Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 17:55

Scandalul DNA, reprezentaţie de stradă

Autor:

Publicat la 05 iulie 2017

Scandalul DNA, reprezentaţie de stradă

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, marţi, cererea procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, în care s-a discutat cererea Codruţei Kovesi de revocare a lui Doru Ţuluş şi a Mihaelei Iorga s-a desfăşurat cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului şef al DNA. Ulterior, ambii procurori au lansat grave acuzaţii împotriva lui Kovesi.
„La data de 29 iunie 2017, procurorul şef al DNA a transmis Secţiei de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaiela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate. La aceeaşi dată, a fost transmisă Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a domnului Doru Florin Ţuluş pentru existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile", şi-a explicat DNA cererea.

Procurorul Mihaela Iorga: Codruţa Kovesi a cerut reţinerea Elenei Udrea
Procurorul Mihaela Moraru Iorga a vorbit marţi, după şedinţa de la CSM, despre presiunile făcute asupra sa în anumite dosare. Aceasta a spus că i s-a transmis din partea Codruţei Kovesi că Elena Udrea ar trebui reţinută pentru 24 de ore deşi Parlamentul nu încuviinţase şi cererea de arestrare a acesteia.  „În dosarul Elenei Udrea, când a dat Parlamentul aviz doar pentru reţinere nu şi pentru  arestare, am ieşit şi am spus că dacă nu se cere arestarea nu putem face reţinerea doar pentru un circ mediatic”, a declarat Mihaela Iorga. De asemenea, ea a spus că nu înţelege ce îi reproşează şefa DNA.  „Nici eu nu am înţeles ce îmi reproşează Laura Kovesi. (...) Oricine beneficiază de un drept la apărare... s-a apreciat că nu este necesar să ne apărăm, avocatul meu a părăsit CSM. (...) E o tensiune de mai mult timp între mine şi procurorul-şef Laura Kovesi, determinată probabil de faptul că nu am dat curs unor solicitări ale ei privind unele dosare în curs”, a spus Mihaela Iorga Moraru, la ieşirea de la CSM.

Procurorul Doru Ţuluş: DNA a ajuns o caricatură de instituţie
„DNA a ajuns o caricatură de instituţie” iar „procurorii vor începe să vorbească”, a spus la rândul său Doru Ţuluş, unul dintre procurorii pe care Kovesi îl vrea afară din DNA. Au fost declaraţii şocante în faţa sediului CSM, acolo unde, împreună cu Mihaela Iorga, s-au dus să se apere după cererea de revocare făcută de şefa DNA.
„E o poveste lungă, am prezentat-o secţiei de procurori. În cererea de revocare nu se scrie că am fost la acea vânzare. Vânzarea a fost la jumătate. Nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru, l-am informat pe Daniel Morar. Era o frenezie atunci, mulţi magistraţi îşi vindeau drepturile. Când am dat soluţie în dosarul Rotaru uitasem cine e, dosarul fusese soluţionat de un procuror, eu am contrasemnat. Am dat o soluţie într-un dosar de trei parale, ceva cu Chimia Râmnicu Vâlcea, nu mai ţin minte exact”, a spus Doru Ţuluş.
„De iubit, nu m-a iubit foarte tare niciodată, dar după apariţia acelor înregistrări în presă a început să epureze pe criterii exclusiv subiective”, a mai spus Ţuluş.

Kovesi: „Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive”
Procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, s-a prezentat miercuri la sediul CSM, ocazie cu care a răspuns mai multor întrebări ale jurnaliştilor pentru a lămuriri situaţia tensionată din prezent din interiorul DNA.
„Nu este vorba de niciun conflict, este o cerere prin care am cerut un aviz consultativ pentru revocare a doi procurori din DNA", a precizat Kovesi, afirmând că nu poate da niciun detaliu în plus pentru că este o anchetă în curs. „Nu este nicio tensiune, activitatea se desfăşoară în mod normal", a ţinut să precizeze Kovesi despre situaţia din interiorul DNA. Ea a ţinut însă să lămurească că nu se pune sub nicio formă problema de a îţi da demisia pentru că nu există motive. „Nu îmi dau nicio demisie. Nu am motive", le-a spus Kovesi jurnaliştilor la intrare în sediul DNA.

Iohannis îi ia apărarea
Doi oameni i-au sărit ieri în apărarea şefei DNA. Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este la curent cu situaţia din prezent din justiţiei şi aşteaptă concluziile finale ale evaluării făcute de CSM pentru a vedea ce se constantă. Cu toate acesta, Klaus Iohannis a ţinut să afirme că el este foarte mulţumit atât de activitatea DNA cât şi de cea a Parchetului General şi că nu se impune suspendarea din funcţie a procurorului-şef DNA. Întrebat dacă se impune suspendarea din funcţie a lui Kovesi pe durata desfăşurării anchetei, Iohannis a replicat decis că nu.

Lazăr: Ţuluş şi Iorga sunt într-o stare emoţională
Şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, a intervenit în scandalul izbucnit în jurul DNA. „Fiecare se apără cum crede. Eu cred că ei (procurorii revocaţi, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş - n.r.) sunt într-o stare emoţională şi eu sper să îşi revină în timp util. Nu ar trebui să se escaladeze această situaţie", a precizat Lazăr la ieşirea din CSM. Totodată, el a precizat că, după părerea sa procurorii care lucreaza în structurile speciale ale Ministerului Public au un grad de stres şi o uzură mare şi, pentru protecţia lor ar trebui să se stabilească nişte mandate de 4 ani.
 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie