leasing@afiparkbrasov.ro leasing@afiparkbrasov.ro

Curs BNR

1 EUR = 4.6559 RON

1 USD = 3.9517 RON

1 GBP = 5.2123 RON

1 XAU = 153.4508 RON

1 AED = 1.0759 RON

1 AUD = 2.8801 RON

1 BGN = 2.3806 RON

1 BRL = 0.9692 RON

1 CAD = 3.0614 RON

1 CHF = 4.1351 RON

1 CNY = 0.5774 RON

1 CZK = 0.1822 RON

1 DKK = 0.6242 RON

1 EGP = 0.2206 RON

1 HUF = 1.4386 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 3.5050 RON

1 KRW = 0.3541 RON

1 MDL = 0.2364 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4852 RON

1 NZD = 2.6455 RON

1 PLN = 1.0851 RON

1 RSD = 0.0394 RON

1 RUB = 0.0595 RON

1 SEK = 0.4496 RON

1 TRY = 0.6306 RON

1 UAH = 0.1409 RON

1 XDR = 5.5550 RON

1 ZAR = 0.2773 RON

Editia 6809 - 21 sep 22:07

Şcheiul cere explicaţii pentru „apa galbenă”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 07 iunie 2018

Mai multe asociaţii civice au depus o petiţie la Primărie prin care solicită o anchetă. Pământul dislocat a fost luat de ape, a confirmat viceprimarul Braşovului, Laszlo Barabas

Şcheiul cere explicaţii pentru „apa galbenă”

După ce zilele trecute, pe străzile din Şcheii Braşovului, în urma ploilor abundente, a curs apă galbenă, mai multe asociaţii civice au transmis marţi către Primăria Braşov o petiţie prin care au solicitat explicaţii municipalităţii braşovene. Acest demers vine în contextul în care locuitorii din acest cartier susţin că şuvoaiele de apă galbenă au venit de pe Coasta Vacii, unde, anul trecut s-a decopertat o parte din deal, pentru a se realiza drumuri de exploatare necesare unor proiecte imobiliare.
Viceprimarul Braşovului Laszlo Barabas a declarat că aceasta nu este singura adresă privind problemele din Şchei ce a ajuns la Primăria Braşov: „Am primit şi alte solicitări pe e-mail, inclusiv de la cabinetul unui senator”. În ceea ce priveşte petiţia înregistrată la Primăria Braşov, viceprimarul a precizat că aceasta va fi analizată: „Am fost la faţa locului împreună cu reprezentanţii Poliţiei Locale Braşov şi cu cei de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. Am întocmit procese-verbale de constatare şi analizăm fiecare punct, fiecare nemulţumire, după care vom da soluţii în baza prevederilor legale. În urma ploilor abundente de zilele trecute au fost nişte scurgeri de pe versanţi, având în vedere cantităţile însemnate de apă, care au antrenat mult material dislocat. Am constatat în unele zone de unde provine acest material şi, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, vom lua măsurile ce se impun”.

Cum explică riveranii apariţia aluviunilor pe străzi
În petiţia transmisă ieri, semnatarii au precizat că „în urma fenomenelor meteorologice specifice sezonului străzile oraşului au fost inundate cu ape şi aluviuni provenite de la săpăturile de pe versanţii din jurul oraşului. Apele au adus importante prejudicii locuitorilor din zonă, blocând traficul auto şi pietonal, inundând gospodării din oraşul vechi cu cantităţi impresionante de aluviuni şi deşeuri transportate de pe versanţii dezgoliţi de vegetaţie în urma lucrărilor de amenajare de drumuri, multe dintre ele neautorizate. Aceste amenajări de drumuri executate parţial nu au fost însoţite de lucrări de fixare şi protejare la eroziune a taluzurilor lipsite acum de vegetaţie. Există un risc real ca în urma torenţilor ce se scurg de pe versanţii dezgoliţi de vegetaţie să se formeze ravene tot mai adânci şi alunecări masive de teren peste casele existente în zonă. Vegetaţia ierbacee şi forestieră are rol esenţial în protejarea versanţilor cu pantă mare ca cei cuprinşi între Drumul Poienii şi casele din Şchei, prin reducerea vitezei de scurgere a apelor meteorice, favorizarea infiltraţiei, fixarea solului, reducerea  procentului de suspensii din apele care se scurg”. De asemenea, prin documentul amintit, braşovenii au avertizat că „efectele pe termen lung ale acestor fenomene care se vor repeta sunt distrugerea proprietăţilor, creşterea cheltuielilor de întreţinere şi degradarea ireversibilă a patrimoniului construit şi natural. Motivele creării acestei situaţii ţin şi de modul de gestionare a dezvoltării urbane a municipiului Braşov, responsabilitate a Primăriei”. 
Braşovenii care au semnat petiţia au precizat că problemele din această zonă au apărut din cauza defrişării vegetaţiei forestiere, precum şi a decopertării solului.  De asemenea, în opinia semnatarilor petiţiei, la situaţia actuală s-a ajuns şi din cauza excavaţiilor pentru drumuri şi fundaţii. Totodată, în petiţie se aminteşte şi că Şcheiul s-a aglomerat foarte mult, dar şi că o altă cauză a apariţiei inundaţiilor este asfaltarea drumurilor şi a curţilor, ceea ce împiedică infiltrarea apei în pământ.
Nu în ultimul rând, autorii petiţiei au precizat că, potrivit legislaţiei, când se emite o autorizaţie de construire, pe lângă prevederile de urbanism, trebuie avute în vedere şi aspecte ce ţin de sănătatea şi securitatea oamenilor, de faptul că în zonă pot exista vestigii arheologice, de reglementările privind protecţia mediului, precum şi de faptul că, în cazul de faţă, există riscul producerii unor alunecări de teren.
 
Lista de revendicări a petiţionarilor începe cu găsirea celui „bun de plată” şi „revenirea la situaţia anterioară, conform studiilor istorice”
Tot prin această petiţie, asociaţiile semnatare au transmis şi o listă de solicitări, cerând demararea de urgenţă a unei anchete „pentru a stabili cine sunt vinovaţii care, din incompetenţă sau rea-voinţă, au permis crearea acestei situaţii, în scopul sancţionării şi a recuperării pagubelor”. De asemenea, braşovenii au cerut „revenirea la situaţia anterioară, conform studiilor istorice, cu demolarea imobilelor care nu respectă normele, refacerea conturului versanţilor şi replantarea zonelor afectate”, dar şi „oprirea construcţiilor noi în zona istorică a oraşului şi pe versanţii din jur, cel puţin până la culmea dealurilor, până la redactarea unor noi regulamente de construcţie PUG şi PUZ conform normelor de protecţie a patrimoniului construit şi natural şi standardelor de viaţă actuale, cu viziune pe termen lung”. Braşovenii care au semnat petiţia mai cer şi oprirea lucrărilor de dezvoltarea a traficului auto, refacerea pavajului pe străzile din zona istorică conform studiilor istorice şi restricţionarea traficului auto, permiţând accesul strict al locatarilor din zonă.
Totodată, autorii petiţiei solicită realizarea unor noi regulamente de urbanism PUG şi PUZ pe baza unor studii temeinice (istoric, urbanistic, de trafic, geotehnic, peisagistic) la realizarea cărora să contribuie specialişti cu experienţă selectaţi pe baza unor concursuri având ca criteriu calitatea proiectelor realizate şi experienţa.
Prin documentul transmis Primăriei, braşovenii mai solicită, „realizarea de urgenţă a unui «Studiu de Torenţi» pentru bazinul hidrografic din jurul cartierului Schei, cu simularea impactului dezgolirii versantilor de vegetaţie existentă”, dar şi „blocarea continuării oricăror lucrări de construcţii de drumuri neautorizate pe versanţii din jurul cartierului Şchei şi găsirea de soluţii pentru fixarea taluzurilor”.
Petiţia este semnată de Grupul de Iniţiativă Pro Şchei (asociaţie în curs de constituire), Asociaţia Visum, Asociaţia Salvaţi Zona Istorică a Braşovului Vechi, Asociaţia Pro Democraţia, Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Grupul de Iniţiativă Braşovul Civic.


 

+5 -0

Comentarii

Marcel Vasilescu

2018-06-07 13:37:02


Totu'i simplu ca bunăziua: săpangiul continuă să sape ca'n ograda lui ta-su, iar primarul să zică că nu știe nimic.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Ales PFA

  Membrii Comisiei speciale pentru elaborarea Codului administrativ au votat un amendament care prevede că aleşii locali, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene,[...]

  2018-06-07 citeste mai mult
 • Încă un partid

  Partidul „Ader la Democraţie, Educaţie şi Reconstrucţie” (ADER) vrea să contribuie la diminuarea vrajbei şi discordiei din societatea românească, a declarat, ieri, preşedintele[...]

  2018-06-07 citeste mai mult
 • Din nou în SUA

  Preşedintele României, Klaus Iohannis începe o deplasare de aproximativ o săptămână în Statele Unite ale Americii, unde va participa la Adunarea Generala a ONU, care va avea[...]

  2018-09-24 citeste mai mult
 • Cele două liste

  Liviu Dragnea pregăteşte prima remaniere guvernamentală din cabinetul Viorica Dăncilă. Întărit după victoria de vineri din Comitetul Executiv al PSD în care i s-a cerut demisia, Dragnea[...]

  2018-09-24 citeste mai mult
 • La Spitalul TBC se acordă şi îngrijiri paliative

  La Spitalul TBC se acordă şi îngrijiri paliative

  Compartimentul de îngrijire paliativă a fost deschis oficial. Investiţia a fost realizată cu banii alocaţi de Consiliul Judeţean

  2018-09-24 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional