Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:51

Salamul de Sibiu, care se produce şi la Braşov, a devenit produs protejat şi recunoscut la nivelul UE

Autor:

Publicat la 22 februarie 2016

Nemţii de la Reinert Feldioara produc anual peste 400 de tone din acest salam.

Salamul de Sibiu, care se produce şi la Braşov, a devenit produs protejat şi recunoscut la nivelul UE
România a reuşit să înregistreze Salamul de Sibiu ca produs protejat şi recunoscut la nivelul Uniunii Europene, iar decizia a fost publicată vineri în Jurnalul Oficial al UE, potrivit Ministerului Agriculturii.
Conform procedurilor de înregistrare a unei denumiri în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate (IPG), nu a fost depusă în termenul legal nicio declaraţie de opoziţie. Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere în aplicare al Comisiei Europene, produsul ”Salam de Sibiu” (IGP) dobândeşte denumirea de indicaţie geografică protejată, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv pe 10 martie.
Salamul de Sibiu este al doilea produs pe care România reuşeşte să îl certifice la nivel european după Magiunul de Topoloveni, care a obţinut această recunoaştere în 2011.
Fabrica de la Feldioara a nemţilor de la Reinert are a doua mare capacitate de producţie de „Salam de Sibiu”, cu 415 tone. Pe primul loc se clasează Salbac Bacău, cu o capacitate anuală de 1.800 de tone, iar pe locul trei se află Scandia Sibiu, cu o capacitate de 380 de tine de „Salam de Sibiu”.
Procesatorii de mezeluri Salbac (Bacău), Salsi (Sinaia), Aldis (Călăraşi), Reinert şi Scandia (Sibiu), cu afaceri cumulate de 100 milioane de euro/an, acoperă 98% din vânzările de Salam de Sibiu din România, o felie de 30 de milioane de euro anual pentru industria mezelurilor. Pe piaţa locală se vând anual 1,5 milioane de kilograme de Salam de Sibiu la un preţ mediu de 90 de lei/kilogram (45 lei un baton de 500 g).
 
Salamul de Sibiu s-a produs la… Sinaia
Ca un mic istoric, Salamul de Sibiu nu a avut niciodată Sibiul ca primă gazdă, ci a fost produs la Sinaia, la iniţiativa italianului Fillipo Dozzi, care deşi pietrar, avea cunoştinţe de mezelărie din familie, fiind priceput la producerea salamurilor crud-uscate.
Numele de Salam de Sibiu a apărut din întâmplare. Salamurile exportate de Dozzi se numeau Salam de Iarnă, dar pe ele apărea şi inscripţia Vama Sibiu şi cum Transilvania vremii era sub control maghiar, care nu vroia concurenţă valahă (producea şi Ungaria salamuri crud uscate) partenerii de afaceri ai lui Dozzi au preferat formula de Salam din Vama Sibiu, care ulterior a devenit Salam de Sibiu.
 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie