RON

1 AED = 1.0785 RON

1 AUD = 2.8692 RON

1 BGN = 2.3828 RON

1 BRL = 0.9679 RON

1 CAD = 3.0570 RON

1 CHF = 4.0997 RON

1 CNY = 0.5762 RON

1 CZK = 0.1819 RON

1 DKK = 0.6248 RON

1 EGP = 0.2210 RON

1 HUF = 1.4399 RON

1 INR = 0.0545 RON

1 JPY = 3.5102 RON

1 KRW = 0.3543 RON

1 MDL = 0.2353 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.4868 RON

1 NZD = 2.6322 RON

1 PLN = 1.0865 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0602 RON

1 SEK = 0.4506 RON

1 TRY = 0.6447 RON

1 UAH = 0.1414 RON

1 XDR = 5.5615 RON

1 ZAR = 0.2754 RON

Editia 6812 - 26 sep 04:53

S-au reîntors în Braşovul contemporan

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 17 iulie 2017

De astăzi, timp de două luni, în fiecare zi, în Piaţa Sfatului ne vom întâlni cu Apollonia Hirscher, Johannes Honterus, Maria Baiulescu, Elena Mureşanu, Andrei Mureşanu, Valentin Bakfark, Michael Weiss şi George Bariţiu. În carne şi oase. Ne vor spune „Istoria la persoana I”

S-au reîntors în Braşovul contemporan

Coboară din negura timpurilor şi revin printre braşovenii din zilele noastre să ne povestească despre viaţa lor, dar şi despre moştenirea lăsată cetăţii din vremea lor. Sunt cele opt personaje istorice din proiectul Istoria la persoana întâi, ediţia a II-a, care au avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o primă repetiţie cu public, înainte să înceapă efectiv să fie ghizi... altfel pentru turiştii sau braşovenii curioşi.
Personalităţile istorice mărturisesc că le place cum arată acum oraşul şi s-ar adapta noilor vremuri. Apollonia Hirscher, de exemplu – cea mai bogată femeie din Braşov din secolul al XVI-lea, căsătorită cu judele Lucas Hirscher, ar şti ce ar avea de făcut. „Cred că Apollonia ar vedea toate oportunităţile de afaceri din prezent şi, la fel, ar fi foarte înstărită, foarte bogată, eventual, cu o casă de modă, pentru că pe vremea aceea, ea fiind cea mai bogată din Braşov, sigur dădea tonul modei”, ne spune Apollonia, pe numele de buletin din 2017 Marilena Ghiţă.
După moartea soţului său, Apollonia Hirscher, născută în Sibiu, a preluat afacerile soţului şi a prosperat aici, la Braşov. „Deşi la început, negustorii nu mă priveau cu ochi buni, pentru că eram femeie, la scurt timp le-am demonstrat că sunt un bun negociator şi afacerist, aşa că afacerile au prosperat şi am construit această casă - Casa Negustorilor, care la vremea respectivă era cea mai mare clădire din Braşov, 67 de metri în lungime, şi era de fapt cum sunt mall-urile moderne, un loc unde se întâlneau breslaşii, negustorii, făceau afaceri, vindeau mărfurile”, ne mai povesteşte Apollonia Hirscher.
Ca şi Apollonia Hirscher, o altă braşoveancă nonconformistă a fost Elena Mureşanu. „Sunt prima pictoriţă din Braşov, cu studii de specialitate. La vremea aceea era un gest de curaj şi foarte nonconformist să faci aşa ceva, fiind femeie”, ne explică Elena Mureşanu, pe numele său real Andreea Olteanu.

Vom afla mai multe şi despre Valentin Bakfark
În Piaţa Sfatului va veni şi Andrei Mureşanu, căruia îi place cum arată acum oraşul. „S-au schimbat multe în urbea braşoveană, dar îmi place, sunt multe culori, oameni veseli”, sintetizează creatorul versurilor Imnului Naţional. „Contribuţia în dezvoltarea oraşului şi pentru ce sunt cel mai faimos – am scris versurile Imnului Naţional Deşteaptă-te, române! şi am participat activ la evenimentele din 1848”, mai spune Andrei Mureşanu, alias Bogdan Rotaru.
Anul acesta, în Piaţa Sfatului îl vom vedea şi pe Valentin Bakfark, cunoscut mai mult peste hotare. Va veni îmbrăcat aşa cum se ţinea mândru odinioară în veşmintele sale de modă renascentistă. „M-am născut aici în Braşov, acum vreo 500 de ani, în 1507, şi am fost renumit în toată Europa drept printre cei mai virtuozi cântăreţi de lăută. Am dezvoltat tehnica de cântat la lăută, cu mână stângă cu ciupit şi am avut nişte compoziţii extrem de complexe, care şi astăzi pentru studenţii de la Muzică, mai ales muzică medievală, sunt foarte greu de interpretat”, detaliază Valetin Valentin Bakfark – Teodor Poruţiu, în buletin.

Veşminte speciale de vară
Fiecare dintre cei selectaţi în acest proiect a urmat un curs de pregătire pentru a fi cât mai natural. Şi fiecare a avut motivaţia lui pentru a intra în acest proiect. „Eu, pe oriunde am fost, pe unde am mai vizitat, mereu dădeam de aceeaşi ghizi plictisitori, care nu mă atrageau deloc, aşa că am vrut să fac ceva diferit să atragem lumea, într-un mod unic”, ne explică Andreea Olteanu.
Braşovenii de seamă ai secolelor trecute se vor prezenta în faţa braşovenilor de astăzi în costume de epocă. Haine care au fost special croite, respectând modelul, pentru a suporta temperaturile de vară. „Pentru fiecare dintre cele opt personaje am lucrat cu doi croitori care să ne ajute în acest sens, avem culorile potrivite, modele potrivite, ţinutele pentru fiecare epocă şi evident, am încercat să fie ceva cât mai uşor şi de vară, pentru că acesta este sezonul”, a precizat Simona Ciuraru (foto), manager proiect „Istoria la persoana întâi”, Asociaţia Cultour.

De astăzi, pe Apollonia Hirscher, Johannes Honterus, Maria Baiulescu, Elena Mureşanu, Andrei Mureşanu, Valentin Bakfark, Michael Weiss şi George Bariţiu braşovenii şi turiştii îi vor vedea în Piaţa Sfatului, între orele 11.00 – 20.00. Vor fi minim două personaje o dată în centrul istoric până în 12 septembrie. Fiecare vă va spune povestea vieţii sale şi ce a lăsat moştenire braşovenilor de astăzi. Proiectul Asociaţiei Cultour este cofinanţat de Primăria Braşov.Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Braşov din secolul al XVI-lea - personaj interpretat de Marilena Ghiţă

Elena Mureşanu, prima pictoriţă din Braşov, cu studii de specialitate - personaj interpretat de Andreea Olteanu

Andrei Mureşanu, creatorul versurilor Imnului Naţional - personaj interpretat de Bogdan Rotaru
 

Valentin Bakfark, renumit toată Europa drept printre cei mai virtuozi cântăreţi de lăută - personaj interpretat de Teodor Poruţiu.
 


 

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Cu alt salariu

  Salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu a scăzut la circa 11.000 de lei pe lună, declaraţiei de avere de pe site-ul BNR. Isărescu a încasat anul trecut un salariu anual de 1,012 milioane[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Kovesi se apără

  Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit pentru prima dată public despre scandalul înregistrării în care a fost implicată. Aceasta a afirmat că materialul apărut public[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Aventură fiscală

  Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, sâmbătă, că a vorbi în acest moment despre impozitarea veniturilor bisericilor i se pare „un fel de aventură fiscală". „Mi[...]

  2017-07-17 citeste mai mult
 • Alt referendum

  PMP va face demersuri pentru declanşarea unui referendum privind introducerea votului electronic la toate tipurile de alegeri, a anunţat, marţi, preşedintele acestui partid, Eugen Tomac. El a anticipat[...]

  2018-09-26 citeste mai mult
 • De vineri, altă lege

  Începând de vineri, 28 septembrie, va intra în vigoare noua lege ce vizează organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, Legea nr. 196/2018.[...]

  2018-09-26 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional