leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.7326 RON

1 USD = 4.2139 RON

1 GBP = 5.2538 RON

1 XAU = 192.5382 RON

1 AED = 1.1472 RON

1 AUD = 2.9632 RON

1 BGN = 2.4197 RON

1 BRL = 1.1197 RON

1 CAD = 3.2277 RON

1 CHF = 4.2744 RON

1 CNY = 0.6125 RON

1 CZK = 0.1849 RON

1 DKK = 0.6338 RON

1 EGP = 0.2533 RON

1 HUF = 1.4491 RON

1 INR = 0.0611 RON

1 JPY = 3.9104 RON

1 KRW = 0.3576 RON

1 MDL = 0.2390 RON

1 MXN = 0.2205 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8398 RON

1 PLN = 1.1102 RON

1 RSD = 0.0402 RON

1 RUB = 0.0670 RON

1 SEK = 0.4503 RON

1 TRY = 0.7394 RON

1 UAH = 0.1616 RON

1 XDR = 5.8248 RON

1 ZAR = 0.3007 RON

Editia 7009 - 19 iul 03:34

DUPĂ ARHITECȚI, REACȚII ȘI DE LA SOCIETATEA CIVILĂ

Şcheienii nu vor „moţul” lui Maurer în locul monumentului victoriei socialismului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 iulie 2017

După Tâmpa şi Dealul Melcilor, platoul de lângă Bellevue Residence, pe care se doreşte realizarea unul complex imobiliar, este cel mai vizibil din oraş

Şcheienii nu vor „moţul” lui Maurer în locul monumentului victoriei socialismului

După dezbaterea publică a proiectului American Dream, marți, la Braşov, a fost „disecat” şi proiectul imobiliar de pe Dealul Warthe, unde Maurer Imobiliare are în plan să realizeze un complex de tip „apart-hotel”, unele construcţii urmând să aibă şi 7 etaje plus parter în trepte (pe mai multe nivele), astfel că dimensiunea clădirii proiectate e una impresionantă.  
În ceea ce priveşte proiectul de pe Warthe, acesta este în stadiu de elaborare a studiului de oportunitate, astfel că aspectele tehnice referitoare la investiţie nu sunt foarte detaliate. De altfel, unul dintre organizatorii dezbaterii, senatorul Allen Coliban, a afirmat că „fiind vorba de etapa elaborării studiului de oportunitate, dezbaterea de acum nu e obligatorie. Noi am apelat la acest tam- tam pentru că uneori căile prevăzute de procedurile specifice se pot dovedi a fi inutile”, a precizat senatorul în deschiderea dezbaterii.
De altfel, în timpul discuțiilor, o braşoveancă a şi întrebat: „noi pentru ce ne luptăm? Deocamdată nu avem toate datele. Ştim că se doreşte construirea unei clădiri mari. Dacă sunt clădiri mai mici încadrate în peisaj, poate că vom fi de acord”. Deocamdată, a răspuns Coliban, sunt doar nişte simulări 3D disponibile pe site-ul Primăriei Braşov.
La eveniment a participat şi un braşovean stabilit de mulţi ani în SUA, dar care, de câte ori are ocazia, revine la Braşov. „Ceea ce am văzut aici mă oripilează”, a spus el. De asemenea, Cătălin Pora a întrebat dacă în România se pot organiza vecinătățile, astfel încât acestea să aibă un rol important în luarea deciziilor.
Răspunsul i-a fost oferit de preşedintele Asociaţiei Împreună pentru dezvoltarea comunităţii, Cristina Creoșteanu: „Grupurile de Iniţiativă pot fi aprobate ca parteneri ai autorităților locale în astfel de situaţii”.

Doar un proiect în faza iniţială
La dezbatere a participat şi un şef de serviciu din cadrul Primăriei Braşov, Gheorghe Neculoiu, care a spus că, având în vedere impactul acestui proiect, ar fi fost util să fie prezenţi şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii sau ai Gărzii Naţionale de Mediu. El a reamintit că acest proiect este în faza iniţială, că nu este avizat şi că a fost demarat studiu de oportunitate, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, după care trebuie elaborat un Plan Urbanistic Zonal. „Comisia de Arhitectură din cadrul Primăriei Braşov a solicitat ca, înainte de avizarea studiului de oportunitate, să se demareze etapa de consultare și informare a cetăţenilor. De asemenea, dezvoltatorul imobiliar va trebuie să prezinte un studiu de impact asupra mediului, unul de trafic şi unul de însorire”, a explicat Neculoiu.

Au fost şi alte planuri pentru platforma de lângă Bellevue Residence
Un alt participant la dezbatere a amintit că „ceea ce se întâmplă acum este o consecință a demersurilor de la jumătatea anilor 2000, când s-a construit hotelul de pe Drumul Poienii şi complexul Bellevue Residence. Încă de atunci era prevăzut un hotel. Problema este cu clădirile în pantă, unde trebuie clarificată problema numărului de etaje, pentru că în astfel de cazuri, primul etaj poate începe după opt nivele «de la subsol». Această situaţie ar putea fi clarificată prin noul Plan Urbanistic General”. De asemenea, el a prezentat şi o scurtă „istorie” a ideilor de valorificare a locului pe care Maurer Imobiliare doreşte acum să construiască complexul: „După Tâmpa şi Dealul Melcilor, platoul de lângă Bellevue Residence este cel mai vizibil din oraş. Platoul avut în vedere nu este nici măcar o zonă de protecție sau una tampon. Acolo, în anii 1988 s-a dorit un monument al Unirii, apoi unul al «victoriei socialiste». Dacă se construieşte ceva pe acel vârf de deal, nu trebuie să deranjeze, nu trebuie să afecteze caracterul istoric al zonei”, a afirmat braşoveanul.

Riveranii, invitaţi să se implice
La dezbaterea publică au fost prezenţi şi reprezentanţii mai multor ONG-uri, printre care Pro Democraţia sau Visum. De altfel, cei de la Pro Democraţia le-au transmis oamenilor să se implice, să facă demersuri, iar dacă au nevoie, să le solicite consultanţă.
De asemenea, Allen Coliban a sugerat ideea unui referendum local privind dezvoltarea zonei din vecinătatea cartierului Şchei. Totodată, organizatorii au precizat că dezbaterea nu a fost organizată de Primărie, dar poate fi considerată oficială, concluziile urmând a fi prezentate Primăriei. De asemenea, ei au afirmat că în primă fază se doreşte oprirea construcţiilor, după care va trebui elaborată o strategie de dezvoltare a zonei.
De altfel, în timpul dezbaterii, cei câţiva zeci de braşoveni au stabilit şi ce îşi doresc: să nu se construiască „nici un moţ” pe Dealul Warthe.

Sesizări către reprezentantul Primăriei: au tăiat deja Dealul Warthe
Având în vedere că la dezbatere a participat un reprezentat al Primăriei, cetăţenii prezenţi au început să prezinte și o listă de probleme din cartier. De altfel, una dintre braşovence a afirmat că pe Dealul Warthe se lucrează: „În 13 iunie au venit excavatoare pe Stejărișului, care au tăiat Dealul Warthe. În baza unui studiu de oportunitate? Într-o zi au rupt dealul și au turnat canioanele de pietriș. E făcut drum. Au tăiat fără să spună nimic”. O profesoară universitară a afirmat că „e canalizare construită pentru 20 de familii și sunt legate 200. Nu mai avem trotuare, iar utilajele grele au intrat în ziduri. Nu mai vrem nimic acolo. Pe strada După Iniște sunt construcţii ilegale, doar unul din trei blocuri care se construiesc având panou de informare”. Un alt braşovean a amintit că pentru utilajele grele care au trecut pe strada După Inişte s-au aplicat amenzi, dar a întrebat: „pe noi cine de despăgubeşte pentru pagube? Au crăpat faţade, au fost burlane rupte”.

Controversat „din fașă”


O primă reacţie împotriva proiectului Maurer Imobiliare de pe Dealul Warthe (foto) a avut-o Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Braşov - Harghita – Covasna, care, imediat după ce presa a relatat la jumătatea lunii mai controversele legate de intenţia societăţii de a construi ansamblul de clădiri a transmis un punct de vedere public vis-a-vis de acest proiect, înregistrat și  la Primărie în data de 2 mai. „Masivitatea construcţiei propuse va afecta iremediabil silueta oraşului, dată fiind poziţionarea şi vizibilitatea sitului respectiv. Volumul clădirii propuse depăşeşte chiar şi gabaritul clădirilor emblematice din Centrul Braşovului”, se arată în punctul de vedere transmis de OAR. De asemenea, arhitecţii au catalogat proiectul a fiind „inoportun pentru o dezvoltare coerentă a oraşului”. Atunci, OAR a precizat că este necesar ca investitorul să efectueze un studiu de trafic privind încărcarea zonei cu traficul suplimentar generat, un studiu asupra vizibilităţii construcţiei şi integrării ei în peisaj perceput din poziţii importante din cadrul oraşului, dar şi un studiu de impact asupra reţelelor edilitare din zonă. Ulterior, în 26 iunie, a fost lansată şi o petiţie online „Opriţi distrugerea dealului Warthe prin proiectul Maurer Imobiliare”.

Deşi dezbaterea publică organizată marţi pe acest proiect a fost anunţată din timp şi în spaţiul public, niciun reprezentant al Maurer Imobiliare nu a participat la întâlnire.


 

+5 -0

Comentarii

Cristian

2017-07-26 06:58:22


Dupa cum rezulta din articol investitori fac si construiuesc cum vor si unde vor o cladire cu autorizatie si altele fara.Din sesizarile cetatenilor sau descoperit aceste nereguli,intrebare,CE FAC INSPECTORI DE TEREN AI PRIMARIEI?cine verifica situatie din teren?.Toate aceste situati se pot evita daca se intervine in timp util respectindu-se autorizatia si proiectul.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Cifrele PSD

  Fostul premier Sorin Grindeanu a dat publicităţii rezultatele unui sondaj intern al PSD, potrivit cărora, părerile negative despre Liviu Dragnea sunt la cotă maximă. „Datele unui sondaj intern[...]

  2017-07-26 citeste mai mult
 • Paguba cuminţeniei

  Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat, ieri, la Alba Iulia, că rambursarea banilor donatorilor care au participat la subscripţia publică pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi[...]

  2017-07-26 citeste mai mult
 • Sifonarul de partid

  Vlad Voiculescu a vorbit într-o emisiune televizată despre situaţia pe care a întâlnit-o în Ministerul Sănătăţii pe care l-a condus în timpul Guvernului Cioloş. Fostul[...]

  2017-07-26 citeste mai mult
 • Da la referendum, nu în lege

  Curtea Constituţională a respins iniţiativele legislative de modificare a Constituţiei, în sensul interzicerii amnistierii sau graţierii infractorilor condamnaţi pentru corupţie, deoarece[...]

  2019-07-19 citeste mai mult
 • Demisii pentru card

  Cardul Naţional de Sănătate nu funcţionează de 18 zile, iar Guvernul Dăncilă se întrece în gafe în privinţa explicaţiilor. După ce, miercuri, Daniel Osmanovici, purtătorul[...]

  2019-07-19 citeste mai mult