Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 20:54

Satul din trei săli de şcoală gimnazială

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 02 iulie 2018

Muzeul Etnografic, Olimpic şi de Artă Contemporană „Nicolae Frunteş” a fost inaugurat în Şcoala Gimnazială de la Şirnea. Pentru ceilalţi 6 copii ai satului care merg la şcoală, mai sunt 3 săli de clasă

Satul din trei săli de şcoală gimnazială

Foto: CEL MAI NOU OBIECT din Muzeul din Şcoală este Trofeul Sport şi Responsabilitate Socială, oferit în 2011, de Comitetul Internaţional Olimpic de la Lausanne, pentru ceea ce se întâmplă an de an la Şirnea, de peste 30 de ani, în 23 iulie, de Ziua Olimpismului

O carte de rugăciuni, îmbrăcată în piele de viţel, un Penticostarion de la 1859, abecedar de la începutul secolului trecut, ba chiar şi tăbliţe de scris, pentru elevi, alături de ustensile de bucătărie vechi, unelte tradiţionale ale păstorilor. Sunt câteva dintre bijuteriile pe care le vor găsi turiştii care aleg să deschidă uşa Muzeului Etnografic, Olimpic şi de Artă Contemporană „Nicolae Frunteş”, care a fost inaugurat în Şcoala Gimnazială de la Şirnea, sâmbătă.
Sunt aproape 700 de obiecte, găzduite în trei săli de clasă şi, în fapt, reprezintă doar 40% din colecţia reală a muzeului „Nicolae Frunteş”, care a fost adăpostită în clădirea fostei Primării, însă care are nevoie de reabilitare. Expoziţia temporară deschisă în Şcoala din Şirnea a fost posibilă graţie proiectului cultural „Muzeul din şcoală – proiect de valorificare a colecţiei «Nicolae Frunteş» şi a moştenirii culturale comunitare din Şirnea”, iniţiat de Muzeul Casa Mureşenilor, Asociaţia Pro Şirnea, Primăria din Şirnea, cu finanţarea de la AFCN şi Consiliul Judeţean.

Foto: CEL MAI VECHI OBIECT – o carte de rugăciuni îmbrăcată în piele de viţel, ce datează de la 1700, alături de un Penticostarion din 1859
3. Vechiul iconostas salvat de Radu Frunteş înainte să ajungă lemn de foc

Cum a început
Muzeul „Nicolae Frunteş” a fost înfiinţat în 1964. Din 1986 a fost preluat de fiul întemeietorului – Radu Frunteş, care a continuat munca părintelui său, de a strânge valorile satului natal. Muzeul conţine mii de obiecte, însă de-a lungul timpului, nu au avut parte de lucrări de conservare.
Managerul Muzeului Casa Mureşenilor a amintit că povestea Muzeului din Şcoală s-a născut în urmă cu doi ani, când a însoţit o delegaţie a ICR, cu 35 de străini, iar coordonatoarea grupului a propus o excursie la Şirnea, în primul sat turistic din România. „Atunci am avut primul contact cu Radu Frunteş, atunci ne-a arătat şi muzeul şi am promis că ne vom întoarce, pentru a face ce trebuie făcut pentru muzeu. Noi am scris un proiect – Colecţia Nicolae Frunteş - un model sustenabil de protejare a patrimoniului. Anul trecut ne-am ocupat de întreaga colecţie, prin activităţi de conservare preventivă şi activă. Erau obiecte atacate de cari, de rugină. Am propus domnului Frunteş o etapă de tranziţie, să deschidem muzeul din şcoală, astfel că am scris un alt proiect - Muzeul din şcoală – proiect de valorificare a colecţiei «Nicolae Frunteş» şi a moştenirii culturale comunitare din Şirnea”, a amintit Valer Rus, manager Muzeul Casa Mureşenilor.
„Sunt bunuri culturale legate de valorile istorice şi culturale din Şirnea, valori etnografice, olimpice şi de artă contemporană.  Dacă nu ne-am fi ocupat de toate aceste obiecte, probabil în câţiva ani, starea de degradare în care se aflau ar fi dus la dispariţia lor”, a subliniat Cristina Seitz, managerul celor două proiecte.

Foto: UN... PERUAN LA ŞIRNEA: Prezent la inaugurarea muzeului a fost şi Hank, un student din Peru, venit să studieze un an la Universitatea Transilvania: „Este prima dată când vin aici la Şirnea, e foarte frumos muzeul, dar şi localitatea e foarte frumoasă. Eu sigur voi reveni”, a mărturisit Hank, din Peru, student la Universitatea „Transilvania”.

„Nu puteam lăsa această zestre extraordinară”
„Pentru mine e o bucurie deplină pentru că un mic muzeu a fost organizat în Şcoala din Şirnea în anii 1964, din 68 a funcţionat în fosta clădire a Primăriei din Şirnea şi iată după atâta timp, se redeschide o secţie muzeală nouă în Şcoala din Şirnea. Acest vis al fondatorului satului turistic din România şi al muzeului care-i poartă numele – Nicolae Frunteş este vizibil, s-a realizat. Mi-am dorit să duc mai departe moştenirea pe care am primit-o. este o obligaţie morală. Tatăl meu nu a fost plătit pentru ceea ce a făcut, nici eu nu sunt salariatul acestui muzeu, dar nu pot lăsa această zestre extraordinară”, a mărturisit Radu Frunteş.
Primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, a promis că vechiul muzeu, în care era mai mult spaţiu, va fi reabilitate, în acest sens fiind alocaţi deja 50.000 de lei. Problema acolo este cu terenul, care este unul privat. „Dezvoltarea unei comunităţi nu înseamnă numai infrastructură, canalizare, apă, iluminat, ci şi păstrarea valorilor tradiţionale, a comorilor ce vorbesc despre rădăcinile noastre şi, fiind vizitate, ele duc mai departe mesajul omului de aici, al omului de munte”, a spus Marian Pâtea.

Foto: MARICICA PUICĂ VINE LA ŞIRNEA „CA LA EA ACASĂ”. „Sunt nişte oameni deosebiţi aici şi eu nu aş fi crezut că la noi în ţară există astfel de persoane. Sunt alte localităţi poate mai bogate, dar în care oamenii nu se implică să păstreze ce au aşa cum o fac o mână de oameni aici”.

Foto: ÎNTÂLNIREA FIILOR SATULUI. Inaugurarea muzeului a fost făcută în aceeaşi zi în care, la Şirnea, a avut loc şi întâlnirea Fiilor Satului şi în acelaşi week-end în care a fost programat Festivalul „Măsura Laptelui”, aflat la cea de-a 50-a ediţie – una jubiliară.



Foto: SATUL CU 6 ELEVI. În Şirnea trăiesc acum 248 de persoane. Doar 6 copii merg la şcoală, dintre care trei sunt în clasa a VIII-a, doi în clasa a VI-a şi unul este în clasă primară.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie