Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 07:44

Scandalul „dna C.C.” sau „calul troian” din spitalul Covid: Secţia modulară de terapie intensivă din curtea „Judeţeanului”, transformată în „jucărie electorală”?

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 iulie 2020

Conducerea spitalului acuză Fundaţia Hera şi anumiţi politicieni, susţinători ai acesteia, că au politizat acest proiect

Scandalul „dna C.C.” sau „calul troian” din spitalul Covid:  Secţia modulară de terapie intensivă din curtea „Judeţeanului”, transformată în „jucărie electorală”?

După ce a propus Consiliului Judeţean Braşov un proiect privind amenajarea la Spitalul Clinic Judeţean Braşov a unei secţii modulare de terapie intensivă, a găsit uşa deschisă la spitalul judeţean pentru un parteneriat la o investiţie de 12 milioane de lei, Fundaţia Hera din Braşov s-a lansat de o perioadă într-o „vâlvă” mediatică, reproşând că n-a răsărit spitalul „ca-n China”. Fundaţia amintită a donat autorităţilor judeţene un prim proiect tehnic pentru această secţie, document care a fost preluat apoi de conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, care a derulat apoi procedura de achiziţie a lucrărilor. Chiar dacă au încercat să câştige timp, apelând la o procedură simplificată, specialiştii în achiziţii din cadrul spitalului nu au putut elimina anumiţi paşi legali, astfel că atribuirea nu s-a putut finaliza de la o zi la alta.
De cealaltă parte, Fundaţia Hera, a început de ceva vreme să îşi exprime nemulţumirea că lucrurile nu merg repede, iar în 28 iulie vicepreşedintele fundaţiei, Florenţa Dănila, a anunţat că a depus o reclamaţie administrativă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov,  motivând că „la cererea trimisă prin e-mail la data de 23 iunie, precum şi la cea depusă personal la 14 iulie, nu s-a primit nici un răspuns”. Ea a solicitat contractul de atribuire privind construirea secţiei modulare (în integralitatea sa), dar a solicitat şi să i se comunice motivele pentru care, până la data de 23 iunie, lucrările nu au fost demarate, ţinând cont de faptul că la data de 27 aprilie a fost emisă autorizaţia de construire, iar procesul-verbal de deschidere a ofertelor a fost încheiat cu data de 13 mai.

„Am constatat cu stupoare că lucrurile au degenerat”
De cealaltă parte, ieri, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a transmis un punct de vedere, în care, în primul rând, a ţinut să mulţumească Fundaţiei Hera pentru implicarea în acest proiect, prin punerea la dispoziţie a documentaţiei, dar şi Consiliului Judeţean Braşov, pentru susţinerea financiară. 
Apoi, reprezentanţii au menţionat că „în ultima perioadă, am constatat cu stupoare că lucrurile au degenerat şi s-au politizat de către Fundaţia Hera şi anumiţi politicieni, susţinători ai acesteia. Considerăm că în contextul pandemic mondial actual sunt minimalizate eforturile corpului medical şi cele ale Conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în favoarea unor dispute neconstructive, legate de realizarea acestui Spital Modular, care trebuie să respecte anumiţi paşi legislativi  - fiecare etapă în definitivarea proiectului având nevoie de aprobările legale necesare: avize, autorizaţii etc”. Practic, conducerea spitalului a făcut o aluzie la faptul că această fundaţie este condusă Camelia Clem, partenera de viaţă senatorului USR Braşov, Allen Coliban, care este şi candidat pentru funcţia de primar al municipiului Braşov. 

Reprezentanta Fundaţiei Hera a fost observator la toată procedura
Totodată, conducerea spitalului a prezentat şi istoricul acestui proiect, precizând că în data de 6 mai a fost finalizată documentaţia aferentă procedurii de achiziţie (negocierea fără publicarea prealabilă) şi a fost transmisă invitaţia de participare către patru firme ce aveau în portofoliu construcţii similare. „După efectuarea acestor etape premergătoare obligatorii, s-a primit solicitarea expresă, de reprezentanta Fundaţiei Hera - dna. C.C. - de a participa în calitate de observator la şedinţa de deschidere a ofertelor depuse, lucru care a fost aprobat de către conducerea SCJU Braşov. De menţionat că, depunerea ofertelor s-a putut face până în data de 13 mai, ora 10.00, orice ofertă depusă după acest termen neputând fiind luată în considerare conform Fişei de date. Una dintre firmele invitate nu a depus oferta în termenul legal, fiind astfel descalificata. În data de 13 mai, la ora 11.00, a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor, în prezenţa observatorului din partea Fundaţiei Hera, dna C.C. Pe parcursul şedinţei au fost analizate toate dosarele depuse în termenul legal, încheindu-se procesul-verbal de deschidere a ofertelor, semnat şi de dna C.C., reprezentanta Fundaţiei Hera, fără a formula vreo obiecţiune cu privire la desfăşurarea procedurii, atât din punct de vedere legal cât şi procedural”, a mai comunicat conducerea spitalului.

„Dna C.C.” cunoştea valoarea ofertei care nu a mai fost deschisă
Conform aceleiaşi surse, „după finalul şedinţei de deschidere a ofertei, au apărut nemulţumiri ale reprezentantei acestei Fundaţii, referitoare la neprimirea în cadrul acestei licitaţii, a documentaţiei depuse după data limită, menţionând chiar că «preţul pe care îl ofertau era mult mai mic». Acest lucru ne era necunoscut, deoarece secretariatul instituţiei,  a înregistrat primirea documentaţiei, după termenul limită, comisia constatând depăşirea termenului de depunere şi considerând oferta neacceptabilă, aceasta rămânând nedeschisă. La data de 14 mai a avut loc şedinţa de negociere a ofertei cu societatea clasată pe primul loc, iar în data de 15 mai s-a redactat Raportul procedurii”.
Ulterior, au comunicat reprezentanţii spitalului braşovean, s-a demarat procedura şi s-a încheiat Contractul de dirigenţie de şantier, în data de 15 mai. În data de 22 mai a fost transmisă documentaţia tehnică la Inspectoratul de Stat în Construcţii în vederea aprobării demarării construcţiei la data de 22 iunie, când s-au transferat taxele percepute de această instituţie.
A urmat etapa de pregătire a terenului, fiind necesară prezenţa tuturor operatorilor de utilităţi, inclusiv a operatorului de iluminat public, deoarece în curtea spitalului se află şapte stâlpi şi era necesară decuplarea acestora de la instalaţia electrică. De altfel, doi au fost înlăturaţi. De asemenea, au fost tăiaţi iniţial 25 de arbori, apoi încă şapte. În 22 iunie 2020  au început lucrările de decopertare a şi de pregătire a terenului, apoi au început şi lucrările propriu-zise.

Dovada politizării…
După ce a prezentat detaliile tehnice aferente proiectului, conducerea spitalului a precizat că „este dureros pentru noi, cei aflaţi acum în linia întâi, politizarea neconstructivă, în detrimentul sănătăţii locuitorilor din acest judeţ, un efort de a da societăţii braşovene o soluţie de salvare a vieţii, prin înfiinţarea celor 28 de paturi ATI (necesare mai ales acum în contextul acestei pandemii). Dovada politizării este relaţia dintre reprezentanta Fundaţiei Hera, dna. C.C. şi reprezentantul unui anume partid (persoane care ne-au atacat în mijloacele media)”.
În viziunea managerilor spitalului braşovean, mai gravă „insuflarea de către aceştia a unei idei nefondate, că o dată construit acest Spital Modular este şi funcţional, neţinând cont de dotările necesare care vor trebui achiziţionate tot din banii noştri sau din cei obţinuţi de la Uniunea Europeană”.
Conform calculului prezentat de reprezentanţii spitalului, o unitate ATI funcţională ( un pat, un ventilator, un monitor, 4 injectomate, 4 infuziomate etc.), ajunge la aproximativ 70.000 euro, ceea ce înseamnă că pentru 28 de unităţi ATI va fi necesară suma de 1.960.000 euro (aproximativ 10.000.000 de lei) şi acestea în afară de laborator, sterilizare, mobilier medical şi altele; suma totală pentru deplina funcţionalitate ridicându-se la aproximativ 18.000.000 lei.
„De asemenea, în atacurile permanente la adresa noastră, nimeni nu pune problema cadrelor medicale care vor lucra în această secţie, fiind necesară o suplimentare a personalului”, au mai spus conducerea spitalului.

+4 -7

Comentarii

'Florenta Danila'

2020-07-30 14:12:19


'Am trimis în cursul zilei de astăzi un răspuns pentru toate acuzațiile de politizare aduse de Spitalul Județean. \nÎn fapt, este mult mai simplu de atât. \n\n1. Am solicitat oficial motivele întârzierii (în baza legii 544 privind liberul acces la informații publice, orice om din tara asta are dreptul sa le afle)\n2. Din 23 iunie și până ieri, 29 iulie, nu am primit nici un răspuns\n3. Am depus reclamație administrativă în acest sens și am trimis un comunicat de presă\n4. Ni s-a răspuns public de către SJ că facem un joc politic. \n\nDeci dacă reclami încălcarea unui drept și lipsa de transparență a autorităților într-o problemă de interes public faci un joc politic? \n'

'rammstein'

2020-07-30 07:53:00


'romania asta dodoloata a neuroparlamnetarului rares a parcus in ultimii ani o evolutie neinteresanta!!...romania pas cu pas...!!romania educata..!!romanaia normala !!!...romania containerizata!!...acum e la moda romania reconstruita !!..'

'Radu'

2020-07-30 07:29:28


'Daca stiau ca vor avea spital de ce nu au angajat? Nu prosteala pe 6 luni ca nu vine nici personal pentru curatenie pe 6 luni. Noi ne acoperim cu un strat gros de hartii. Trebuia separat dar l-au pus in curtea spitalului stiind ca vor suprasolocita personalul deja existent, sub scuza legii care face din personalul sanitar un fel de magar bun la toate.'

'Barbu Gh.'

2020-07-30 07:13:22


'Ce-i acolo este țigănie, nu spital. Sau, cel mult, platformă de transcontainere, nod intermodal. Cam ce ar trebui să facă ăștia la Feldioara.\nNoțiunea de spital presupune multe: structura fizică, aparatură, instrumentar, consumabile și, cel mai important, cadrele medicale. Bașca personalul care să asigure funcționarea corespunzătoare a acestui micro-sistem.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie