Curs BNR

1 EUR = 4.9765 RON

1 USD = 4.6373 RON

1 GBP = 5.8018 RON

1 XAU = 350.3208 RON

1 AED = 1.2626 RON

1 AUD = 3.0320 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8988 RON

1 CAD = 3.3966 RON

1 CHF = 5.0832 RON

1 CNY = 0.6399 RON

1 CZK = 0.1978 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2662 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9616 RON

1 KRW = 0.3369 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4220 RON

1 NZD = 2.7605 RON

1 PLN = 1.1498 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4261 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1171 RON

1 XDR = 6.1121 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:22

Şaguna, Meşotă şi şcolile 8 şi 27 dau „olimpicii” la fizică

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 29 ianuarie 2020

12 premii şi o menţiune au intrat în palmaresul Centrului Judeţean de Excelenţă, la început de an. 14 copii care studiază fizica la nivel de performanţă s-au întors, din nou, cu premii de la Concursul Naţional de Fizică, Astrofizică şi Astronomie

Şaguna, Meşotă şi şcolile 8 şi 27 dau „olimpicii” la fizică

Două premii I absolute (care sunt decernate concurenţilor ce obţin cel mai mare punctaj în categoria de concurs la care participă), două premii I, şapte premii II, un premiu III şi o menţiune. Sunt premiile cu care s-au întors, la începutul lunii ianuarie, de la Concursul Naţional de Fizică, Astrofizică şi Astronomie „Marin Dacian Bica”, din Suceava, 14 elevi braşoveni, din clasele VI – XII. Sunt elevi de la Colegiul Naţional „Andrei Saguna”, Colegiul Naţional „Ioan Meşotă”, Colegiul „Nicolae Titulescu” şi Şcolile Gimnaziale nr. 8 şi 27 şi ei studiază fizica, la nivel de performanţă, la Centrul Judeţean de Excelenţă din Braşov.
Concursul a avut loc în perioada 6-10 ianuarie, la Voroneţ, la finalul taberei de fizică. La activităţile din cadrul taberei şi la concurs au participat aproximativ 400 de elevi din 30 de judeţe.
Pentru unii dintre elevii braşoveni a fost o nouă participare în această competiţie, dar toţi au venit cu „tolba” încărcată de premii.
De exemplu, Ştefan Ionel Dumitrescu, elev în clasa a VII-a, a obţinut, şi în acest an, premiul I Absolut, iar pentru el, fizica este mai mult decât o pasiune, după cum ne-a mărturisit. „Este foarte interesantă, practic, mă ajută să înţeleg cum funcţionează lumea, toate fenomenele se bazează pe legile fizicii şi cu cât ştiu mai mult, cu atât înţeleg mai mult de ce trăim aşa şi nu altfel. În fiecare zi cu asta mă ocup, dar, ca să mă relaxez, alternez materiile, de la fizică la latină, de la latină la matematică, apoi la geografie şi tot aşa”, a explicat elevul.
Nicoleta Maria Caranfil, din clasa a X-a, a participat pentru prima dată în acest concurs şi a revenit acasă cu premiul II. Şi pentru ea, fizica este „floare la ureche”. „E prima participare la acest concurs, dar am mai fost la olimpiade pe parcursul timpului. De obicei învăţ pentru a mă relaxa, dar depinde de perioadă. Cât despre viitor, aş dori să rămân în ţară, dar nu ştii niciodată ce îţi rezervă viitorul”, a spus şi Maria. 



La Centrul Judeţean de Excelenţă va fi şi un laborator de mecatronică
Fizica este doar una dintre cele 9 discipline care sunt studiate la nivel de performanţă, în Centrul Judeţean de Excelenţă. Vorbim despre Română, matematică, biologie, chimie, informatică, astrologie, geografie şi germană. Anul trecut, elevii Centrului Judeţean de Excelenţă Braşov au obţinut peste 70 de premii naţionale la toate disciplinele studiate. Conducerea Centrului vrea să să-l dezvolte. „Dacă anul trecut am înfiinţat un nou laborator – laboratorul de electronică, coordonat de profesori de la Departamentul de electronică de la Universitatea Transilvania, în anul 2020 vom înfiinţa şi un laborator de mecatronică, robotică, în strânsă legătură cu cel de electronică, urmează să dotăm acel laborator şi avem de gând să participăm nu doar la concursuri teoretice, ci axate pe latura practică”, a explicat directorul Centrului, prof. Luciu Alexandrescu.

Anul acesta, centrul va primi mai mulţi bani de la Primărie
Centrul este finanţat de municipalitate, care, anul trecut a alocat peste 1,2 milioane lei. În acest an, în proiectul de buget sunt prevăzuţi peste 1,3 milioane lei pentru funcţionare. „Am susţinut întotdeauna învăţământul şi performanţa, pentru că aceste lucruri fac în primul rând un oraş să se dezvolte. Ne-am implicat în acest proiect pentru Braşov, la fel cum am făcut-o şi în învăţământul profesional sau în domeniul sportiv. Sper ca toţi aceşti elevi să rămână în Braşov, să studieze mai departe, să facă performanţă, să îşi găsească un loc de muncă aici şi să demonstreze că nu este aşa rău să trăieşti în România, mai ales dacă ai la îndemână tot ce îţi trebuie pentru a te dezvolta pe plan personal şi profesional. Acest centru funcţionează ca orice altă instituţie de învăţământ de stat cu personalitate juridică, la nivelul municipiului. Primăria şi Consiliul Local finanţează tot ce înseamnă cheltuieli de funcţionare. Le mulţumesc însă şi celorlalte părţi implicate în sprijinirea funcţionării acestei instituţii, în special domnilor profesori, şi agenţilor economici, care, prin parteneriate şi sponsorizări, participă la oferirea celor mai bune condiţii de studiu elevilor înscrişi la acest centru. Şi, desigur, le mulţumesc elevilor pasionaţi care învaţă aici, care îşi sacrifică timpul liber pentru a face performanţă şi care aduc recunoaştere Braşovului prin rezultatele lor de excepţie”, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.



Ei sunt elevii premiaţi
Dumitrescu Ştefan Ionel, clasa a VII-a – Premiul I Absolut
Dragomir Andrei Marius, clasa a VIII-a – Premiul I Absolut
Baloş Ioana-Teodora, clasa a VI-a – Premiul I
Margine Ioan-Cristian, clasa a VI-a – Premiul I
Medan George Matei, clasa a VII-a – Premiul II
Pop Rareş Andrei, clasa a VII-a – Premiul II
Coza Petru Ioan, clasa a IX-a – Premiul II
Neagoe Teodor, clasa a IX-a – Premiul II
Caranfil Nicoleta Maria, clasa a X-a – Premiul II
Chelariu Daniel George, clasa a XI-a – Premiul II
Vorovenci Rareş, clasa a XII-a – Premiul II
Rusen Alexandra Ioana, clasa a VIII-a – Premiul III
Popa Rareş Andrei, clasa a IX-a – Menţiune

„Vine cine vrea, rămâne cine poate”
Pornit iniţial ca o activitate de voluntariat, Centrul Judeţean de Excelenţă Braşov este o instituţie publică de învăţământ preuniversitar care a luat fiinţă în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei din 18 august 2015, ca urmare a iniţiativei unui grup de cadre didactice, printr-un protocol de colaborare încheiat între Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Ministerul Educaţiei. Centrul a început să funcţioneze din luna octombrie a anului şcolar 2016-2017, în clădirea Colegiului Nicolae Titulescu, complet renovată şi dotată de municipalitate. O altă parte din fonduri provine din sponsorizări şi donaţii.
Admiterea în centru se face în baza unei solicitări din partea elevilor/părinţilor şi în baza unui test creativ. „La noi vine cine vrea şi rămâne cine poate”, afirmă directorul Centrului. Cursurile se ţin după programul şcolar al elevilor, nu repetă informaţiile de la şcoală şi sunt ţinute de profesori universitari şi de cei mai buni profesori din învăţământul preuniversitar. Este obligatorie prezenţa cel puţin o dată pe săptămână, iar un curs durează între două ore şi jumătate şi trei ore, în funcţie de vârsta elevilor. Elevii sunt însă încurajaţi să vină la centru de câte ori doresc, pentru a face experimente şi studii practice, iar profesorii sunt în fiecare zi la dispoziţia acestora. Există şi o platformă on-line prin care elevii pot comunica între ei sau cu profesorii.

+6 -1

Comentarii

'.'

2020-11-22 22:46:59


'Referitor la cele 9 discipline care se studiaza, printre ele se număra și astronomia, nu astrologia.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie