Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 17:31

Şcoala „Angajat 100%” atrage la Braşov elevi din 16 judeţe

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 30 iulie 2015

Profesionala Kronstadt a sărbătorit ieri a doua generaţie de absolvenţi, care de luna viitoare vor avea statut de angajaţi

Şcoala „Angajat 100%” atrage la Braşov elevi din 16 judeţe
Prima şcoală profesională în sistem dual din România a sărbătorit ieri a doua generaţie de absolvenţi, care îşi vor începe activitatea ca angajaţi în companiile în care s-au pregătit începând cu luna august. Bazele acestui proiect, care este extins la nivel naţional, au fost puse de firmele partenere ale Clubului Economic German, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Primăria Braşov. Festivitatea de absolvire a avut loc la Aula Universităţii Transilvania, în prezenţa elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, conducerii companiilor partenere şi a autorităţilor care susţin acest proiect.
 
 
Încă o şcoală profesională pe sistem dual, tot la Braşov
Considerată a fi un model de succes pentru învăţământul în sistem dual din ţara noastră, Şcoala Profesională Germană Kronstadt ar putea avea un „frate” mai mic, autorităţile locale pregătind înfiinţarea unei instituţii similare, dar pe alt profil, dictat de piaţa muncii. 
Prezent la festivitatea de absolvire a celei de-a doua generaţii de absolvenţi ai Şcolii Kronstadt, primarul Braşovului, George Scripcaru, a dezvăluit că există planuri pentru a înfiinţa o nouă şcoală profesională, o analiză a fluctuaţiilor existente pe piaţa muncii în zonă arătând că firmele se confruntă cu o nevoie încă neacoperită de forţă de muncă. „Am fost săptămâna trecută la Târgu Mureş, unde reprezentanţii companiilor din zonă se plângeau de acest aspect. Le-am explicat că la Braşov există de ceva timp şcoala profesională, care funcţionează foarte bine. Proiectul înfiinţării unei entităţi similare, în aceeaşi structură, cu implicarea autorităţilor locale, a companiilor şi a Inspectoratului Şcolar este mai mult decât benefic. Analizăm acest lucru, iar domeniile pe care se va merge, ca şi în exemplul Şcolii Kronstadt, vor fi indicate de nevoile pieţei muncii. Sunt şi alte domenii decât cele existente deja la Kronstadt care au nevoie de tineri bine pregătiţi”, a explicat primarul oraşului. 
SPG Kronstadt este singura şcoală profesională cu personalitate juridică din România, însă Guvernul doreşte să încurajeze companiile să se implice în acest tip de învăţământ şi în alte zone din ţară. „Ministerul Educaţiei a încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie un protocol privind promovarea sistemului dual de învăţământ. Agenţii economici trebuie să ştie că aceşti bani ce i-ar presupune o eventuală implicare nu sunt cheltuiţi, ci investiţi”, a precizat Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
 
 
Un model creat la Braşov, de interes naţional
După trei ani de la înfiinţarea instituţiei, Şcoala Profesională Germană Kronstadt arată o creştere continuă a capacităţii, iar dacă în 2013 s-a plecat cu un număr de 114 elevi, acesta s-a ridicat la 357 în prezent şi va ajunge chiar la 475 în luna septembrie. Procentul absolvenţilor angajaţi, este ca şi la prima promoţie, de 94%, dintre cei 110 elevi din promoţia 2015, 103 fiind în curs de a se angaja. Proiectul devine, de asemenea, dintr-unul de interes local, unul de interes naţional, în căminul şcolii aflându-se 106 elevi din 16 judeţe ale ţării (Braşov, Prahova, Vaslui, Covasna, Buzău, Harghita, Suceava, Dâmboviţa, Bacău, Argeş, Botoşani, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Tulcea, Vrancea).
„Este o onoare că la Braşov a început învăţământul dual şi este un exemplu de bună practică pentru toată ţara. Putem schimba mentalitatea oamenilor, care considerau nu de mult timp că la şcoala profesională ajung doar cei slab pregătiţi”, a spus inspectorul şef adjunct al ISJ Braşov, Victor Vijoli, completat de directoarea instituţiei, Ramona Ţiţeiu, care a ţinut să amintească faptul că dascălii şcolii depun cele mai mari eforturi pentru ca firmele braşovene să aibă în absolvenţii Kronstadt oameni bine pregătiţi.
Elevii de la Şcoala Profesională Kronstadt beneficiază de burse lunare din partea statului şi ale companiilor partenere (15 în prezent) în valoare totală de 400 lei, au transportul şi masa asigurate pe perioada practicii, iar elevii din afara judeţului au cazare la cămin şi masă caldă în fiecare zi. Meseriile care se învaţă aici sunt: operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic - maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013), sculer matriţer (din 2013), sudor (din 2014).
 
Reîntoarcerea către ramurile industriei?
Cum era de aşteptat, modelul pregătirii tinerilor pentru o viitoare carieră în industrie încearcă să fie urmat şi de alte instituţii, Clusterul Aerospaţial Transilvania dorind să înfiinţeze o structură de şcoală profesională pentru proprii viitori specialişti. „În 2012 am fost la un pas să renunţăm la specializarea de Construcţii Aerospaţiale, din cauza lipsei de candidaţi. Acum am ajuns la 70 de candidaţi pe 40 de locuri, deci ceva se mişcă în acest sens. Mai mult, nu stăm nici noi deoparte, iar de doi ani avem două programe de master realizate în parteneriat cu agenţii economici. Acest model este unul absolut necesar la Braşov şi dau în acest sens două argumente: populaţia oraşului a crescut cu 40.000 de oameni în ultimii ani, iar 47,75% din PIB-ul judeţului provine din domeniul industriei, în condiţiile în care suntem una din cele mai importante zone turistice ale ţării”, a declarat şi Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii „Transilvania”.
 
Lucrări de aproape 1,5 milioane de lei
Şcoala  profesională  germană  Kronstadt  funcţionează  din  2012  pe  vechiul amplasament al Colegiului „Sfinţii Voievozi” din Braşov (Rulmentul), într-un imobil aflat în proprietatea municipalităţii. Atelierele şcolii au fost reabilitate, efectuându-se consolidarea pereţilor exteriori şi stâlpilor interiori, reabilitarea  termică  exterioară, recompartimentări, înlocuirea tâmplăriei cu ferestre PVC cu geam termopan, înlocuirea uşilor interioare, a reţelelor electrice aferente funcţionării utilajelor şi reabilitarea instalaţiilor de apă-canal. De asemenea clădirea este dotată cu instalaţie de aer comprimat şi supraveghere video. Prin aceste lucrări s-au amenajat laboratoare de mecatronică, pneumatică, laborator CNC, ateliere  pentru utilaje  convenţionale, ateliere de sudură, de lăcătuşerie, de logistică, sală pentru protecţia  muncii,  sală de instruire şi un snack-point. Costul total al recondiţionării clădirii s-a ridicat la 1.439.306,53 lei cu tot cu TVA, incluse fiind şi dotarea cu   grupuri sanitare moderne, înlocuirea instalaţiilor termice şi a caloriferelor sau montarea a două centrale termice care asigura apa calda menajeră şi agent termic.
 
 
 
 
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie