Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 03:52

Săcele atacă Judeţul. A scos de la naftalină patru moşteniri Căncescu

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 05 decembrie 2019

Primăria Săcele şi Consiliul Judeţean Braşov, acum în instanţă din cauza „Casei NATO” şi a Registrului agricol. Plus alte două nemulţumiri puse ieri pe tapet

Săcele atacă Judeţul. A scos de la naftalină patru moşteniri Căncescu

Primăria Săcele a început miercuri o „dispută” de la distanţă cu administraţia judeţeană, primarul municipiului, Virgil Popa, reclamând faptul că parteneriatele încheiate în urmă cu mai mulţi ani cu Consiliul Judeţean Braşov sunt „păguboase”.
Pentru a-şi argumenta punctul de vedere, edilul a făcut o conferinţă de presă pentru miercuri, cu teme care, surprinzător, au avut un singur punct în comun: toate fac referire la probleme din fostele mandate ale Executivului judeţean.
El a amintit de proiectul ce vizează înfiinţarea Registrului Agricol (implementat începând cu anul 2013 de Consiliul Judeţean Braşov, în parteneriat cu 15 primării din judeţ), de „Casa NATO” -foto- (realizată în anul 2008 de administraţia judeţeană, în baza unui parteneriat cu Primăria Săcele), dar şi de amenajarea străzilor din cartierul ANL Bunloc sau de Asociaţia ISO Mediu (care are ca obiectiv gestionarea deşeurilor la nivelul judeţului Braşov). De altfel, în cazul primelor două proiecte, respectiv Registrul Agricol şi „Casa NATO”, disputa dintre cele două instituţii s-a mutat în instanţă.

Registrul agricol electronic: de la intenţii bune la eşec
În ceea ce priveşte Registrul Agricol, primarul municipiului Săcele a amintit că acesta a fost realizat printr-un proiect european, în valoare totală de 6.530.332 lei, accesat de Consiliul Judeţean Braşov în anul 2013. Acesta a spus că proiectul prevedea implementarea unui registru agricol electronic în 15 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv Apaţa, Augustin, Bod, Caţa, Feldioara, Fundata, Ghimbav, Jibert, Măieruş, Predeal, Rupea, Teliu, Zărneşti şi municipiul Săcele. Acordul de parteneriat între Consiliul Judeţean Braşov şi cele 15 primării a fost semnat în 30 mai şi este valabil până la data de 31 decembrie 2020. Pentru implementarea acestui proiect, în 20 ianuarie 2015, Consiliul Judeţean Braşov a semnat un contract cu firma Siveco, durata acestuia fiind de 69 de luni. În 30 decembrie 2015, municipiul Săcele şi Consiliul Judeţean Braşov au semnat un contract de comodat având ca obiect darea în folosinţă a bunurilor necesare implementării proiectului. „De la acea dată, apoi pe parcursul anilor 2016, 2017 şi 2018, municipiul Săcele a comunicat Consiliului Judeţean Braşov că programul informatic este nefuncţional, fiind imposibil de utilizat. De altfel, în 29 octombrie 2018 am constituit o comisie de monitorizare a implementării proiectului, care a constatat că programul nu a fost funcţional nici un moment, că nu au fost realizate teste asupra tuturor componentelor livrate conform instrucţiunilor de instalare şi folosire, dar şi că între furnizor şi beneficiar nu a fost semnat nici un acord de instalare. De asemenea, comisia a constatat că nu există un grafic de mentenanţă, nu a fost asigurată instruirea personalului în privinţa programului şi nu a putut fi preluată baza de date a Primăriei, din moment ce programul era nefuncţional”, a precizat primarul.
În aceste condiţii, Virgil Popa a precizat că în 8 ianuarie 2019, Primăria Săcele a transmis o adresă către Consiliul Judeţean Braşov, prin care a anunţat intenţia de retragere din acest parteneriat. „Consiliul Judeţean Braşov ne-a comunicat că acordul încheiat nu permite retragerea membrilor, astfel că nu se poate accepta solicitarea. În 9 mai 2019, Municipiul Săcele a emis o nouă adresă prin care a solicitat retragerea din parteneriat, având în vedere că liderul de proiect nu şi-a executat propriile obligaţii contractuale”, a mai spus primarul.
În aceste condiţii, Popa a precizat că pentru a obţine retragerea  din parteneriat, Municipiul Săcele a deschis o acţiune în instanţă. „În luna decembrie 2020 ar trebui să semnăm că proiectul funcţionează. Eu nu îmi asum decizia asta. De altfel, am discutat şi cu ceilalţi primari şi toţi au spus că nu funcţionează. Din punctul meu de vedere, acest proiect a avut la bază intenţii bune, dar, în realitate, a fost un eşec”, continuat primarul.
Pe de altă parte, edilul consideră că implementarea acestui proiect nu era necesară la Săcele, având în vedere că primăria are de mulţi ani un soft care funcţionează fără probleme şi este actualizat periodic.
Referitor la „proiectul Siveco”, cum l-a denumit Virgil Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a ţinut să precizeze că  a fost implementat înainte ca el să preia conducerea administraţiei judeţene. „Consiliul Judeţean Braşov, împreună cu toate unităţile teritorial administrative au responsabilitatea implementării acestui proiect. El este într-o monitorizare continuă. Am sesizat toate aceste aspecte. Sistemul a fost implementat împreună cu primăriile, în funcţie de nevoile acestora. Toate cele 15 primării au fost parte în acest proiect în momentul în care s-a implementat”, a declarat Adrian Veştea. Întrebat dacă investiţia se justifică, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că „a fost un proiect cu bani europeni. Consiliul Judeţean l-a implementat împreună cu celelalte unităţi administrativ teritoriale. Referitor la eficienţă, cred că sunt responsabili cu toţii. Reprezentanţii primăriilor au participat la recepţii, au primit echipamente, au primit programele informatice de care au avut nevoie (…) Vina cred că poate fi evaluată şi împărţită între cei care vor avea această responsabilitate”, a declarat Veştea.

Casa NATO, şubredă şi în vizorul procurorilor
Un alt proiect despre care Virgil  Popa a declarat că a fost un „eşec” se referă la „Casa NATO” din cartierul săcelean Gârcini. Casa a fost realizată în 2008 de Consiliul Judeţean Braşov, în baza unui parteneriat cu Primăria municipiului Săcele. Construcţia de tip modular a costat în jur de 20.000 de euro şi a fost realizată în ideea în care ar fi urmat să fie transformată într-un mic bloc de locuinţe sociale, însă nu a fost folosită nici măcar o zi, iar potrivit primarului Virgil Popa, este într-o stare precară şi, dacă se va încerca mutarea ei, construcţia s-ar putea „dezmembra”. De asemenea, edilul spune ca această construcţie a fost ridicată ilegal, în fondul forestier al municipiului.
„Noi am solicitat Consiliului Judeţean Braşov să o demoleze. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, am deschis un proces, iar instanţa să decidă”, a declarat Virgil Popa, care a spus şi că proiectul face obiectul unei anchete penale.
De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a amintit că „este un proiect care vine din urmă. Este un proiect care a face obiectul unei anchete. Este un proiect pe care nu noi l-am implementat. Sunt aspecte care, probabil, îl nemulţumesc pe primarul municipiului Săcele. Şi eu am aceeaşi nemulţumire”. Despre acţiunea în instanţă deschisă de Primăria Săcele, Adrian Veştea spus: „Le urăm succes. Foarte bine că au făcut acest lucru. În prezent, această clădire este într-o anchetă şi probabil, orice perturbate a anchetei poate avea consecinţe nedorite. Cineva poate să considere că am ascuns cine ştie ce lucruri necesare soluţionării cazului”. Preşedintele CJ Braşov a afirmat că fostul primar al municipiului Săcele şi fosta conducere a administraţiei judeţene au semnat un protocol de predare-primire, iar Consiliul Judeţean Braşov şi Consiliul Local Săcele au aprobat hotărâri în acest sens.   

Cotizaţie pentru o asociaţie care nu a reuşit să închidă rampa de gunoi  
Pe lângă cele două proiecte, Virgil Popa a amintit că în urmă cu mai mulţi ani, în baza unui parteneriat încheiat între Primăria Săcele şi Consiliul Judeţean Braşov în anul 2006, administraţia judeţeană s-a angajat să reabiliteze mai multe străzi din cartierul ANL Bunloc. „Nu au fost făcut lucrările. Am preluat înapoi străzile, iar anul trecut le-am modernizat”, a mai spus edilul.
Acesta s-a declarat nemulţumit şi de „versiunea iniţială” a Asociaţiei ISO Mediu. „Aceasta a fost înfiinţată în anul 2011 şi ar fi trebuit să rezolve problema gropilor neconforme. Din anul 2011 noi am plătit o cotizaţie, dar nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte închiderea gropii de gunoi. Abia anul acesta, prin Administraţia Fondului de Mediu, am obţinut o finanţare nerambursabilă pentru realizarea lucrărilor”, a explicat reprezentantul Primăriei Săcele.
Toate cele 4 proiecte „dezvăluite” ieri sunt implementate în mandatele fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie