Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:09

Scandalul Hexi Pharma: Nu panicaţi braşovenii!

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 16 mai 2016

Şi şefa de la DSP, şi directorul de la Spitalul de Copii spun că la Braşov situaţia e sub control

Scandalul Hexi Pharma: Nu panicaţi braşovenii!

După ce în 7 mai, de la Spitalul Clinic de Copii s-au ridicat probe de dezinfectanţi, împreună cu Poliţia, vineri, şeful  Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Lavinia Buvnariu (foto stânga), şi prefectul judeţului, Ciprian Băncilă, au mers la această unitate medicală, pentru a vedea care este situaţia în teren. „Am ţinut să vedem depozitul unde sunt dezinfectanţii, dar şi să ne asigurăm că avem soluţii alternative pentru a continua activitatea. În judeţul Braşov nu s-a oprit nici o operaţie din cauza lipsei de dezinfectanţi şi pentru a ne asigura că nici un cetăţean nu este în pericol”, a declarat prefectul Braşovului. El a mai spus că acţiunea face parte din campania de verificare a unităţilor sanitare din judeţul Braşov, ce are în vedere verificarea contractelor încheiate cu Hexi Pharma.

Şeful DSP a aflat rezultatele din presă
În ceea ce priveşte rezultatele controlului de sâmbăta trecută, respectiv din data de 7 mai, directorul DSP a precizat că „nu avem noi rezultatele. S-au ridicat probe de biocid, împreună cu Poliţia şi au fost duse în siguranţă la Unifarm, la Bucureşti, iar acolo s-au efectuat analizele. Rezultatele s-au transmis prin mass-media şi le-am aflat şi eu din presă”. Ea a mai spus că imediat după apariţia problemelor, managerii de la Spitalul de Copii şi de la cel din Făgăraş au decis, din proprie iniţiativă, să schimbe dezinfectantul.
Lavinia Buvnariu a precizat că, DSP a efectuat teste de sanitaţie în respectiva perioadă: „au ieşit necorespunzătoare un număr de probe de la Spitalul de Copii şi la Spitalul din Făgăraş. Ceea ce am făcut noi a fost să repetăm recoltările, iar testele au ieşit bune. Menţionez că ulterior dezinfecţia s-a făcut cu alte substanţe nu cu cele de la Hexi Pharma. Deocamdată, spitalele au blocat produsele Hexi până la finalizarea anchetei. Se foloseşte o gamă destul de largă de dezinfectanţi care sunt autorizaţi de Comisia Naţională a Produselor Biocide”.
Înainte de apariţia acestui scandal, Buvnariu a menţionat că s-au mai făcut teste de sanitaţie: „Există un program de recoltare de teste. Noi monitorizăm în permanenţă activitatea. Procentul de teste necorespunzătoare a fost mult mai mic decât cel ieşit în urma scandalului Hexi”.
Întrebată dacă, înainte de apariţia rezultatelor prin care s-a constatat că dezinfectanţii de la  Hexi au fost diluaţi, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov erau indicii că sunt probleme cu aceste produse, ea a precizat că „vreau să menţionez că nu am avut infecţii nosocomiale. Aţi luat în calcul faptul că la diluarea produselor Hexi s-a produs în ultima perioadă şi că la început concentraţia ar fi fost corespunzătoare? În acest caz se poate pronunţa doar un laborator european acreditat pentru analiza substanţei dezinfectante”.

 „Activitatea se desfăşoară în mod normal, la capacitatea maximă”
Pe de altă parte, reprezentanta DSP a afirmat că acum situaţia este sub control şi că „sperăm  să intrăm în normal şi să nu inducem o stare de panică în rândul comunităţii braşovene. În acest moment activitatea decurge în mod normal la capacitatea maximă. În spitale există profesionişti de excepţie şi dumneavoastră nu puteţi nega acest lucru”.
La rândul său, managerul Spitalului Clinic de Copii Braşov, dr. Liviu Muntean, a precizat că în momentul de faţă activitatea unităţii nu este afectată, viaţa copiilor nu este în pericol, şi a explicat că pe uşa fiecărui salon sunt afişate grafice privind efectuarea dezinfecţiilor, persoanele care efectuează aceste operaţiuni. De altfel, el a amintit că în luna februarie, unitatea a trecut prin procedura de acreditare: „Cred că am înnebunit personalul până când s-a creat un adevărat mecanism. S-au respectat toate protocoalele. Toată lumea ştie ce are de făcut şi face. Nimic nu se face după ureche”.

Costuri mai mari pentru unele substanţe
Potrivit managerului Spitalului de Copii unitate are semnate contracte cu mai multe firme, însă „grosul” era asigurat de Hexi Pharma. Întrebat de ce unitatea a încheiat contractul cu Hexi în urma unei achiziţii directe, el a menţionat procedura este absolut legală, derulată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic.
Pe de altă parte, Muntean a amintit că scandalul dezinfectanţilor a apărut în momentul în care expira contractul semnat între Spitalul Clinic de Copii Braşov şi Hexi Pharma. Pentru anumite categorii de produse, a continuat el, Hexi era singurul furnizor din România: „De acum, aceste produse le vom lua din import, dar la nişte preţuri mult mai mari”.

Multe probe pozitive, puţine infecţii nosocomiale
Managerul spitalului braşovean a mai spus că „ar trebui schimbată puţin şi legislaţia referitoare la infecţiile nosocomiale. Vă dau exemplul lunii trecute, înainte de a izbucni acest scandal. Am văzut că a fost o singură infecţie nosocomială declarată în spital. Cum să declarăm atât de puţin? S-au recoltat în jur de 1.000 de probe, au ieşit pozitive pe culturi de laborator în jur de o sută şi ceva. De ce una singură a fost declarată infecţie nozocomială? Pentru că dacă iei toate criteriile din legea actuală, doar aia se califică pentru a fi declarată infecţie nosocomială. Nu e vina mea că legea prevede un număr de criterii”.

„INVENTAR” CU PREFECTUL. Depozitul de dezinfectanţi de la Spitalul de Copii, verificat de prefect şi de şeful DSP Braşov. La această unitate, produsele Hexi au fost înlocuite imediat după ce a izbucnit scandalul. 
 

 

+0 -0

Comentarii

Nicole

2016-05-16 14:17:46


De ce nu se spune ca la Spitalul Judetean se da preventiv gentamicina pentru a nu contracta alte boli din spital?

CityZen

2016-05-16 12:22:11


Suntem panicati demult. Mizeria si infectiile sunt la ele acasa in spitalele din Brasov. La Urgente de exemplu era o angajata care cu aceleasi manusi chirurgicale pe mana trata mai multe serii de bolnavi. Manusile alea au doua roluri: 1 sa nu se infecteze personalul sanitar si 2 sa nu se infecteze bolnavii de la unii la altii. Deci fiecare bolnav trebuie tratat cu un singur set de manusi si aruncate. ETC.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie