Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 20:27

Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) a sărbătorit a doua generaţie de absolvenţi

Autor:

Publicat la 31 iulie 2015

În urma succesului proiectului, Municipalitatea a anunţat că se află în discuţii pentru înfiinţarea unei a doua şcoli profesionale la Braşov, cu capital francez de această dată

Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK) a sărbătorit a doua generaţie de absolvenţi
Prima şcoala profesională în sistem dual din România  şi singura care are personalitate juridică şi-a sărbătorit miercuri, în Aula Universităţii Transilvania, cea de-a doua generaţie de absolvenţi, printr-o festivitate la care a participat primarul George Scripcaru, alături de vice-ambasadorul Achim Trösterdl, reprezentantul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, Stelian Fedorcă, consilierul ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, şi alţi oficiali locali.
 
Raportul de angajare: 94%
Cea de-a doua generaţie de absolvenţi ai şcolii înfiinţate la Braşov în urmă cu trei ani, într-o clădire aparţinând fostului Liceu Rulmentul, numără 110 tineri, dintre care 103 sunt deja în curs de angajare la companiile unde s-a desfăşurat până acum pregătirea lor practică. Procentul de angajare este de 94, exact la fel ca anul trecut. Meseriile în care aceşti elevi au fost calificaţi sunt operator pe maşini unelte cu comandă numerică şi electromecanic - maşini unelte şi instalaţii industriale, însă şcoala are şi clase de confecţioner articole din piele şi înlocuitor, sculer matriţer şi sudor. „Diplomele sunt dovada calificării dumneavostră din ultimii trei ani, dar şi începutul carierei care vă aşteaptă. Sunt convins că acestă şcoală v-a oferit o bază solidă de cunoştinţe, care să vă dea un start promiţător în carieră. Foarte important este că aceste calificări sunt căutate şi în ţara dumneavoastră şi nu va mai fi necesar să plecaţi în căutarea unui loc de muncă mai bun”, le-a spus copiilor vice-ambasadorul Achim Trösterdl. 
 
Numărul elevilor este în creştere
Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După doi sau trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere. Potrivit reprezentanţilor SPGK,  de la înfiinţarea şcolii în 2012, numărul elevilor a fost în creştere, ajungând la sfârşitul acestui an şcolar la 357 de elevi iar din septembrie 2015, la 479 de elevi, veniţi din 16 judeţe ale ţării. A crescut de asemenea şi media de admitere a celor care ocupă locurile disponibile, şi media rezultatelor la final de an. Şi numărul companiilor partenere a crescut, de la 10, la 15. 
Pe parcursul studiilor, care durează doi sau trei ani, elevii beneficiază de o bursă lunară din partea statului şi a şcolii în valoare totală de 400 lei, transport şi masă asigurate pe perioada practicii şi cazare pentru elevii din afara judeţului. Diploma de studii este recunoscută intenaţional, iar elevii au posibilitatea continuării studiilor pentru obţinerea diplomei de bacalaureat În echipa de dezvoltare a şcolii se numără profesionişti cu know-how în domeniu, care contribuie la dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual şi la nivel naţional, proiectul care a luat naştere la Braşov fiind preluat şi de alte municipalităţi din ţară. „Este o onoare că la Braşov a început învăţământul dual şi este un exemplu de bună practică pentru toată ţara. Putem schimba mentalitatea oamenilor, care considerau nu de mult timp că la şcoala profesională ajung doar cei slab pregătiţi”, a spus inspectorul şef adjunct al ISJ Braşov, Victor Vijoli. SPG Kronstadt este singura şcoală profesională cu personalitate juridică din România, însă Guvernul doreşte să încurajeze companiile să se implice în acest tip de învăţământ şi în alte zone din ţară. „Ministerul Educaţiei a încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie un protocol privind promovarea sistemului dual de învăţământ. Am dori ca şi agenţii economici români să sprijine aceste iniţiative şi sper să înţeleagă că banii cu care trebuie să participe la susţinerea acestor proiecte nu sunt o cheltuială în plus, ci o investiţie”, a spus la rândul său Stelian Fedorca, consilierul ministrului Educaţiei si Cercetării Ştiinţifice, fost secretar de stat. 
 
Încă o şcoală  profesională cu sistem dual, tot  la Braşov
Dincolo de felicitările adresate elevilor, primarul George Scripcaru a vorbit despre posibilitatea înfiinţării unei a doua şcoli profesionale la Braşov, după acelaşi model de implicare care reuneşte Primăria, companiile şi Inspectoratul Şcolar. „Analizăm acest lucru, iar domeniile pe care se va merge, ca şi în exemplul Şcolii Kronstadt, vor fi indicate de nevoile pieţei muncii. Sunt şi alte domenii decât cele existente deja la Kronstadt care au nevoie de tineri bine pregătiţi”, a declarat primarul Braşovului. Proiectul se află deocamdată în discuţii cu companiile interesate, care sunt, de această dată, cu capital preponderent francez, în special din industria aeronautică.
 
Reabilitare pe banii Primăriei, dotare pe banii firmelor partenere
Pentru desfăşurarea practicii profesionale, primăria a reabilitat atelierele şcoală ale fostului liceu Rulmentul, printr-o investiţie în valoare de 1,44 milioane lei, din bugetul local, care a fost deja finalizată. Prin aceste lucrări s-au amenajat laboratoare de mecatronică, pneumatică, laborator CNC, ateliere pentru utilaje convenţionale, ateliere de sudură, de lăcătuşerie, de logistică, sală pentru protecţia muncii, sală de instruire şi un snack-point. 
Clădirea a fost dotată cu  grupuri sanitare moderne pentru fete, băieţi şi profesori. S-au înlocuit în totalitate instalaţiile termice, caloriferele şi s-au montat două centrale termice care asigura apa caldă menajeră şi agentul termic în sezonul rece. S-au executat lucrări de consolidare a pereţilor exteriori şi stâlpilor interiori, reabilitare termică exterioară prin placare cu polistiren şi înlocuirea hidroizolaţiei, recompartimentări, înlocuire a tâmplăriei cu ferestre PVC cu geam termopan, înlocuire a uşilor interioare, înlocuirea reţelelor electrice şi reabilitarea instalaţiilor de apă-canal. Clădirea a fost dotată cu instalaţie de aer comprimat, instalaţie de supraveghere video, instalaţie împotriva incendiilor.  Execuţia a fost realizată de către SC Conforest SA. Până la sfârşitul săptămânii, se va executa un drum de acces asfaltat la rampele de pe faţada posterioară a clădirii. Până la toamnă, atelierele vor fi dotate cu toate cele necesare, prin aportul partenerilor privaţi din cadrul şcolii, care au promis o investiţie cel puţin egală ca valoare cu cea a municipalităţii. 

 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie